Yumurtlamadan Sonra Hamilelik Ne Zaman Olur?

Yumurtlamadan sonra hamilelik, yani spermin yumurtayı tam olarak ne zaman döllediğini tam olarak tespit edebilmek son derece düşük bir ihtimal olduğundan, gebeliğin başlangıcının son adet döneminin 1. günü olarak işaretlenmesine karar verildi.
Yumurtlamadan sonra hamile olup olmadığımı nasıl anlarım? Veya Yumurtlamadan sonra hamilelik ne zaman belli olur? Sorularını soranlardansınız doğru yerdesiniz.
Yumurtlamadan sonra hamilelik ile ilgili ilk bilmeniz gereken, hamileliğin ilk iki haftasında, gerçekten hamile olmadığınızı bilmenizdir. Spermin (erkek üreme hücresi) yumurtayı (dişi üreme hücresi) tam olarak ne zaman döllediğini belirlemek mümkün olmadığından, gebeliğin başlangıcının son adet döneminin ilk günü olduğu kabul edilir.
Doktorunuz olası doğum tarihini hesaplarken, yumurtladığınız günden değil, son adetinizin ilk gününden itibaren 280 gün (40 hafta) sayacaktır.
Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama 28 günlük normal bir döngünün 14. günü civarında gerçekleşir ve bu tarihten 3 gün öncesi ile 3 gün sonrası hamilelik gerçekleşir.
Örneğin; kadın ayın 10’unda adet olmuşsa, kadının adetten sonraki doğurganlık dönemi 20 ile 26’sı arasında olacak ve en doğurgan gün 23’ü olacaktır. Çünkü bu, doğurganlık döneminin merkezi tarihi olacaktır. Yumurtlamadan sonra hamilelik bu tarihte oluşacaktır.
Düzensiz döngüde doğurganlık dönemini belirlemek zordur ve hesaplamalar, hamile kalmaya çalışanlar veya hamile kalmak istemeyenler için güvenli değildir. Çünkü adetler her zaman aynı günlerde olmaz ve yumurtlama günü hesaplamaları yanlış olabilir.
Olası yumurtlama gününün ne zaman olduğunu bilmiyorsanız size yardımcı olacak uygulamalar mevcuttur. Yumurtlama gününün ne zaman olabileceğini öğrenmek için şu yazıda bulunan uygulamayı kullanın: Yumurtlama Günü Hesaplama Nasıl Yapılır?
Yumurtlama Nedir?
Vücudunuz yeni bir adet döngüsüne başladığında (genellikle her 28 günde bir), döllenmenin gerçekleşmesi için gerekli koşulları oluşturmak için yeni bir yumurtlama döngüsünü de yeniden başlar.
Yumurtlama, vücudunuzu yeni bir yaşam oluşturmaya hazırlayan bir dizi hormonal ve fiziksel değişiklikten oluşur:
- Rahim mukozasının yeniden yapılandırılması.
- Folikül olgunlaşması (içinde olgunlaşmamış bir yumurta bulunan olgunlaşmamış hücrelerin küçük kesesi).
- Yumurtanın olgunlaşmasını ve ayrılmasını (genetik materyalini içeren ve babanın genetik materyali ile birlikte bebeği oluşturan) uyaran hormonların ayrılması.
- Yumurtlama (olgun yumurta folikülünden salınma).
- Korpus luteumun oluşumu (yumurtlamadan sonra korpus luteum oluşur ve yumurta döllenmezse dejenere olur. İşlevi, hamileliğin ilerlemesini sağlayan hayati hormonlar olan progesteron ve östrojen üretmektir).
- Servikal mukus (rahim ağzı tarafından salgılanan), genellikle spermin rahimde ilerlemesine yardımıyla bilinir. Yumurtlama gününde bu mukus yumuşak ve (yumurta akı gibi) sıvı, sulu hale gelir. Yumurtlamadan sonra mukus normal özelliklerini kazanır.
Yumurtlama Nasıl Olur?
Yumurtalıklarınızın her birinin içinde yüz binlerce folikül bulunur. Adet döngüsünün ilk 7 gününde bazı foliküller büyümeye ve olgunlaşmaya başlar.
Adet döngüsünün 7. günü civarında biri hariç foliküllerin büyümesi durur ve dejenere olmaya başlar. Kalan folikül büyümeye ve içinde gelişen yumurtayı beslemeye devam eder.
Adet döngüsünün 12. günü civarında, folikül kan dolaşımına büyük miktarda östrojen salgılar ve yumurta serbest bırakılır. Östrojenin işlevi, bir yandan kalınlaşan ve olası bir döllenmiş yumurtayı barındırmaya hazırlanan endometriyumun (rahim zarı) yeniden yapılanmasını uyarmaktır.
Diğer yandan östrojen luteinize edici hormon (hipofiz bezi tarafından folikülün yırtılmasını ve bunun sonucunda olgun yumurtanın salınmasını uyaran bir hormon) üretimini uyarır.
Yumurtlamadan Sonra Hamilelik Nasıl Olur?

Yumurtlamadan sonra hamilelik, yumurtlama aşamasından sonra olur. Bu da genellikle adetinizin ilk gününden başlandığında 14. Günde olur.
Adet döngünüzün 14. günü civarında, lüteinize edici hormonun varlığı, hızlı folikül büyümesine neden olur. Yumurtlamadan hemen önce, folikülün boyutu artar, olgunlaşmış yumurtayı ve çevresindeki sıvıyı açar ve yumurta pelvik boşluğa bırakılır. İlgili taraftaki fallop tüpü yumurtayı toplar ve yavaş yavaş rahme indirmeye başlar.
Bu iniş sırasında yumurta, kendisini dölleyen bir spermin gelişine hazırlanır ve fallop tüpleri nazikçe büzülür. Bu hareketlerin iki işlevi vardır: yumurtanın rahme inmesine yardımcı olmak ve spermin yumurtaya doğru yükselmesine yardımcı olmak.
Olgun yumurta 12 ila 24 saat arasında yaşar. Bu, yumurtanın bir spermle karşılaşması ve girip döllenmenin olması için gereken zamandır.
Ayrıca şu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz: İlişkiden Sonra Hamilelik Ne Zaman Başlar?
Yumurta döllenmezse ölür ve bir sonraki adette rahim duvarının astarı ile birlikte adet ile dışarı atılır. Doğurgan olduğunuz yıllar boyunca, vücudunuz yeni bir yaşam oluşturma beklentisiyle bu işlemi her ay tekrarlayacaktır.