Yumurtlama Testi Nasıl Yapılır?

09.10.2021
932
Yumurtlama Testi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama testi, lüteinize edici hormon (LH) seviyesindeki değişiklikleri ölçerek her adet döngüsünün en doğurgan 2 gününü belirler.

Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve adetleriniz düzenliyse, yumurtlama gününü bilmek daha kolay olabilir. Ancak bazı kadınların adetleri düzensiz olduğundan, yumurtlama gününü bilmek zor olabilir. İşte bu durumlarda kadınların yardımına yumurtlama testi koşuyor.

İşte bu yazıyı hazırlama amacımız, yumurtlama testi nasıl yapılır ve neden bunu yapmak bu kadar önemli açıklamak.

Yumurtlama Testi Nedir?

Doğurganlık dönemini hesaplamak için son adetinizin geldiği tarihten itibaren 14 gün saymanız gerekir. Eğer 28 günlük adet döngünüz varsa bunu yapmak kolaydır. Ancak her kadın aynı değil ve her kadının adet döngüsü aynı sürmez.

Yumurtlama testi, lüteinize edici hormon (LH) hormon seviyesini ölçen bir testtir. Bu test, düzensiz adet olan kadınların yumurtlama gününü tespit etmede oldukça başarılıdır.

Ovülasyon testleri, yumurta yumurtalıklardan birinden salınmadan 24 saat önce pik yapan (yükselen) LH hormonunun varlığını tespit eder.

Yumurtlama, kadının hamile kalması için olmazsa olmaz bir durumdur. Yumurtlama gününün bilinmemesi, hamile kalmak için en iyi zamanın kaçırılmasına neden olduğundan, yumurtlama gününü tespit etmek oldukça önemlidir. Çünkü, her ay kadının hamile kalabileceği gün sayısı sınırlıdır.

Yumurtlama Testi Neden Gereklidir?

Hamile kalmak için yumurtlamadan önceki günlerde ve/veya yumurtlama gününde korunmasız ilişkiye girmek gerekir.

Spermin 72 saate kadar yaşadığı halde kadının yumurtası sadece 24 saat yaşar. Bu 24 saatin kaçırılması hamile kalma şansını düşürür. Yumurtlama testinin gerekliliği aslında burada ortaya çıkıyor.

Bu test, özellikle düzensiz adet döngüsü olan kadınlarda bir gereklilik olmaktadır. Çünkü, adet döngüsünün ortasındaki günün bilinmesi zordur.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Adet Sonrası Yumurtlama Dönemi Ağrısı Neden Olur?

Yumurtlama testi, doğurganlık hormonu olan lüteinize edici hormon (LH) seviyesini ölçerek, her ay en doğurgan olunan dönem, yani yumurtlama gününü tespit eder.

Bu testin takvim ve diğer yöntemlerden daha doğru olduğu düşünülmektedir.

Bu nedenle eczaneden alınan yumurtlama testleri, yumurtlama gününü öğrenmek ve hamile kalma şansını artırmak için büyük bir yardımcıdır.

Yumurtlama Testi Yapılışı Nasıldır?

yumurtlama testi yapilisi
yumurtlama testi yapılışı

Genel kural olarak yumurtlama testinin nasıl yapıldığı ile ilgili, üreticiye bağlı olarak değişebilen talimatları izlemelisiniz. Testin dijital olması durumunda, yalnızca pipetin ıslatılmasına dikkat edilerek 5 ila 7 saniye boyunca doğrudan idrar akışına yerleştirilebilir. Ancak idrarı bir kapta toplayıp pipeti ıslatabilir ve sonucu almak için üç ila beş dakika bekleyebilirsiniz.

Testin dijital olması durumunda, yumurtlama gününde olup olmadığınız, mutlu veya üzgün bir yüz görünümü ile ekranda görünecektir.

Geleneksel bir test ise, şerit renk değiştirecektir (prospektüste hangi rengin ovülasyonu temsil ettiğini kontrol etmelisiniz).

Ovülasyon testi ile ilgili bilgiler

Ovülasyon testi yapılışı

Tipik olarak, her yumurtlama test kutusu 5 ila 10 arasında test içerir.

Ovülasyon testi eczanelerde bulunur ve kadının idrarındaki LH seviyesindeki değişiklikleri gösterir. LH hormonu idrarda biriktiğinden ve bunu tespit etmek için kullanıldığından, yumurtlama genellikle 12 ila 24 saat içinde (genellikle adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün önce) gerçekleşir.

Adet düzensizliği olan kadınlar için ovülasyon testi, yumurtlamanın mümkün olduğu en erken ve en geç tarihlere göre yapılmalıdır. En yüksek LH seviyesini ölçmek için ovülasyon testini yapmaya, olası yumurtlama tarihinden en az 2 gün önce başlanmalıdır.

LH artışı görüldükten sonra, bu döngü sırasında ovülasyon testine devam etmek artık gerekli değildir. Bazen, LH’de ani bir artışa rağmen bir döngüde yumurtlama gerçekleşmeyebilir.

Bazı yumurtlama test kitleri, idrarda hem LH’yi hem de östrojeni kontrol eder. Bu, hamilelik şansınızı mutlaka artırmaz ve yumurtlamaya yardımcı olan ilaçlar alıyorsanız kullanılmamalıdır.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Rahim İçi Polipler Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtlama Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yumurtlama testi, beklenen yumurtlama tarihine yakın yapılmalıdır. Bu, kadının adet döngüsüne bağlı olacaktır.

Ovülasyon testinin yapılma zamanına örnek verecek olursak; kadının genellikle 28 günlük adet döngüsü vardır. Bu kadının doğurganlık döneminin adetin başlangıcından sonraki 11. ve 17. gün arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu durumda kadın yumurtlama testine 11. günden itibaren başlamalıdır.

Adeti daha uzun olan kadınlarda (örneğin 31 gün), yumurtlama testi 14. günden itibaren yapılmalıdır. Yumurtlama sırasında kadın vücudunda bazı ince değişiklikler meydana gelir. Vücut ısınız (ortalama olarak) 0,5 derece yükselir ve üreme organınız farklı bir kıvamda mukus salgılar (şeffaf ve elastiktir).

Vücudunu tam olarak tanıyan ve son derece düzenli adet döngüsüne sahip olan kadınlar, yumurtlama testini yapmak için adet döngülerinin tam ortasına denk gelen günü baz almalıdırlar.

Ayrıca her ay düzenli adet görüyorsanız, yumurtlama testi yapmanız gerekmeyebilir. Bunun için sitemizde ücretsiz yumurtlama hesaplayıcısı kullanmanız işe yarayacaktır. Yumurtlama olacak günleri belirlemenize yarayan bu uygulamaya sadece son adet başlangıç tarihini ve adet düzeni bilgilerini girmeniz yeterlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
    Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.