Yumurtlama Günü Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, yumurtlama günü hesaplama nasıl yapılır bilmek çok yararlıdır. Yumurtlama gününü doğru bir şekilde belirlerseniz ve bu günlerde düzenli ilişki olursa, hamile kalma şansınız daha yüksek olabilir.
Yumurtlama günü hesaplama ile doğurgan olduğunuz günü daha doğru belirleyebilirsiniz. Doğurganlık döneminiz boyunca daha fazla ilişki yaparak, başarılı döllenme şansınız daha yüksek olabilir.
Yumurtlama ve adet görme, kadının adet döngüsünün bir parçasıdır. Bir kadının doğurgan olduğu yıllar ergenlikle başlar ve menopozla biter.
Gebelik her zaman adet döngüsünün ortasında, yani adetin başladığı tarihten sonraki 14. gün civarında (28 günlük normal bir döngüde) gerçekleşir. Yumurtlama, kadının doğurganlık dönemi olan bu tarihten 3 gün öncesi ile 3 gün sonrası arasında gerçekleşir.
Doğal olarak düzensiz döngüleri olan kadınlar, döngünün ortası aydan aya değiştiğinden, bir sonraki adet döngüsünün ne zaman başladığını bilmeleri zordur. Bu kadınlar yumurtlama günü hesaplama ve doğurganlık dönemlerini tespit etmede daha fazla zorluk çekerler.
İşte bu yüzden yumurtlama günü hesaplama uygulaması 10 günlük bir aralık veriyor size. Yumurtlama gününün 10 gün gibi geniş aralıkta hesaplanması, düzensiz adet olan kadınların yumurtlama gününü tespit etmelerinde oldukça faydalı olacaktır.
Yumurtlama Günü Hesaplama Nedir?
Doğurganlık dönemi, bir kadının hamile kalma şansının en yüksek olduğu gün aralığıdır.
Bu dönemde hormonal değişiklikler, olası döllenme için olgun bir yumurtayı serbest bırakmasına neden olur ve yumurtanın bu çıkışına “yumurtlama” denir.
Yumurtlama genellikle fark edilmez, ancak hafif ağrı veya sızlamaya benzer ağrı eşlik edebilir. Bazı kadınlar yumurtlama günü kasıklarında ağrı hissettiklerini iddia ederler.
Yumurtlama Dönemi Hesaplama Uygulaması
Yumurtlama dönemi hesaplama uygulamasına son adet tarihinizi gün, ay ve yıl olarak girin. Yumurtlama günü hesaplaması için önemli bir veri olan adet düzeninizi (genelde 28 gündür) gün olarak girin ve hesapla butonuna tıklayın.
Yumurtlama dönemi hesaplama uygulaması size gelecek 12 ay için tahmini Regl Tarihleriniz ve gelecek 12 ay içinde hamile kalabileceğiniz tahmini dönemleri otomatik olarak verecektir. Yumurtlama günü hesaplama uygulamasını kullanmak ücretsizdir ve kullanımı oldukça kolaydır.
Yumurtlama döneminizin ne zaman olduğunu öğrenmek ve hamilelik şansınızı artırmak için son adetinizin ilk gününün tarihini yukarıya yazmanız yeterli. Ayrıca, adet döngünüzdeki gün sayısını sayı olarak girin.
Yumurtlama dönemi hesaplama uygulaması size hamile kalma şansınızı ve yumurtlama gününü gösteren bir liste gösterecektir. Sağlanan verilere göre doğurganlık dönemini (hamile kalma ihtimalinizin daha yüksek olduğu günler) görmek mümkündür.
Yumurtlama günü hesaplayıcısı tarafından oluşturulan dönem gebe kalmak için en iyi günlerdir.
Yumurtlama günü hesaplayıcısı ile doğurganlık dönemini hesaplamak kolaydır. Kadının son adet tarihini ve adet süresini bilmesi yeterlidir.
Hamile kalmaya çalışıyorsanız yumurtlama günü hesaplama ile birlikte aklınızda bulundurmanız gereken çok önemli üç şey vardır:

1. Olgun yumurta, folikülden salındıktan sonra 12 ila 24 saat arasında yaşar
Yumurtanın bir spermle karşılaşması ve döllenmesi için sadece 24 saati vardır. Bu süre içinde döllenme olmazsa, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer ve rahmin astarı dökülür. Daha sonra döllenmemiş yumurta âdet kanaması ile birlikte vücuttan atılır.
2. Sperm kadının vücudunda 5 güne kadar yaşar
Her boşalmada bir erkek 100 milyondan fazla sperm salgılar ve boşalmadan sonraki ilk 48 saat spermlerin en hareketli olduğu dönemdir.
3. Kadının doğurganlık dönemi 6 güne kadar sürebilir
Bir kadının doğurganlık dönemi yaklaşık olarak 6 gün olduğundan ve en dirençli sperm aynı süre boyunca hayatta kalabildiğinden, bu süre zarfında sık ilişkiye girildiği sürece hamile kalma olasılığı çok yüksektir.
Doğurganlık döneminde, normalde kapalı olan serviks açılır ve spermlerin yumurtanın beklediği fallop tüplerine doğru yükselmesine izin verir.
Düzenli Döngüde Yumurtlama Günü Hesaplama Nasıl Yapılır?
Adet döngünüzün 28 gün olduğunu varsayarsak, son adetinizin geldiği tarihten itibaren 14 gün saymanız gerekir. Yumurtlama dönemi hesaplama uygulaması otomatik olarak 28 güne ayarlanmıştır. Bu nedenler adet döngünüz 28 gün ise adet düzeni bölümüne herhangi bir sayı girmenize gerek yoktur.
28 günlük adet döngüsü olan kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplama uygulaması şu şekilde hesaplama yapacaktır:
- Son adet tarihi: 3 Eylül 2021
- Adet düzeni: 28 gün
- Yumurtlama tarihi: 16 / 17 Eylül
- Doğurgan olunan dönem: 12 Eylül 2021 ile 22 Eylül 2021 tarihleri arasında
- Bir sonraki adet dönemi tarihi: 1 Ekim
Düzensiz Döngüde Yumurtlama Günü Hesaplama Nasıl Yapılır?

Düzensiz döngüde yumurtlama günü hesaplamak için bir yıl boyunca adetinizin ilk gününü not etmeniz ve ardından en kısa döngüden 18 gün, en uzun döngüden 11 gün çıkarmanız gerekir.
Düzensiz adet gören kadınlar yumurtlama dönemi hesaplama uygulamasına adetlerinin kaç gün sürdüğünü girmeleri gerekir. Ancak, bazı kadınlarda, bazı aylarda uzun bazı aylarda kısa sürdüğü için doğru sonuç vermeyebilir.
Bu kadınların yumurtlama günü hesaplaması için bir yıl boyunca adetinizin ilk gününü not etmeniz ve aşağıdaki örneğe göre hesaplama yapmanız daha doğru sonuç verecektir.
- En kısa döngü: 20 gün
- En uzun döngü: 27 gün
- Doğurganlık dönemi: 20-18=2 ve 27-11=16 yani yumurtlama günü adetin 2. ve 16. günleri arasında
Yumurtlama günü hesaplama için adetlerinizin tarihini not almadıysanız, hamile kalmak için ilişkiye girmeniz gereken günleri tam olarak öğrenmek için eczaneden yumurtlama testi satın alabilirsiniz.
Adet Günü Hesaplama İçin Kullanabilir Miyim?
Yumurtlama günü hesaplayıcısı aynı zamanda bir adet günü hesaplayıcısı olarak da çalışır. Böylece adet olacağınız tarihi bilerek seyahatlerinizi ve diğer randevularınızı organize edebileceksiniz.
Ancak dikkatli olun, kadının adet gecikmesi varsa yumurtlama günü hesaplayıcısı daha az doğru olabilir. Bu durumda kadının doğurganlık döneminin belirlenmesine yardımcı olabilmesi için jinekoloğundan randevu alması önemlidir. Düzensiz döngüsü olan kadınlar, adet günlerinin ne zaman olduğunu bilmekte bile zorluk çekebilirler.