Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

28.11.2021
949
Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

Hamilelik sürecinde embriyo rahim içine yerleşirken hafif bir kanama meydana gelebilir. Halk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması adet döneminden 2-5 gün önce ortaya çıkar. Kahverengi veya pembe tonlarda lekelenme şeklinde görünen bu kanama, genellikle ağrılı değildir. Adet sancısıyla karıştırılan tutunma kanamasında hafif ve kısa süreli ağrılar görülebilir.

Yetişkin kadınlarda rahim içi her ay gebeliğe hazırlanır. Döllenme meydana gelirken rahim içine yerleşmeye çalışan embriyo, dokuda zedelenmeye yol açabilir bu da yerleşme kanamasına neden olur. Hafif zedelenme nedeniyle görülen kanama adet kanaması değildir.

Üstüne Görme Nedir?

Gebeliğin başlamasıyla birlikte adet kanaması kesilir. Döllenmenin gerçekleşmesinin ardından gerçekleşen kanama sadece üstüne görme diye adlandırılan kanamadır. Sağlıklı bir gebelikte yerleşme kanaması dışında herhangi bir kanama yaşanmaması gerekir. Bunun dışında görülecek kanamalar tıbbi müdahale gerektirebileceği için zaman kaybedilmeden hekime danışılmalıdır.

Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi embriyo implantasyonu sırasında ortaya çıkan en yaygın belirti kanamadır. Bu kanama genellikle az miktarda meydana gelir. Bu kanama kahve telvesine benzer kahverengi veya pembe renkte ve adet kanından daha incedir.

Genellikle döllenmenin 10. ve 14. günleri arasında meydana gelir ve 1 ila 2 gün sürer. Bu nedenle adet dönemine yakın olduğu zaman kadının kafasını karıştırabilir.

Embriyo implantasyonu sırasında ortaya çıkabilecek başka bir semptom da kasık ağrısıdır. Bu ağrı şiddetli ve dayanılmaz halde olmaz. Daha çok hafif kasılma veya sızlama gibi hissedilir.

Embriyonun rahimde daha derine nüfuz etmesi nedeniyle, kadınların bu süreçte hafif kramplar ve ağrılar hissetmeleri yaygındır. Tüm kadınların bunu yaşamayabileceğinden, çoğu durumda bunun adet krampları olduğunu zannederek fark edilmeden geçer. Özellikle sabahları kan basıncının düşmesine nedeniyle baş dönmesi de meydana gelebilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamilelikte Maden Suyu İçmek Mide Yanmasına İyi Gelir Mi?

Yerleşme kanamasından önce vücuttaki değişiklikler

Yerleşme kanamasında genel olarak ağrı şiddetli değildir, ancak anne adayları bu süreçte hafif bir sızı hissedebilirler.

İmplantasyon kanaması öncesinde ve sonrasında vücutta yaşanabilecek değişiklikler arasında;

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Karında ağrı
  • Sinirlilik hali
  • Ani sıcak basması
  • İştahta azalma
  • Sindirim sisteminde düzensizlikler
  • Ciltte yağlanma
  • Akne ve sivilce gibi cilt sorunları sayılabilir.

Hormonal değişime bağlı değişiklikler gebelik boyunca devam edebilir. Bu son derece normal bir durumdur.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Toplumun farklı kesimlerinde “üstüne görme” veya “tutunma kanaması” olarak tanımlanan yerleşme kanaması görülme zamanı döllenmenin gerçekleşmesinin ardından gelen 6 ile 12.günlerdir. Tutunma kanamasının ardından geçen ilk hafta evde gebelik testi yapılabilir. Kanama süresi ve miktarı göz önünde tutulduğunda yerleşme ve adet kanamaları birbirinden kolayca ayrılır.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur? daha detaylı bilgi edinin.

Yerleşme Kanaması Varken Gebelik Testi Yapılır Mı?

Yerlesme kanamasi varken gebelik testi
Yerleşme kanaması varken gebelik testi

Yerleşme kanaması varken gebelik testi yapılması mümkündür. Ancak, evde yapacağınız eczane gebelik testleri doğru sonuç vermeyebilir. Çünkü, kanama embriyonun rahime tutunması sırasında olur ve yeterli beta hCG hormonu üretilmeyebilir. Ancak, kanda gebelik testi implantasyon kanaması varken bile beta HCH’yi tespit edebilir.

Yerleşme kanaması varken gebelik testi yapılması gerekiyorsa, en yakın hastaneye giderek kan testi yaptırmalısınız.

Yerleşme Kanaması Varken İlişkiye Girilir Mi?

Yerleşme kanaması varken ilişkiye girilmesi konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak, ilişki sırasında mevcut kanama artabilir. Bu da sizi ve eşinizi rahatsız edebilir. Eğer tutunma kanaması sırasında ağrı veya sancı varsa, bu ağrıların artmasına da neden olacağı için ilişki önerilmez.

Tutunma Kanaması Ne Kadar Sürer?

Tutunma kanaması her kadında farklı süre ve yoğunlukta yaşanır. Hafif lekelenme şeklinde görülen kanama 5-6 saat sürer. Kanamanın şiddetine göre süreç uzayabilir. Kanamanın adet sürecindeki gibi ağrılı ve yoğun olması akıllara düşük ihtimalini getirir. Gebeliğin ilk 3 ayında düşük ciddi bir risktir. Şiddetli ağrının eşlik ettiği kanamanın farklı sebepleri de olabilir. Gerekli incelemeyi yapacak ve uygun tedavi planını verecek olan kişi sadece hekimdir. Tutunma kanamasının görülmediği anne adaylarında adet döngüsünde rahim duvarında pul pul dökülmeler yaşanır. Yerleşme kanamasının ardından plasenta ve embriyo gelişmeye başlar.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamilelikte Ağızda Acı Tat Ne Zaman Başlar?

Adet Kanaması Arasındaki Farklar Nelerdir?

Regl dönemiyle karıştırılan yerleşme kanaması, çamaşır üzerinde görünen yapısı ve rengiyle ayırt edilebilir. Yerleşme kanaması ve adet kanaması arasındaki farklar şu şekilde listelenebilir.

  1. Yerleşme kanaması pembemsi renkteyken adet kanaması canlı ve parlak kırmızıdır.
  2. Tutunma kanaması koyu kıvamlıyken adet kanaması akışkandır.
  3. Yerleşme kanama süresi 5-6 saat maksimum 3 gündür. Adet kanamasıysa kesintili olarak 10 güne kadar uzayabilir.
  4. İmplantasyon kanaması adet tarihinden önce görülür. Adet kanaması her ay belli dönemde yaşanır.
  5. Tutunma kanaması açık pembedir ve pıhtı görülmez. Adet kanamasının en önemli özelliği pıhtılı yapısıdır.

İki kanamayı birbirinden ayıran en can alıcı fark; Kanama başta koyu renk daha sonra canlı ve parlak kırmızıysa bu kesinlikle adet döngüsüdür.

Hamilelikte Kanama Olması Normal mi?

Hamilelik boyunca çok sık karşılaşılan vajinal kanamalar anne adayları için endişe kaynağıdır. Kanamanın neden olduğunu anlamak için tercih edilen tanı yöntemleri; klinik muayene, ultrasonografi ve diğer testlerdir.

  • Doktorunuz gebeliğin haftası, kanama öyküsü, kanama karakteri ve süreye bakarak tanı koyabilir.

Gebelikte salgılanan hormonlar sebebiyle adet döngüsü doğum gerçekleşene kadar kesilir. Yerleşme kanaması gebelik kesesinin rahim içine tutunması esnasında görülür, sınırlıdır ve gebeliğin seyri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir. Gebeliğin ilk 3 ayında görülen kanama nedenleri arasında;

  • Dış gebelik
  • Düşük
  • Yerleşme kanaması
  • Rahim ağzı, vajina veya rahimle ilgili diğer rahatsızlıklardır.

Düşük, hamileliğin ilk 3 ayında görülen kanamaların en büyük sebebidir. Dış gebelikte ise bu oran sadece %2 seviyesindedir.

Hamileyken oluşan kanamalar için daha detaylı bilgi edinin: Adet Dönemi Dışında Kanama Neden Olur?

İleri Gebelik Haftalarında Kanama Olur mu?

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kanama çok seyrektir. Nişan gelmesi, erken doğum ihtimali, bebeği besleyen plasentanın rahim ağzını kapaması ve bebeğin doğumdan önce plasentadan ayrılması ileri gebelik haftalarında yaşanan kanama nedenleri arasında sayılabilir. Kanamanın gerçek nedenini bulmak için gebeliği takip eden hekim, klinik değerlendirmelere ek olarak vajinal muayene, ultrasonografi ve diğer tetkiklerden yardım alabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
    Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.