Yalancı Doğum Sancıları Ne Zaman Başlar?

Yalancı doğum sancıları ne zaman başlar, kaç gün sürer ve nasıldır? Doğumun başladığını gösteren kasılmalar nasıl anlaşılır? Sahte kasılmaları gerçek kasılmalardan nasıl ayırt edeceğinizi bu yazımızda açıklıyoruz.
Kasılmalar, rahimi çevreleyen kasların sıkılaşması ve gevşemesinden oluşur. Yalancı doğum sancıları amacı şudur; serviks ve rahime bebeği doğuma hazırlamak. Sancıları genellikle doğumla ilişkilendirsek de hamile kadın hamileliğin herhangi bir döneminde sancılar yaşayabilir.
Yalancı doğum sancıları ve gerçek doğum sancısı diyebileceğimiz iki tür sancı vardır. Aradaki farkı bilmiyorsanız korkabilir ve doğuma başlamak üzere olduğunuzu düşünebilirsiniz. Hamilelik sırasında kasılmalar ve sancılar yaşamak endişe verici olabilir. Çünkü bunlar erken doğum tehdidinin bir işareti olabilir. Hamile kadın için her şey yeni olduğu için bu özellikle ilk defa hamile olan kadınlarda olabilir. Ancak yanlış ve gerçek sancı arasındaki farkları biliyorsanız, endişelenmeniz için hiçbir neden yoktur.
Yalancı Doğum Sancısı Nedir?
1872’de kadın doğum uzmanı J. Braxton Hicks, gebeliğin 1. trimesterinde rahim kasının kasıldığını, ancak ağrıya neden olmadığını gözlemlemiştir. Uzman ayrıca bu kasılmaların 2. trimesterde deriden hissedilebileceğini kaydetti. J. Braxton Hicks son olarak 3. çeyrekte de meydana geldiğini, ancak bu yalancı sancının daha sık olduğunu gözlemlemiştir.
Bulduğu bu sancılar, doğumun başladığının bir işareti değildi. Evet, bu yalancı doğum sancılarıydı. Bu sancıyı ilk tanımlayan doğum uzmanından sonra Braxton Hicks olarak adlandırıldı bu sancı.
Yalancı Doğum Sancıları Nasıl Olur?
Yalancı doğum sancılarının nasıl olduğunu bilmek, doğuma başlayıp başlamadığınızı anlamak ve rahatlamak için önemlidir. Ayrıca, yalancı doğum sancıları yaşıyor olsanız bile, hangi durumlarda doktora başvurmanız gerektiğini bilirsiniz.
- Tek tük olur ve düzensizdir,
- Ağrısızdır,
- Herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir,
- Pozisyonunuzu değiştirirseniz veya mesanenizi boşaltırsanız kaybolur,
- 30 saniyeden 120 saniyeye kadar sürer.
Yalancı Doğum Sancıları Ne Zaman Olur?
Yalancı doğum sancıları ne zaman başlar sorusunun cevabına geçmeden önce, bu sancıyı vücudu doğuma hazırlanmak için eğitim olarak kabul edilebilirsiniz.
Yalancı doğum sancıları genellikle hamileliğin 20. haftasında başlar. Ancak, bunları hamileliğin 6. haftası gibi çok daha erken bir aşamada yaşayan hamile kadınlar da vardır. Gebeliğin 2. trimesterinden 3. trimesterine geçişte bu kasılmalar daha sık hale gelir.
Bazı kadınlar hamileliğinin ikinci yarısında yalancı doğum sancıları yaşayabilirken, bazıları doğum başlayana kadar hiçbir sancı yaşamaz.
Yalancı Doğum Sancısında Ne Yapılmalı?
Yalancı doğum sancısını tanımlayan üç özellik vardır: kısa süreli, düzensiz ve ağrısızdırlar. Hamileyken yalancı doğum sancısında herhangi bir zamanda karnınızı bir an için sert hissedebilir, ardından gevşeyebilir ve tekrar sertleştiğini hissedebilirsiniz.
Hamileliğiniz normal ve sorunsuz ilerliyorsa ve bu sancıları hissediyorsanız prensipte endişelenmemelisiniz. Özellikle günün sonunda, en yorgun olacağınız zamanda ortaya çıkarlarsa, biraz dinlenin ve susuz kalmamak için bol su için.
Ağrısız olmasına rağmen Braxton-Hicks kasılmaları rahatsız edici olabilir. Uygunsa, daha güvenli ve emin olmak için doktorunuzla konuşun.
Yalancı Doğum Sancıları Kaç Gün Sürer?

Yalancı doğum sancıları kaç gün sürer sorusunu soran birçok kadının bilmesi gereken şey şudur; bu sancılar gebeliğin erken evrelerinde de başlayabilir, ancak genellikle 20. Hafta civarında başlar ve herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.
Yalancı doğum sancılarının sürmesi hamilelik ilerledikçe artmaya devam eder. Doğumun yaklaşmasıyla bu daha şiddetli ve daha sık olmaya başlar.
Yalancı doğum sancısı gün içinde 30 saniye ile 120 saniye kadar sürer ve daha sonra geçer. Bu süre sonrasında geçmezse hareket etmeyi deneyebilirsiniz.
Gerçek Doğum Sancısı Nasıldır?
İlk hamilelikte anne doğal olarak birkaç nedenden dolayı daha endişelidir. Herhangi bir sancı veya rahatsızlık endişe verici olabilir. Bu kaygının nedenlerinden biri, doğum başlangıcının belirtilerini nasıl tanıyacağını bilmemektir. Bununla birlikte, doğum belirtileri sadece kadınlar arasında değil, aynı kadının farklı gebelikleri arasında da değişebilir.
Aşamalı olarak ilerledikçe gerçek doğum sancıları ritmik hale gelir ve giderek daha acı verici hale gelir. Vücudunuz, bebeğin dışarı doğru çıkmasına izin vermek için pelvis bölgesini genişleterek doğum yapmaya hazırlanır.
Sancı doğum başlangıcının belirtilerinden biridir. Yalancı doğum sancıları gibi gerçek doğum sancıları da gerginlik ve karın ağrısı hissi ile başlar. Neyse ki onları ayıran farklılıklar var.
Gerçek doğum sancısının oluş şekli şu şekildedir:
- Sık olur,
- Artarak devam eder,
- Acı vericidir,
- Doğumun başlayacağının işaretidir,
- 30 ila 70 saniye arasında sürer.
Ayrıca şu yazımız ilginizi çekebilir, okumanızı tavsiye ederiz: Lotus Doğum Nedir?
Gebeliğinizin sonlarında iseniz ve sancılar ağrılı ve düzenli hale geliyorsa, bebeğinizi doğurmayı planladığınız hastaneye gitmelisiniz. Oraya vardığınızda gözlemleneceksiniz ve bir CTG veya kardiyotokogram yapılacaktır. Sancıların yoğunluğunu ve aralığını, ayrıca bebeğin aktivitesini ve kalp atış hızını bu şekilde izleyeceklerdir.
Sonuç olarak; yalancı doğum sancıları hamileliğin erken dönemlerinden itibaren görülmeye başlayabilir. Bu sancıların amacı kadının vücudunu doğuma hazırlamaktır.