fbpx

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

12.04.2022
823
Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Kural olarak tüp bebek tedavisi adetin 2. Veya 3. Günü başlar ve bu süreç yaklaşık olarak 12 ila 17 gün sürer. Transferden sonraki 10. Veya 12. Günde gebelik testi yapılarak süreç tamamlanır.

Tüp bebek tedavisi çoğu kadın için stresli ve bir o kadar da heyecan dolu bir süreçtir. Transfer sonunda özellikle gebelik testi sonucunun alınması için beklenen süre o kadar heyecanla beklenir ki, bazen günler geçmek bilmez.

Tüp bebek tedavisine başlanılmadan önce dikkat edilmesi gereken pek çok önemli faktör bulunmaktadır. Özellikle adet dönemi de bunlardan biridir.

Tüp bebek tedavisinden önce kan değerleri ölçülür. Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için kandaki değerlerin doğru bir şekilde alınabilmesi için genel olara adetin 2. veya 3. gününde kan testinin yapılması uygun bulunmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Gününde Başlar?

Tüp bebek tedavisi süreç olarak adetinizin ilk günü ile birlikte başlayacaktır. Gerekli planlamalar sizin adet döneminizin ilk gününe göre yapılmaktadır. Eğer günün erken saatlerinde yani sabah adet oldu iseniz o günü adetin 1. günü olarak kabul etmeniz gerekir. Eğer öğleden sonra veya akşam kanamanız başladı ise ertesi günü adetin 1. günü olarak kabul edebilirsiniz.

Adetin ilk gününden sonra yani ikinci ve üçüncü günü doktorunuza gitmelisiniz. Burada yapılacak olan ultrason muayeneleri ile yumurtalıklar kontrol edilecektir. Yumurtalık bölgesine uygulanacak olan bazal ultrason yöntemi ile yumurtaların adet dönemindeki hareketleri kontrol edilmektedir. Eğer bu noktada doktorunuz gerekli görür ise sizlerden bazı ek kan tahlillerini de isteyebilecektir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Bebek Cinsiyeti Belirleme Yöntemleri

Gerekli muayenenin ve tahlillerin yapılması ile birlikte adetin ilk günlerinde tüp bebek tedavisi için doktorunuz hemen plan hazırlamaktadır. Bu plan genel olarak yumurtanın toplanması ile birlikte oluşturulacak olan embriyonun rahim içine ne zaman yerleştirileceği ile ilgili süreci kapsamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Yumurta Toplama

tup bebek tedavisi adetin kacinci gunu basliyor
Tüp bebek tedavisi adetin kaçıncı günü başlıyor

Yumurtalar doktor kontrolünde tüp bebek ilaçları ile belirli bir seviyeye kadar büyütülmektedir. Daha sonra da gerekli olgunlaşma süreci de beklenir. Yumurtanın olgunlaşması için yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen (Pregnyl veya Ovitrelle) enjeksiyon kullanılır. Yumurta toplama işlemi yapılmadan en az yarım saat önce doktorunuzun yanına gitmelisiniz. Ortalama olarak tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması olan yumurta toplama süresi 2 veya 3 saat kadar sürebilmektedir.

Yumurta toplama işleminden önceki 6 saat içerisinde herhangi bir şey yenmemesi tavsiye edilmektedir. Son iki saat içerisinde de bir şey içilmemesi önerilir. Ayrıca bu süreçte ilaç kullanımı gibi önemli faktörlerin de sadece doktor kontrolü ile kullanılması gerektiğini belirtmekte yarar vardır.

Yumurta toplama işleminin tamamlanmasının ardından pek çok kadında kanama meydana gelebilmektedir. Bu oldukça normal bir durumdur. Ancak ağır ve yoğun bir şekilde gerçekleşen bir kanamanız var ise vakit kaybetmeden doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi

Embriyoların transfer işlemi embriyoların sayısına, kalitesine göre farklı günlerde gerçekleşebilir. Ancak ortalama olarak tüp bebek tedavilerinde yumurta toplama işleminden sonraki 2 veya 5 gün arasında embriyo transferini yapılması sağlanır. Yumurta toplama işleminin ardından rahminize transfer edilecek olan embriyo sayısı ile ilgili olarak da doktorunuz tarafından detaylı bir şekilde bilgilendirilmelisiniz.

Embriyo transferi işleminin tamamlanmasının hemen ardından genel olarak kişinin günlük aktivitelerine devam etmesi beklenir. Embriyo transfer işlemi karından ultrason yöntemi ile yapılmaktadır. Bunun için de transfer işleminin daha net bir şekilde görülebilmesi için yeterli miktarda su içmeniz gerekebilir. Ayrıca idrara sıkışık olmanızda bu transfer işlemi sırasında daha net görüntü elde edebilmek adına oldukça önemlidir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Limonla Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde kadından alınacak olan yumurtalar ile erkeğin spermlerinin döllenmesi ile meydana embriyolar kullanılır. Elde edilen bu kaliteli embriyolar kadının rahim içine transfer edilmektedir. Yumurta olgunlaşma süreci ise her kadında farklı olabilmektedir. Yumurtanın olgunlaşma sürecinden hemen sonra hormon tedavisine geçilerek tüp bebek tedavisinde başarı oranının biraz daha artması sağlanabilir.

tup bebek tedavisi nasil yapilir
Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır

Gerekli olan tüm tedavi aşamaları doktor kontrolünde başarılı bir şekilde gerçekleştikten sonra yumurtaların çatlaması için iğne yapılır. Daha sonra bu çatlayan yumurtalar özel yöntemler ile ve laboratuvar ortamında spermler ile buluşarak döllenmesini sağlanır. Embriyo ultrason yöntemi ile annenin rahmine yerleştirilir. Oldukça kısa süren bu embriyo transferi işleminin hemen ardından anne adayının günlük işlerine geri dönmesi de mümkündür.

Bazı durumlarda tek bir tane değil birden fazla embriyonunun anne rahmine yerleştirilmesi gerekli görülebilmektedir. Bunun neticesinde de ikiz veya çoğul gebelik gerçekleşmektedir.

Menopoz dönemi öncesinde kadınlara yardımcı üreme tedavisi kolaylıkla uygulanabilmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde günümüzde başarı oranı her ne kadar yüksek olsa da 40 yaşından sonra gebe kalma şansı azalabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.