Suni Sancı ile Doğum Ne Kadar Sürer?

Suni sancı ile doğum ne kadar sürer sorusu anne adayları tarafından merak edilir. Suni sancı bazen serum içinde bazen de vajinal yolla uygulanabilmektedir. Hamile kadına verilecek suni sancı süresi ve doğumun başlama süresi değişkendir.
Kadına suni sancı verilmeden önce rahim ağzının açılıp açılmadığı, suni sancıyı vermeye başladıktan sonra kadın rahiminin buna yanıt verip vermemesi gibi hususlar suni sanıcının verilme süresini belirler.
Rahim ağzında hiç açılma ve yumuşama olmayan kadınlarda suni sancı ile doğum süresi 24 saati bulabilmektedir. Suni sancı verilmeye başladığında, rahim ağzında açılma olan kadınlarda doğum 4-5 saate kadar inebilmektedir.
Doğumdan önce anneye verilen sunu doğum sancısı ilacı, öncelikli olarak rahim ağzının yumuşayarak açılmasını sağlar. Ağrıların düzenli hale gelip sıklaşması ile birlikte açılma gerçekleşir ve doğum başlar.
Suni Sancı ile Doğum Nedir?
Suni sancı; doğum sırasında beyin tarafından salgılanan ve rahimin kasılarak rahim ağzının gevşemesine ve açılmasını sağlayan hormonun yapay olan şeklidir. Suni sancı her doğum yapacak olan kadına uygulanması gerekmez. Kullanımın gerekli olduğu durumlar, doğumun bir an önce başlamasının gerekli olduğu durumlardır.
Suni sancı ile doğum günümüzde sıklıkla uygulanan bir yöntem olarak kullanılsa da bir zorunluluk değildir. Doktorunuz doğumun başlamasının gerekli olup olmadığını değerlendirip, sizin için en uygun olana karar verecektir.
Suni Sancı ile Doğumun Gerekli Olduğu Haller Nelerdir?
Normal bir gebelik 9 aydan tamamlanır ve bu süre sonrasında doğumun gerçekleşmesi beklenir. Bazı durumlarda kadınlar sancı hissetmediği için doğumu başlatmak güç olabilir. Bu tip hallerde suni sancı ile doğum tercih edilir.
Özellikle 41 haftasını tamamlayan hamile kadının sancılarının başlamamış olması, bebeğin doğmasının gerekli olması nedeniyle çok istenen bir durum değildir. Gün aşımı olan bebeklerin dışkılarını yutmaları ve solunum yollarına alması istenmeyen sorunlara neden olabilir.
Suni sancı ile doğumun gerekli olmasını gerekli kılan diğer durumlar, gebelik zehirlenmesi, suyun erken gelmesi ve enfeksiyon oluşması olarak sayılabilir. Zamanını dolduran hamile kadının suyunun gelmesini müteakip, sancının olmaması durumunda da suni sancı verilmesi gerekli olabilmektedir.
Suni sancı ile doğumun gerekli olduğu durumlar şöyle özetlenebilir:
- Gebelik zehirlenmesi tehlikesinin olduğu haller,
- Enfeksiyon oluşumunun gözlendiği haller,
- Zamanını aşan gebelik.
Gebenin suyu geldiğinde rahim ağzında açılma gözlenmediği hallerde de suni sancı uygulanarak sorunsuz bir doğum amaçlanır.
Suni Sancı ile Doğum Zor Mu Olur?
Ayrıca suni sancı ile doğum hakkında hamile kadınların en çok merak ettiği konulardan birisi de doğumun zor olup olmadığıdır.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere suni sancı, normal şartlarda beyin tarafından salgılanan hormonların yapay halidir. Bu hormon rahim ağzının yumuşayıp açılmasını sağladığı için gereklidir.
Suni sancı verildikten hemen sonra ağrı hissedilmez ve doğum başlamaz. Doğumun başlaması için rahim ağzının yumuşayarak açılması gerekir. Hormon verildikten sonra önce rahim ağzı yumuşar ve açılmaya başladıktan sonra ağrı hissetmeye başlar gebe kadın.
Hamile kadının suni sancı hormonu sonrası ağrı hissetmeye başlaması iyi bir durumdur. Bu yeterli uyarının rahime gelmiş olduğunu ve doğumun tetiklendiğinin bir işaretidir.
Normal doğum sancısının rahim ağzını yumuşatmak ve açmak için yeterli olmadığı durumlarda da sunu sancı verilmektedir. Burada amaç doğumun başlamasına destek olmaktır. Kararı verecek olan doktorunuzla bu konuyu kontrolleriniz esnasında da konuşabilirsiniz.

Gerekli hallerde uygulanan suni sancının doğumu kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı noktasında merak edilen hususlar hala varsa, doktorunuzda detaylı bilgi almanız önerilir.
Özetle suni sancının doğuma etkisi şöyledir:
- Suni sancının tercih ediliş amacı kişinin sancı hissetmediği durumlarda yapay olarak bu sancıyı sağlamaktır.
- Sancının uygulanması ardından hızlı şekilde sancı hissi meydana gelmez.
- Kısa süreli bekleyiş ardından rahim ağzında uyarılmalar meydana gelerek düzenli bir sancı akışı başlar.
- Bu süreç ardından hissedilmeye başlanan ağrılar sonrasında doğum başlar. Bu adımda anlaşılacağı gibi suni sancı ile doğum zor olmaz aksine kolaylaşması noktasında tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkar.
Sunu sancı çok ağrı yapar mı?
Suni sancı miktarı serum seti pompası ile ayarlanmakta ve kademeli olarak artış yapılmaktadır. Aslında suni sancı ile doğumda korkuların aksine, normal doğumda olandan daha fazla ağrı olmamaktadır.
Suni sancı ile doğum hakkında oluşan bu yanlış düşünceyi hamile kadının aklından çıkarması ve bunun zorunlu bir durum olduğunu unutmamalıdır. Kendi kendine normal doğumda sancısı olan hamile kadınlara suni sancı verilmesi doğru bir yaklaşım da değildir.
Acı eşiği yüksek olan kadınlar doğum sırasında ağrıyı az hissedebilir. Ancak bazı kadınların acı eşiği çok düşük olduğu için ağrıyı fazla hissedebilir. Yani suni sancı ile doğum ağrısı her kadında farklı hissedilir.
Suni Sancı Uygulanmaması Gereken Haller Nelerdir?
Suni sancı gerekli olduğu kadar, bazı durumlarda uygulanması halinde zararlı olacak haller de vardır.
Suni sancının uygulanmaması gereken durumlar şöyledir:
- Rahim kasılmaları sonrasında bebeğe az miktarda oksijen gider. Bu halde bebeğin hayati tehlikesi oluşuyor ise suni sancı verilmemelidir.
- Bebek kordonunun vajinaya sarktığı haller sakınca gösterir ve suni sancı uygulanmamalıdır.
- Anne karnında bebeğin yan pozisyonda durması halinde suni sancı verilmemelidir.
- Rahim bölgesinde dikiş ya da ameliyat öyküsü var ise suni sancı önerilmez.
- Annenin genital bölgesinde aktif uçuklar var ise sancı verilmesi doğru değildir.
Suni Sancı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelik tamamlanıp doğuma geçildiği evrede anne adayı sancı hissetmiyor ise suni sancı ile doğum desteklenir.
Bu durumda suni sancı öncesi değerlendirme şöyledir:
- Anne adayının suni sancıya hazırlıklı olup olmadığı analiz edilir. Bu noktada suni sancı verilirse bir tehdit unsurunun varlığı araştırılır.
- Vajinal muayeneler ile bebeğin suni sancıya elverişli olup olmadığı kontrol edilir. Bu aşamada pelvis uyumsuzluğu gözlenirse suni sancı vermekten vazgeçilir.
- Suni sancı verilme noktasında anne adayından ve yakınlarından onay alınarak olası sorunlar hakkında bilgilendirme yapılır. Kişilerin onay vermemesi halinde suni sancı verilmez.
- Süreçte bishop skoru analiz edilerek oranına bakılır. Yüksek oranlı vakalarda suni sancı uygulanabilir.
Tüm bu etkenlere bakılarak suni sancı ile doğum sırasında anne adayının yaşı da durumun belirleyiciliği noktasında rol oynar.