Riskli Gebelik Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Riskli gebelik, hamile kalmak isteyen veya halihazırda hamile olan kadınlar arasında oldukça popüler ve endişe verici bir konudur.
Hamile kalmadan önce zaten bir sorunu olan veya hamilelik sırasında gerekli özeni göstermeyen kadınlarda, riskli hamilelik olması sık görülen bir durumdur.
Hamileyken kontrollere dikkat etmek ve her durumda doktora danışmak bu açıdan önemlidir.
Yüksek riskli hamilelik hem kadın hem de bebek için kötü sonuçlar doğurabilir.
Riskli Gebelik Nedir?
Riskli gebelik, hamileliği zorlaştırabilecek ve hem bebek hem de anne için olumsuz bir sonuç getirebilecek bazı risk faktörlerinin olduğu anlamına gelir. Bu nedenle iyi yapılmış bir hamilelik muayenesi, riskli hamileliği tanımlamanın en iyi yoludur.
Hamile kalmadan önce zaten tansiyon hastası olan kadının, preeklampsi, plasenta dekolmanı veya erken doğum gibi hipertansiyondan kaynaklanan sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu da bu kadınları yüksek riskli gebe yapıyor.
Hamileliğin başında veya sonunda, anne veya bebeğin muayenelerinde bir değişiklik meydana geldiğinde hamilelik yüksek riskli hale gelebilir. Genellikle bu bulgular, açlık kan şekeri, tansiyon ölçümü veya ultrason gibi testler yapıldıktan sonra ortaya çıkar.
Hangi Durumlar Riskli Gebelik Olarak Kabul Edilir?
Riskli gebelik tanısı, annenin veya bebeğin sağlığını tehlikeye atma olasılığı değerlendirilerek konur.
Gebelik öncesi kronik hastalığı olan, döllenme sonrası herhangi bir sorun gelişen veya daha önce riskli hamilelik geçirmiş olan kadınların dikkatli olması gerekir.
Kalp ve akciğer hastalıkları, pıhtılaşma ve tromboembolik rahatsızlıklar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan veya 35 yaşından büyük kadınlarda riski yüksek gebelik geçirme olasılığı daha yüksektir.
Hangi Yaşta Riskli Gebelik Daha Fazladır?
Riskli hamilelik geçirme olasılığı, genellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda veya 17 yaşın altındaki genç kızlarda daha fazladır.
Bunun nedeni, 35 yaşından sonra kadının daha az yumurtaya sahip olması ve bebekte düşük yapma veya Down Sendromu gibi genetik hastalık olasılığının daha yüksek olmasıdır.
17 yaşından önce hamile kalan gençlerde riskli hamileliğe daha yatkındır ve doğum öncesi bakımda daha fazla zorluk yaşanabilmektedir.
Riskli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Yüksek riskli gebelik belirtileri, hamileliğin herhangi bir zamanında kendini gösterebilir ve aşağıdaki gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir:
- İdrar yaparken ağrı;
- Kanama;
- Vücutta ani şişlik;
- Yürürken ağrılar;
- Baş dönmesi ve bayılma;
- Kalp atışının ani hızlanması.
Riskli gebelik teşhisi konduğunda, çeşitli muayeneler ve laboratuvar testleri yapılır.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşadığınızda, nedenin belirlenebilmesi için mümkün olan en kısa sürede doktora başvurmanız, böylece kadın ve bebek için olası sorunları önlemek için uygun tedaviye başlamanız önerilir.
Gebelik risklerini gösteren diğer çok yaygın durumlar şunlardır:
Yüksek tansiyon
Preeklampsi hamileliğin 20. haftasından sonra görünür ve şişme baş ağrısı, bulanık görme gibi semptomlara neden olabilir. Hamilelikte yüksek tansiyon ayrıca vücudun bazı bölgelerinde ve karında ağrıya da neden olabilir.
Anne ve bebek için ciddi sorunlara yol açabilen, artan kan basıncı ile karakterize ciddi bir durumdur.
Kanama
Gebeliğin 4. veya 5. ayında kanama ile karşılaşmak, gebelik döneminde olan kadınlarda sık görülen bir durumdur. Genellikle herhangi bir ciddi durumu göstermezler, ancak bazı durumlarda bir uyarı işareti olabilir.
Kanamayla birlikte ateş, baş dönmesi, kramplar ve bayılma gibi bazı rahatsızlıklar da olabilir.
Gebeliğin geç döneminde kanama, plasenta dekolmanı riskini düşündürebilir. Bebeğe besin ve oksijen akışının kesintiye uğrayabileceği ciddi durumdur.
Riskli Gebelikte Bakım Nasıl Olmalıdır?

Yüksek riskli hamilelik söz konusu olduğunda, kadınlar bakım ve korunmaya dikkat etmelidir.
Yüksek riskli gebelik durumunda kadınların dikkat etmesi gereken durumlar arasında şunları sayabiliriz:
- Dinlenmek;
- Dengeli beslenme;
- Düzenli olarak bir kadın doğum uzmanı kontrollerine gitmek;
- Kilo alımına dikkat etmek;
- Sigara ve alkollü içecekler tüketmemek.
Genel olarak, tıbbi tavsiyeler ile birlikte yukarıdaki ipuçlarını takip etmek, riski yüksek gebelikte iyi sonuçlar elde etmenin harika bir yol olabilir.
Riskli gebelik, kadının hayatında bir sorun olabilir. Belirtilerine ve önlenmesine dikkat etmek çok önemlidir. Her durumda doktor kontrollerine gitmek bu riski en aza indirecektir.