Prolaktin Hormonu Yüksekliği Ne Yapar?

Prolaktin hormonu yüksekliği hem kadın hem de erkeği etkileyen bir durumdur. Anne sütü yapan hormon olan prolaktin yükselebilir ve hem kadınlarda hem de erkeklerde hiperprolaktinemiye neden olabilir. Ne olduğunu ve nedenlerinin ve semptomlarının neler olduğunu bu yazımızda açıklayacağız.
Prolaktin hormonu, diğer şeylerin yanı sıra anne sütünün uyarılmasından sorumludur. Bununla birlikte, prolaktin hormonu yüksekliği (hiperprolaktinemi) olduğunda hem kadınlar hem de erkekler için sağlık problemlerine neden olabilir.
Prolaktin Hormonu Nedir?
Prolaktin, beynin alt kısmında bulunan, hamilelik ve emzirme sırasında meme bezlerini anne sütü üretmeye teşvik etmekten sorumlu olan, hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur.
Kadın hamile olmadığında, bu hormon diğer kadın hormonlarının kontrolü ile ilgilidir. Bu nedenle prolaktin hormonu yumurtlama ve adet görmede temel rol oynar.
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?
Bazen prolaktin, kanda fazla miktarda bulunabilir. Kadınlarda prolaktin yüksekliği hamilelik ve doğum sonrası dönemde normaldir.
Ancak prolaktin yüksekliği erkekleri de etkileyebilir.
Prolaktin hormonu yüksekliği, kandaki hormon değerinin hamile olmayan ve emzirmeyen kadınlarda 29.2 ng/mL’den, erkeklerde ise 20 ng/mL’den yüksek olmasıdır.
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedenleri
Prolaktin yüksekliğinin (hiperprolaktinemi) birkaç nedeni vardır.
En yaygın olanları:
- Bazı ilaçların yan etkileri;
- Primer hipotiroidizm gibi endokrin değişiklikleri;
- Polikistik over sendromu;
- Hamilelik ve emzirme;
- Göğüs stimülasyonu;
- Böbrek yetmezliği;
- Göğüs bölgesinde yaralanma;
- Stres.
Doğru tanı koymak için doktorların prolaktin seviyesini kontrol etmek için bir dizi laboratuvar testi istemesi beklenir.
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Belirtileri

Prolaktin çok yüksek olduğunda, kadınların aşağıdaki gibi bazı belirtileri fark etmesi yaygındır:
- Adet gecikmesi;
- Hamile veya emzirmiyor olsanız bile süt üretmek;
- Azalmış libido;
- Kısırlık;
- Menopoz öncesi kadınlarda estradiol salgısının azalması;
- Menopoz belirtileri;
- Baş ağrısı ve görme bozukluğu.
Prolaktin hormonu yüksekliği erkekleri de etkileyebileceğinden, aşağıdaki semptomların farkında olmalıdırlar:
- Göğüslerden süt çıkışı;
- Azalmış libido;
- Erektil disfonksiyon;
- Testosteron üretiminde azalma;
- Azalmış sperm üretimi;
- Kısırlık;
- Meme büyümesi;
- Osteoporoz;
- Baş ağrısı ve görme bozukluğu.
Prolaktin hormonu kaç olmalı?
Yüksek prolaktin genellikle jinekolog, ürolog veya hekim tarafından kişinin semptomlarını, tıbbi geçmişini değerlendirerek ve bu hormonu kanda ölçerek belirlenir.
Hiperprolaktinemi, prolaktin değerinin hamile olmayan ve emzirme döneminde olmayan kadınlarda 29.2 ng/mL’nin üzerinde, erkeklerde ise 20 ng/mL’nin üzerinde olduğu durumdur. Bu referans değerler laboratuvarlar arasında farklılık gösterebilir.
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Tedavisi
Teşhis konulduktan sonra, vaka için en uygun tedavinin mümkün olduğunca erken yapılması esastır.
Azalan libido, erkeklerde iktidarsızlık ve kadınlarda kısırlık, az bilinen bir hormonal değişiklik olan hiperprolaktineminin neden olabileceği sorunlardan bazılarıdır. Durumun erken teşhisi, başarılı tedavi için kritik öneme sahiptir. Prolaktin hormonu yüksekliği belirtileri varsa, gerçekten hiperprolaktineminiz olup olmadığını değerlendirmek için doktorunuza görünün.
En iyi tedaviyi uygulamak için sorunun nedenini keşfetmek gerekir. Örneğin, ters bir ilaç reaksiyonu olması durumunda, doktor soruna neden olabilecek ilacı değiştirebilir veya kullanmayı bıraktırabilir. Ancak neden birincil hipotiroidizm ise, hiperprolaktinemiye neden olan tiroid hormonunun yerini alacak tedavi uygun olabilir. Prolaktin hormonu yüksekliği, hormonal bir anomali olduğu için bir endokrinolog tarafından takip edilmesi gerekir.