Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır?

Progesteron, korpus luteum tarafından salgılanan bir hormondur. Bir kadının doğurganlığı ve hamileliği için önemlidir. Bu hormon, döllenmiş bir yumurtanın implantasyonu için rahmin hazırlanmasına yardımcı olur.
Progesteron seviyeleri, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için hamilelik sırasında sıklıkla kontrol edilir. Vücutta farklı seviyelerde progesteron vardır ve hamilelik sırasında en önemli hormonlardan biridir.
Progesteronun hamilelikteki faydaları, komplikasyonlara ve erken doğumlara yol açabilecek hamilelikle ilişkili stresi azaltmaya yardımcı olmaktan doğumda daha sağlıklı bir bebek sağlamaya kadar uzanır.
Progesteron Nedir?
Öncelikle progesteronun ne olduğundan ve gebelik için ne kadar önemli olduğundan bahsetmek daha doğru olacaktır. Bu hormon adet döngüsü ve sağlıklı bir hamilelik sırasında hayati önem taşır.
Yumurtlamadan sonra yumurtalıklar tarafından üretilen bu hormon, döllenmiş bir yumurtanın rahminize kolayca yerleşebilmesi için endometriyumu gebelik için uygun hale getirir. Döllenme işlemi başarılı olursa, döllenmiş yumurtanın rahim içine doğru yerleşmesi bu hormon sayesinde olur.
Döllenmiş yumurtanın otomatik olarak rahimde mutlu bir şekilde yaşamaya başlayacağını varsaymak cazip gelse de, durum her zaman böyle değildir. Örneğin, rahim astarı çok inceyse veya embriyo implantasyonu için başka uygun alan yoksa, hamileliğin başlaması zor olacaktır. Bu nedenle progesteron hamile kalmada çok önemli bir rol oynar.
Progesteronun birçok faydasından biri, rahimdeki kasların hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilmesidir. Ayrıca doğum sırasında vajinal kasılmaları hafifletmeye yardımcı olur ve onları daha az ağrılı hale getirir. Progesteron aslında erken doğumu önleyerek bebeğin ani bir kasılma sırasında doğmasını veya emzirme ile ilgili herhangi bir sorun yaşamasını azaltır.
Progesteron Kaç Olmalı?

Progesteron hormonu normal 14 gün boyunca en düşük noktasında kalmaz, aksine altı gün boyunca zirve yapar. Bu, yumurtlama ve foliküler faz sırasındadır- bu, seviyelerin en tipik olarak düşük olduğu zamandır. Progesteron, adet döngüsünün geri çekilme adı verilen bu aşamasında en düşük seviyesindedir.
Ancak yumurtlamadan sonra korpus luteum adı verilen sarı yapının oluşmasıyla birlikte progesteron seviyeleri hızla yükselir. Bu süreçte progesteron seviyeleri 4 ile 25 ng/ml arasında değerlere ulaşır.
Hamile Kalmak İçin Progesteron Kaç Olmalı?
Progesteron, bir kadının vücudundaki doğal östrojen seviyesini koruduğu için genellikle kadınlar tarafından hamileliği önlemek için kullanılır. Hamile kalmak için belirli bir miktarda progesterona ihtiyacınız vardır ve yeterince üretmezseniz hamile kalma şansınız daha düşük olacaktır. Östrojen eksikliğinin en yaygın nedeni hipotalamik amenoredir. Bir kadının östrojen seviyeleri düşük olduğunda, adet kanamasına, ruh hali değişikliklerine ve vücut yağının artmasına neden olabilir.
Bir kadının ihtiyaç duyabileceği progesteron seviyesi değişiklik gösterir, ancak ortalama genellikle günde yaklaşık 30 mg’dır. Bununla birlikte, miktar kadından kadına değişebilir ve yaş ve tıbbi geçmiş gibi birçok faktöre bağlı olabilir.
Progesteron seviyelerini izlemek ve kontrol etmek birçok kadın için önemlidir. Referans olarak, adet döngünüzün ilk gününde progesteron seviyeleriniz 4 – 25 ng/ml arasında olmalıdır. Hamile kalmak için doğru miktarda progesteron gereklidir ve seviyelerinizin düşük olması durumunda yardımcı olması için progestan kullanılabilir.
Gebelikte Progesteron Kaç Olmalı?
Progesteron, yumurtalık tarafından ancak plasenta hamilelik başladıktan bir saat sonra üretilmeye başlayan bir hormon türüdür. Doğuma kadar sürekli artar.
Progesteron, plasentanın üretilmeye başlamasından sadece bir saat sonra yumurtalık tarafından üretilen bir hormondur. Doğuma kadar sürekli artar ve vücudun doğuma hazırlanmasında rol oynadığı düşünülmektedir.
Progesteron, hamilelik boyunca aşağıdaki seviyelerde olmalıdır:
- Gebeliğin ilk 3 ayında 11.2 – 90 ng/ml
- İkinci trimesterde progesteron hormonu seviyesi 25.6 ila 89.4 ng/ml’dir.
- Progesteron hormonu gebeliğin son 3 ayında 8 – 300 ng/ml olmalıdır.
Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır?
Sağlıklı bir hamilelik için tüm hamile kadınların hormon düzeylerinin belirli değerler içinde olması gerekir. Buna göre, adetin ilk gününden 14. güne kadar en uygun progesteron seviyesi 1.4 ng/ml’dir.
Yumurtlamanın gerçekleşmesine neden olabilecek belirli bir progesteron seviyesi aralığı vardır. Yumurtanın salınmasından önceki sekiz gün boyunca 4 – 25 ng/ml olmalıdır.
Progesteron, kadın yumurtalarını serbest bıraktığında düzenlenmesinden sorumlu olan bir kadın hormonudur. Seviyeler 4-7 arasındaysa, yumurtlama sırasında sağlık faktörlerinden çok az müdahale ile hamile kalmak mümkündür.
Progesteron Düşüklüğü Hamileliğe Engel mi?

Progesteron hormonu, sağlıklı bir hamilelik için gerekli olan rahim astarının gelişiminden sorumludur. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, sağlıklı bir hamileliği sürdürmek için östrojen ve progesteron seviyenizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir.
Progesteron, bir bebeğin sağlıklı ve güvenli gelişimi için gereklidir. Rahiminizi bebeklere hazırlamaya, rahim kasılmalarını azaltmaya, olası kanamalara hazırlanmaya, hamilelik sırasında vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olur.
Rahim duvarına giden kan akımının artması, bölgenin dolma ve şişmesi progesteron seviyelerine bağlıdır. Bu, bebeğin kolayca tutmasını sağlamak için gereklidir.
Progesteron, aylık döngüyü dengelemekten ve döllenmeye hazır bir yumurta olduğunda yumurtlamayı tetiklemekten sorumlu hormondur. Bu hormon rahimdeki görevini tam olarak yerine getiremezse, yumurta döllendiğinde hiçbir şey olmaz ve gebelik oluşmaz.
Progesteron eksikliği, anovülasyon, amenore ve menoraji ile karakterizedir. Bu duruma sahip olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, yardımcı olmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Düşük progesteron hormonu vücudunuzda bir takım semptomlara neden olabilir, ancak çoğunlukla adet öncesi sendromu gibi durumlarla ilişkilidir.
Düşük progesteron aşağıdaki belirtiler olarak sıralanabilir:
- Adet düzensizliği,
- Zihinsel ve duygusal durum değişiklikleri
- Şiddetli baş ağrısı,
- Tekrarlayan düşükler.
Yüksek progesteron belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Göğüslerde hassasiyet,
- Kilo alımı,
- Hafif baş dönmesi,
- Hafif depresyon,
- Cinsel istekte azalma,
- Şişkinlik,
- Yorgun uyanma,
- Ödem ve şişlik.
Progesteron Nasıl Yükselir?
Progesteron eksikliği durumunda, vücuttaki progesteron seviyesini artırmak için çok güçlü olmayan uterus, PKOS ve hormonal dengesizlikler gibi sorunlara yardımcı olabilecek çeşitli tıbbi tedaviler uygulanabilir. Tedavide bahsedilen ilk şeylerden biri “progesteron kullanımı”dır.
Progestin doktor gözetiminde kullanılır ve yanlış alındığında ciddi olumsuz sağlık etkileri olabilir.
Hamile kalamayan veya adet düzensizlikleri olan ve progesteron sorunları olanlar, süt ürünleri, deniz ürünleri, et ve kümes hayvanları gibi yiyecekleri içeren bir diyet yemeye teşvik edilir. Progesteron hem erkek hem de kadın sağlığı için önemlidir. İşlenmiş gıdalarda bulunmasa da tetiklemenin başka yolları da var.
Progesteronu artırmaya yardımcı olan besinler şunlardır:
- Bektaşi üzümü,
- Ceviz,
- Fermente soya,
- Dereotu,
- Protein yönünden zengin yiyecekler,
- C vitamini içeren yiyecekler,
- E vitamini içeren yiyecekler,
- Zerdeçal ve kekik gibi taze baharatlar
- Ispanak gibi yüksek lifli sebzeler
Progestan Kullanımının Yan Etkileri

Progesteron eksikliği için progestan takviyesi çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle bu ilacı almaya başlamadan önce, olası sonuçları tam olarak anladığınızdan emin olun.
Progesteron yan etkileri tipik olarak kullandıktan sonraki ilk beş gün içinde meydana gelir ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aşağıdakileri içerir:
- Kilo alımı ve su tutulması;
- Vücutta artan şişlik;
- Bazı eklemlerde ağrı (özellikle tendonların çevresinde);
- Baş ağrıları;
- Ciltte sarı-turuncu çatlaklar;
- Haftalarca sürebilen ruh hali değişimleri
- Uyku hali,
- Baş dönmesi,
- Gebe olmayanlarda adet kısalması/kesilmesi,
- Ciltte kızarıklık ve hassasiyet,
- Ürtiker,
- Akne,
- Tüylenme artışı,
- Yüksek ateş,
- Bulantı,
- Kusma.
Tüm ilaçlarda olduğu gibi, kardiyovasküler sistemde progestana karşı advers reaksiyonlar meydana gelebilir. Bunun olmaması için ilacın doktor kontrolünde kullanılması gerekir.
Ayrıca, hamilelikte progesteron kullanımı ile ilgili yazımızı okumanızı da öneririz.
Hamilelik sadece fiziksel olarak zorlu bir görev değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal olarak da zorlayıcı olabilir. Progesteron eksikliği, uterusu endometriozis gibi gelişen koşullara karşı savunmasız bırakabilir. Döllenmiş yumurtanın hamilelik sırasında rahme düzgün bir şekilde bağlanabilmesi için progesterona ihtiyaç duyduğu belirli zamanlar vardır.