Hamileyken

Lotus Doğum Nedir? Faydaları Nelerdir?

04.11.2021
699
Lotus Doğum Nedir? Faydaları Nelerdir?

Anne ve bebek için avantajları olan alternatif doğumlara ilgi giderek artmaktadır. Lotus doğum da bunlardan biridir. Bu doğumun ne olduğunu ve nasıl yaptığını merak ediyorsanız tüm detayları sizler için araştırdık.

Alternatif doğumlara artan bir ilgi var ve lotus doğum da bunlardan biri. Birleşmeyi ve yeniden doğuşu simgeleyen lotus çiçeği bu doğum şekline adını verse de aslında çiçekle hiçbir ilgisi yoktur.

Lotus doğumunun adı: Amerikalı kadın Clair Lotus Day. 1974’te hamileyken, şempanzelerin yavrularının göbek bağlarını kesmediğini öğrendi. Doğumda anneler göbek bağı kendi düşene kadar yavrulara ve plasentaya bağlı bıraktılar. Doğum uzmanı, Clair’in göbek kordonunu doğal olarak ayrılana kadar sağlam bırakmasına izin verdi. Lotus doğumunu diğer ebeler takip etti ve yayılmaya başladı.

Lotus Doğum Nedir?

Lotus doğum, bebeğin doğumunda göbek bağının kesilmediği bir doğum şeklidir. Plasenta aynı zamanda doğal olarak dışarı atılır. Göbek kordonunun kendi kendine düşmesi beklenir. Bu genellikle bebek doğduktan yaklaşık üç ila on gün sonra olur.

Plasenta kendi kendine düşene kadar göbek kordonuna ve bu da bebeğe bağlı kalır. Plasentanın anne vücudundan atılır atılmaz ölü bir organ olduğu ve bu nedenle parçalandığı ortaya çıkıyor. Bu nedenle, bunun bebeğe bağlı kaldığı günlerde onu bir şekilde korumaya çalışmak gerekir.

Faydaları Nelerdir?

Lotus doğumunu savunan kadınlar, bu doğum şeklinin bebeği rahatlattığına inanıyor. Bu tür doğum yapan anneler, bebeklerinin bu şekilde doğmaya hakkı olduğuna inanıyor. Böylece doğumda göbek bağını keserek bize ait olmayan bir şeyi kontrol etmiş oluyoruz.

Lotus doğumu uygulayanlar aşağıdaki faydaları belirtmektedir:

  • Bebek rahimden dış dünyaya daha az invaziv bir geçiş yapar
  • Plasenta, bebeğe ek kan ve besin akışı sağlar.
  • Göbeğe daha az hasar verilir

Bebeğin plasenta ile paylaştığı hayatın onuruna yapılan bir ritüeldir bu aslında.

Plasenta annenin vücudundan atıldığında ölü bir organ haline geldiği için faydası tartışmalıdır. Doğumdan sonra plasenta öldüğü için kan dolaşımını ve besin maddelerinin taşınmasını durdurur. Bu nedenle doğumdan sonra plasentanın bebeğe bağlı kalmasının herhangi bir fayda sağlama olasılığı düşüktür.

Bununla birlikte, anne doğum için tıbbi hizmetlere hemen erişemezse, acil bir durumda bu doğumun faydası olabilir. Bu durumda bebek doğar doğmaz plasentayı bebeğe bağlı tutmakta fayda var. Çünkü hastaneye ulaşana kadar komplikasyon riskini azaltıyor. Böyle bir durumda göbek kordonunun kesilmesi kanama ve enfeksiyon riski taşır.

Riskleri Nelerdir?

lotus dogum
Lotus doğum

Bugüne kadar, lotus doğum üzerine yapılan çalışma az ve henüz bu doğum şeklinin herhangi bir faydası olduğunu gösteren bir çalışma mevcut değil. Aksine, yenidoğan için komplikasyon olasılığını artırabilir.

Öyleyse, lotus doğumunun olası risklerini görelim:

  • Plasenta ölü ve çürüyen dokudur ve bebek için enfeksiyon riskini artırır,
  • Bu uygulamanın güvenliğini destekleyecek yeterli çalışma yok,
  • Göbek kordonu kazara kesilebileceği için bebeğin yaralanma riski var,
  • Bebeğin vücudundan ayrılana kadar plasentanın nasıl bekletileceği tam olarak bilinmemektedir.

Lotus Doğumundan Sonra Bakım Nasıldır?

Bu doğum şekli hakkında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) herhangi bir açıklama veya yorum yapmıyor. Öte yandan, Amerika ve İngiliz kadın doğum uzmanları ve jinekolog dernekleri bu uygulamayı tavsiye etmemektedir. Bunun nedeni, bu tür doğumun güvenliğini ve faydalarını kanıtlayan çalışmaların eksikliğidir.

Bununla birlikte, lotus doğumunu tercih etmeye karar verirseniz, yeni doğan bebeğinizin bakımı doğal olarak normalden biraz farklı olacaktır. Bunun nedeni, bebeğinizin yaşamının ilk birkaç gününde göbek bağı ve plasentanın birbirine bağlı olmasıdır.

Plasenta, bebek doğduktan beş ila 30 dakika sonra annenin vücudundan atılır. Plasentayı taşımak için steril bir kaba ihtiyacınız var.

Plasenta ayrışacağı için hoş olmayan bir koku yayacaktır.

Bebek, plasentaya bağlı olsa bile araba koltuğunda seyahat etmek zorundasınız.

Unutmayın, plasenta vücudunuzdan ayrıldıktan sonra bebeğe herhangi bir besin sağlamayacaktır.

Bebeğe plasenta bağlıyken güvenli olup olmadığı bilinmediği için banyo yapılması önerilmez. Bebeğinizi temiz tutmak için nemli bir sünger veya bez kullanmanız gerekebilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), göbek kordonunun doğumdan sadece 1 ila 3 dakika sonra kenetlenmesini önermektedir.

Ayrıca şu yazımız da ilginizi çekecektir: Doğum Tarihine Göre Cinsiyet Hesaplama

Kısacası: Lotus doğumuyla birlikte göbek bağı ve plasentanın düşmesi, müdahale olmadığı için üç ila on gün sürer. Göbek kordonunun geç klemplenmesi ile doğumdan sonra en az bir dakika daha bebeğe bağlı kalır. Her iki uygulama da doğumdan sonra bebeğe besin ve kan geçişinin sürekliliği inancına dayanmaktadır. Ancak plasenta annenin vücudunu terk ettiğinde ölü bir organdır ve bebeğe besin taşımaz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.