Lohusanın 40 Gün Yalnız Bırakılmamasının Nedeni

23.06.2022
2.642
Lohusanın 40 Gün Yalnız Bırakılmamasının Nedeni

Lohusanın 40 gün yalnız bırakılmamasının nedenleri, halk arasında yayılan batıl inançlar ve tedbir amaçlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Lohusa kadının yalnız bırakılmaması durumuna halk olarak gösterilen batıl inanca göre, kadının doğumdan sonraki lohusalık döneminde yalnız bırakılması durumunda kadına cinlerin saldırdığı ve öldürdüğü düşünülmektedir.

Al basması tabiriyle açıklanan bu durum nedeniyle lohusa kadının daima yanında birisinin bulunmasına özen gösterilmektedir. Lohusanın 40 gün yalnız bırakılmaması kadının yaşayabileceği olası hastalıklar ve enfeksiyon nedeniyledir.

Diğer yandan tedbir amaçlı olarak lohusanın yalnız bırakılmaması durumu ise ani bir hastalık durumunda kadının yanında birisi olması ve hemen anneye bebeğe yardım edilmesi düşüncesiyle gerçekleştirilmektedir. Lohusa humması olarak adlandırılan iltihabi hastalık, annelerde doğumdan sonra görülebilmektedir.

Doğum esnasında hijyen koşullarının sağlanması gibi nedenlerle üreme yollarında iltihaplanma şeklinde gelişen hastalıkta anne adayının doğumdan sonraki 3 – 7 gün içerisinde ateşi artmakta ve alt karın bölümünde yumuşaklık hissedilmektedir. Boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, ishal veya kusma, kokulu kirli akıntı gibi belirtiler görülmesi durumunda lohusa humması riskini dikkate alarak annenin hemen hastaneye götürülmesi ve bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle doğumdan sonraki ilk haftalarda annenin yanında yardım edebilecek bir kişinin olması tavsiye edilmektedir.

Lohusanın 40 Gün Yalnız Bırakılmaması Gerekir Mi?

Lohusanin 40 gun yalniz birakilmamasi
Lohusanın 40 gün yalnız bırakılmaması

Lohusanın 40 gün yalnız bırakılmaması gerekir mi sorusunun cevabı yukarıda belirttiğimiz gibi ani bir hastalığa müdahale amacıyla yanında bir kişinin bulunmaması uygun olur şeklindedir. Al basması olarak nitelendirilen durum lohusa humması nedeniyle ateşin yükselmesi ve yüksek ateşin zaman zaman halüsinasyona neden olmasıdır. Bu nedenle cinlerin anneyi öldüreceği gibi bir durumun ne dinimizde ne de bilimsel kaynaklarda bir yerinin olmadığı söylenebilmektedir.

Lohusa kadın elbette yalnız bırakılabilir fakat hijyenin sağlanması ve ihtiyaçlarının giderilmesi ve gerek olduğunda hastaneye götürülebilmesi düşüncesiyle yanında birinin bulunması faydalı olacaktır. Lohusanın 40 gün yalnız bırakılmamasının nedeninin annede olabilecek istenmeyen durumlar olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Lotus Doğum Nedir? Faydaları Nelerdir?

Lohusa Kadın Kaç Gün Yalnız Bırakılmaz?

Lohusa kadının yalnız bırakılmaması gereken süre, kültürel uygulamalarda ilk 40 gündür. Bu 40 günlük dönemde lohusanın 40 gün yalnız bırakılmaması suretiyle al basmasına karşı korunacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte lohusa hummasına karşın tedbir olarak ilk 7 günlük sürede yanında olunması yeterli olacaktır. Lohusalık döneminin geçmesi ve gebelikte yaşanan değişimlerden sonra kadının fiziksel ve psikolojik olarak gebelikten önceki döneme geçmesi için gereken süre 6 hafta yani 42 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında lohusa kadının yanında olarak temizliğine ve bakımına yardımcı olunması tavsiye edilmektedir.

Lohusa Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler, annenin süreci rahat ve sağlıklı geçirmesi için önemlidir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Gerekli hijyen koşullarının sağlandığından emin olmanız gerekmektedir.
  • Günde 4 – 5 öğün lohusanın lifli gıdalar ve özellikle sebze tüketmesi sağlanmaktadır. Bu sayede kabızlık probleminin önüne geçilecektir.
  • Bol su tüketilmelidir.
  • Gaz sorunu yaşatacak besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Gazlı içecekler, şalgam, bezelye ve fasulye bu besinlere örnek gösterilebilmektedir.
  • Lohusalık döneminde yorgunluk, keyifsizlik ve ağlama nöbetleri gibi depresyon belirtileri gözlenebilmektedir. Bu süreçte de anneye manevi olarak destek olmak gerekmektedir.

Lohusa Döneminde Cinsel İlişki Günah Mı?

Lohusa Doneminde Cinsel Iliski
Lohusa Döneminde Cinsel İlişki

Lohusalık döneminde cinsel ilişki, dini açıdan olduğu kadar sağlık açısından da önemli bir noktadır. Bu kapsamda genel bir yanıt vermek gerekirse lohusalık döneminde cinsel ilişkinin dinen yasak olduğunu söylemek gerekmektedir. Lohusalık dönemi nifas olarak açıklanmaktadır. Nifas dönemlerinde cinsel ilişkinin yasak kabul edilmektedir. Lohusalık dönemi sona eren kadının gusül abdesti alması ve cinsel ilişki bir namaz vakti süresinin geçmesini beklemesi gerekmektedir.

Lohusalık döneminde cinsel ilişki dinen yasak olduğu gibi lohusa kadın için de oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle sağlığı korumak açısından da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dönemde kadının cinsel açıdan isteksizlik duyması, ruhsal çatışmaları, uykusuzluk ve vajinal kuruluk gibi problemler yaşaması muhtemeldir. Altı haftanın sonunda kadın psikolojik ve fiziksel olarak gebelik öncesine döneceği için ilk altı haftanın cinsel ilişki yaşamadan geçirilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

Lohusa Döneminde Oruç Tutulur Mu?

Lohusalık döneminde oruç tutmak, özellikle lohusalık dönemi Ramazan ayına denk gelen kadınlar tarafından araştırılmaktadır. Bununla birlikte cinsel ilişki de olduğu gibi oruç tutma noktasında da lohusalık döneminin geçmesi beklenmelidir. Lohusanın 40 gün yalnız bırakılmaması düşüncesiyle kadının yanında duran kişiler oruç tutsa da, annenin lohusalık bitip gusül abdesti aldıktan sonra oruç tutması gerekmektedir.

Lohusa kadın 40 gün dışarı çıkmaz

Doğum sonrası dönem, vücudunuzun doğumdan sonra iyileşmesi gereken bir zamandır. 40 gün boyunca kapalı kalmanın geleneksel şartı birçok farklı kültürde yüzyıllardır takip edilmektedir.

Lohusa kadınların doğumdan sonra 40 gün boyunca dışarı çıkmaları yasaktır. Bu, birçok kültürde yüzyıllardır takip edilen bir gelenektir. Bunun arkasındaki fikir, anneye bebeği topluma geri dönmeden önce iyileşmesi ve onunla bağ kurması için zaman vermektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.