fbpx

Hamileyken Bebeğin Hareketlerinin Azalması

25.07.2021
1.406
Hamileyken Bebeğin Hareketlerinin Azalması

Hamileyken bebeğin hareketlerinin azalması gebelik haftasına bağlı olarak meydana gelebilir. Dokuz aylık gebelik sürecinde bebeğin anne karnındaki hareketlerini etkileyen farklı unsurlar bulunur. Eğer anne ve bebek sağlığında her şey yolunda ise hareketler azaldığında endişe etmemek gerekir.

Zorlu bir gebelik geçiriliyor ve düşük riski, hamilelik kaybı ve bebeğin ölümü gibi riskler fazla ise hareketler sayılabilir. Bebek hareketlerinin sayılabilmesi için anne karnında geçirdiği zamana da hâkim olmak gerekir. Bebekler anne karnında sadece vücut ve zihin gelişimi değil göstermezler, normal yaşama da adapte olurlar. Sesleri ve ışığı hisseder, tepki verir, uyur ve uyanırlar. Uyudukları zaman dilimlerinde ise hareketleri azalır. Bu tarz yaşamsal döngüler ile asıl hareketsizliğin karıştırılmaması için hareketlerin sayılması tavsiye edilir. Hamileyken bebeğin hareketlerinin azalması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.

Hamileyken Bebeğin Hareketlerinin Azalmasının Nedeni Nedir?

Hamileyken bebeğin hareketlerinin azalmasının nedeninden önce önemli olan unsur annenin bu hareketleri hissedip hissetmediğidir. Bebek anne karnında 8. Hafta itibari ile hareketlenmeye başlar. Ancak bu ilk dönemdeki hareketlenme anne tarafından büyük bir yoğunluk ile anlaşılmaz. 20. Haftaya gelindiğinde bebeğin uzuvlarındaki büyümelerin de etkisi ile hareketleri daha anlaşılabilir bir hale gelir.

Hamileyken bebeğin hareketlerinin azalması doğuma da işaret edebilir. Ancak daha erken dönemde bebeğin hareketlerinin azaldığı hissediliyor ise altında farklı nedenler olabilir. Bebeğin hareketlerindeki azalmanın nedeni kişiye göre değişebilir. Gebelik dönemi ve gebelik sürecinin yanı sıra anne ve bebek sağlığı da bebek hareketleri üzerinde söz sahibidir. Eğer bebek hareketlerinde ciddi bir azalma söz konusu ise zaman kaybetmeden doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamilelikte Anne Uyurken Bebek Ne Yapar?

Hamilelikte Bebek Hareketlerinin Azaldığı Nasıl Anlaşılır?

Gebelikte bebek hareketlerinin azaldığı anlamak için daha önce hareketleri algılayabiliyor olmak gerekir. Bebek anne karnında büyür ve yaşama adapte olur. Bu süreçte bebek uyur, uyanır, sessiz kalır ya da hareket edebilir. Bebek hareketlerinin azaldığından şüphe ediyorsanız mutlaka bebeğin hareketlerini saymalısınız. Klasik bir yöntem olan bebek hareketlerinin sayılması bazı durumlarda ciddi sonuçları ortaya çıkarabilir.

Hamileyken bebeğin hareketlerinin azalmasını anlamak için yapılabilecekler şunlardır:

  • Yan yatmayı denemek
  • Bebeği uyandırmaya çalışmak
  • Normalde hareket ettiği saatlerde hareket edip etmediğini incelemek
  • Bebek hareketlerini saymak
  • Sola doğru yatmak
  • Eğer aç hissediyorsanız öncelikle karnınızı doyurun ve şeker gibi daha enerji verici maddelere yönelin.

Gebelikte bebeğin hareketlerini anlamak ve takip etmek için uygulanan yöntemlerdir.

Hamilelikte Bebek Hareketleri Kaçıncı Haftada Azalır?

anne karnindaki bebegin hareketleri
Anne karnındaki bebeğin hareketleri

Normal koşullarda anne karnındaki bebeğin hareketlerinin azalması 36. haftaya denk gelir. Öncesinde anne karnında bir hayli hareketi olan bebeğin hareketleri bu hafta itibari ile azalmaya başlar. Kendisini doğuma hazırlamaya başlayan bebeğin hareketlerinde azalma olması son derece normaldir. Hareket etmediği süreler uzayabilir ya da gün içerisinde eski aktifliğini geride bırakabilir. Bunun nedeni her ne kadar doğum sürecinin yaklaşması olsa da doktora görüşmek gerekir.

Anne karnındaki bir bebeğin hareketlerinin azalmaya başlaması doğum için hazırlık vaktinin geldiğini de gösterebilir. Annelerin ve çevrelerindeki kişilerin endişe etmemesi, sakinliklerini koruması ve stresten uzak durması gerekir. Özellikle gebeliğin son haftalarında yüksek stres ve gerginlik nedeni ile erken doğum meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için sakin bir yaşam alanı belirlemek önemlidir.

Hamilelikte Bebek Hareketleri Kaçıncı Haftada Artar?

Anne karnındaki bebeğin hareketlerinin artması da azalması kadar normal bir durumdur. Özellikle gebeliğin dördüncü ayı itibari ile bebeğin hareketlerinde artma yaşanır. Bunun nedeni bebeğin olduğu bölgeye sığmamaya başlaması, büyümesi ve gelişmesidir. Hamilelikte bebek hareketlerinde artış yaşanır ise gebe kadınların korkmaması gerekir. Bu durum bebeğin sağlıklı olduğuna işaret eder. Ancak yüksek miktarda bir hareket söz konusu ise doktora görünmek gerekebilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamileyken Adet Görülür Mü?

Hamilelikte Bebek Hareketleri Nasıl Sayılır?

Gebelikte bebek hareketlerini saymak için bir defter kullanmak işe yarayabilir. Gebelikte bebek hareketlerinin sayılması bebeğin gelişim sürecini takip edebilmek için de önemlidir. Bebeğin en hareketli olduğu zaman diliminde 10’ar dakikalık aralıklar ile hareketleri sayılmalıdır. Bu en klasik ve her anneye önerilen bir tavsiyedir.

Bebek hareketlerine azalma ya da artış var ise alınan notlar ile ortaya çıkarılması da mümkün. Hamileyken bebeğin hareketleri takip edilmesi gereken ve bebeğin sağlık durumu hakkında işaretler veren bir olaydır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.