Hamileyken Bebeğin Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Hamileyken anne adayında herhangi bir rahatsızlık olması durumunda en çok sorulan soru; bebeğin düştüğü nasıl anlaşılır? sorusudur. Hamileyken bebeğin düştüğünü anlama kişinin durumuna ve gebelik süresine göre değişiklik gösterebilir. Hamile olan bir kadın bebeğini düşürürken bazen vajinal kanama yaşayabileceği gibi bazen ise hiçbir belirti olmaz.
Hamileyken bebeğin düştüğü yani hamilelik kaybı genellikle ile vajinal kanama ile anlaşılır. Her vajinal kanama hamilelik kaybı anlamına gelmez. Düşük belirtisi kasık ağrısı, lekelenme, bel ve sırt bölgesinde ağrılar olarak da görülebilir. Birçok semptom aynı anda görülüyor ve vajinal kanama da bu duruma eşlik ediyor ise düşük olma ihtimali yüksektir.
Düşük Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte düşüğün belirtileri gebeliğin süresine göre değişebilir. Ancak genellikle vajinal kanama ile kendini gösteren gebelikte düşük belirtisini lekelenme takip edebilir. Karında kasılmalar, kasık ağrısı ve acı hissi de olabilir. Gebe kadınlar düşük yaptığı takdirde muhakkak vajinal kanama yaşanması gerekir. Ancak gebeliğin ilk üç ayı boyunca dönem dönem vajinal kanama yaşanabiliyor. Bu neden ile de düşük yapılmış ve düşüğün vajinal kanamadan başka belirtisi yok ise düşük yapıldığı anlaşılmayabilir. Vajinal kanamanın şiddeti de gebelik sürecine göre farklılık gösterebilir. Bir anormallik hissediyorsanız mutlaka kadın doğum uzmanınıza görünmelisiniz.
Hamilelik Kaybı Nedir?
Hamilelik kaybı gebeliğin sonlanması anlamına gelir. Genellikle düşük yapıldığı zaman bu duruma hamilelik kaybı da denilir. Kişinin düşük, ani ölüm, anne karnında ölüm ya da ölü doğum yapma gibi nedenlerden dolayı hamileliğin yaşam ile sonuçlanmamasında kullanılır. Hamilelik kaybı yaşama riski bulunan kadınlar, doktorları tarafından bilgilendirilir.
Düşük yapma tehlikesi olan kadınların özellikle gebeliğin ilk üç ayı boyunca dikkatli olmaları tavsiye edilir. Stresten uzak durulması, hareket kapasitesinin minimuma indirgenmesi ve sağlığa özen gösterilmesi en önemli önlemler arasında yer alır. Hamilelik kaybı her yedi kadından birinde görülen olağan bir durumdur. Düşük tehlikesi, çok nadir yaşanan bir risk değildir. Bu neden ile tüm gebe kadınların dikkat etmesi gerekir.
Anne Karnındaki Bebeğin Düştüğü Nasıl Anlaşılır?
Düşük yapıldığını anlama içgüdüsel olarak da hissedilebileceği gibi fiziksel izler de takip edilebilir. Düşük yapıldığının anlaşılması için en önemli etken vajinal kanama olup olmadığıdır. Bazı durumlarda vajinal kanama yerine lekelenmeler meydana gelir. Gebeliğin ilk zamanlarında lekelenme ve vajinal kanama yaşanabileceği için kişiler bu durumun düşük olduğunu anlamayabilir. Ancak vajinal kanama olur ise kişilerin hızlı bir şekilde doktorları ile görüşmesi gerekir. Düşüğü önlemek için yatak istirahati verilebilir. Ancak yatak istirahati tek başına düşüğü engellemek için yeterli değildir. Anne adayının dinlenebilmesi ve yorulmaması için yatak istirahati uygulanır. Yatak istirahati esnasında da düşük belirtisi yaşamak mümkün.
Hamileyken Düşüğe Sebep Olan Şeyler Nedir?

Gebelikte düşük sebeplerinin birçok sebebi bulunur. Tüp bebek tedavisinde de düşük riski bulunduğu gibi normal yollardan gebe kalındığında da aynı risk bulunur. Düşük sadece ilk 3 ay içerisinde görülebilen ve sonra yaşanması imkânsız hale gelen bir gebelik kaybı değildir. Düşük riski gebeliğin ilk 20 haftası (altı ay) boyunca vardır. Düşük yapan kadınların birçoğu ilk on iki hafta içerisinde hamilelik kaybı yaşarlar. Hamileyken düşüğe sebep olan bazı nedenler şunlardır:
- Tansiyon hastalığı (yüksek tansiyon)
- Cinsel yolla bulaşan hastalığa ya da hastalıklara sahip olmak (bel soğukluğu, frengi, Klamidya ve diğerleri)
- Böbrek hastalıkları
- Aşırı stresli yaşam
- Aşırı stresin neden olduğu diğer hastalıklar
- Şeker hastalığı
- Sıtma
- Lupus hastalığı
- Çölyak hastalığı
- Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı
- Listeria bakterisini kapmak
- İleri yaşta gebe olmak
- Maternal travmalarda
- Aşırı hava kirliliğine maruz kalmak
- İklim krizinin yan etkilerine maruz kalmak
- İlaç kullanımı
Kaç Haftalık Düşüklerde Kürtaj Gerekmez?
Kürtaj gereken düşükler genellikle altı ila yedi haftalık gebeliğin ardından gerçekleşen hamilelik kayıpları için geçerlidir. Her düşük için kürtaj uygulanmasına gerek yoktur. Cerrahi müdahale olmadan da kendi haline bırakarak tedavi edilebilir. Kendi haline bırakarak tedavi etmek embriyonun ölümünü takip eden süreçte vücudun kendini yenilemesi için zaman vermek anlamına gelir. Bu tedavi yöntemi özellikle gebeliğin ilk haftalarında düşük yapan kadınlar için geçerlidir. Düşük belirtileri sonradan ortaya çıkan kadınlarda cerrahi tedavi ya da tıbbi müdahale yapılması gerekebilir. Gebeliğin süresine ve kadının sağlık durumuna bakılarak karar verilir.