Hamilelikte Yorgunluk Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk buna ne diyorsanız. İşte gebelikte yorgunluğuna neden olan ve bu konuda yapabilecekleriniz.
Hamileyken sabah uyandığınızda başınızı yastığınızdan kaldırma konusunda sorun yaşıyorsanız, bütün gün ayaklarınızı sürüklüyorsanız ve gece eve varır varmaz yatağa girmeyi bekliyorsanız, hamilelikte yorgunluk ile ilgili bu yazımız tam size hitap ediyor.
Hamileyken kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir ve hamilelikte yorgunluk hamileliğin ilk aylarında ve doğumdan önceki haftalarda belirgin şekilde artabilir.
Hamilelik Yorgunluğu Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte yorgunluk, hamileliğin ve implantasyonun ardından başlayabilen ilk üç aylık dönemde hemen hemen tüm kadınların yaşadığı erken bir hamilelik belirtisidir.
Hamileliğin erken döneminde yorgunluk tipik olarak ikinci trimesterin başlangıcında daha fazla olur. Hamilelikten hamileliğe değişmekle birlikte gebelik yorgunluğu sıklıkla üçüncü trimesterde geri başlar.
Gebelikte Yorgunluk İçin Ne Yapılabilir?
Hamilelikte yorgunluk, vücudunuzun bu günlerde daha aktif olmanız için gerekli bir sinyaldir. Vücudunuzu dinleyin ve ihtiyacınız olanı alın.
İlk kez anne oluyorsanız, kendinize bakmaya odaklanmak için bu ipuçlarından yararlanın. Zaten evde çocuklarınız varsa, odağınızı bölmek zorunda kalacaksınız. Süper anne adayı olmak için çaba göstermenin zamanı değil. Bulaşıkların beklemesine izin verin ve sürekli temizlik konusunda endişelenmeyin. Sizin için yapacak birini kiralayabiliyorsanız, en iyisi. Yapılacak işlerinizi kontrol etmek için yardım isteyin ve kaçınabilmeniz için bir seferde çok fazla etkinlik planı yapmayın. Hamilelikte yorgunluk hissediyorsanız, dinlenmeye çalışın ve kendinizi rahatlatın.
Yardım isteyin
Önümüzdeki aylarda çok fazla ağır kaldırma yapacaksınız. Bu nedenle eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızın, hamilelikte yorgunluk hissettiğinizi bilmelerini sağlayın. Böylece hamileyken bazı işlerde size yardım edebilirler. Çevrenizdeki herhangi biri size yardım etmeyi isterse, geri çevirmeyin. Başka birisinin yemek hazırlaması, yürüyüşe çıkmanız için yeterli enerjiye sahip olabileceğiniz anlamına gelir.
Yeterince uyuyun
Hamilelikte yorgunluk için yatma zamanını arttırın. Bu bariz bir şey ifade ediyor olabilir, ancak sürekli uykuluysanız, bir saat daha uyumak sizi sabahları daha dinlenmiş yapabilir.
Rahatlamaya çalışın
Hamileyken daha fazla rahatlamaya çalışın. Akşamları, dışarı çıkmak yerine, tercihen ayağını uzatarak rahatlamaya çalışın. Sakinleşmek için akşama kadar beklemeyin. Gün boyunca kestirebilir veya biraz dinlenebilirsin.
Çocuklarınıza açıklayın
Belli nedenlerden dolayı, fazla yorgun olabilirsiniz. Ya da yorgunluk daha az fark edilebilir. Çünkü, zaten alışıksınız (ya da dikkat etmek için çok meşgulsünüz). Her iki durumda da dikkatinizi çeken çocuklarınız olduğunda kendinize öncelik vermek kolay değildir. Onlara bir bebek yetiştirmenin zor bir iş olduğunu ve sizi hamileyken yorgun bıraktığını açıklayın.
İyi beslenin
Hamileyken enerjinizi yüksek tutmak için sürekli bir birinci sınıf gıda tedarikine ihtiyacınız var. Protein ve kompleks karbonhidratlar gibi sağlıklı, uzun süreli enerji arttırıcılara odaklanarak iyi bir hamilelik beslenmesi için yönergeleri izleyin. Ayrıca, yeterli miktarda kalori aldığınızdan emin olun (sabah rahatsızlığınız varsa kolay olmadığını söyleyebiliriz, ama kesinlikle çabaya değer). Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlıklı bir gebeliğin anahtarıdır. Ve hızlı bir enerji artışı elde etmek için bazı favori yöntemlere geri dönün. Kafein veya şeker (veya her ikisi de) hızlı çözüm gibi görünebilir, ancak bu ikisi hamilelikte kaçınmanız gerekenlerden.
Sık yiyin
Diğer pek çok gebelik belirtisinde olduğu gibi hamilelikte yorgunluk için altı öğün beslenme en iyi seçenektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak, hamileyken sık yemeye özen gösterin.
Egzersiz yapın
Tabii ki, koltuk hiç bu kadar çekici görünmedi ama paradoksal olarak, doğru egzersizin doğru miktarı bir koltuk molasından daha faydalı olabilir. Yani açık alanda basit bir yürüyüş veya parkın etrafındaki yavaş bir koşu, doğum öncesi bir yoga dersi ve hatta markete kısa bir yürüyüş yapın. Sadece daha iyi hissetmekle kalmayacak, geceleri daha iyi uyuyacaksınız. Artı egzersizin hem sizin hem de bebeğiniz için birçok faydası vardır. Sadece aşırıya kaçmayın, enerjili hissediyorum diyerek aşırıya kaçmak bebeğiniz ve sizin için hiç iyi değildir.
Bir paket cips almak istediğinizde, bunun yerine gevrek alın. Hala fazladan yağ ilave etmeden tuzlu bir atıştırmalıkla kendinizi şımartabilirsiniz.
Hamilelikte Yorgunluğun Sebepleri Nelerdir?

Hamilelik, her gün biraz daha ağır bir sırt çantası taşırken bir maraton koşmak gibidir. Başka bir deyişle, zor iş!
Hamileliğin erken döneminde yorgunluk nedenleri arasında şunlar olabilir:
Plasenta oluşumu
İlk üç aylık dönemde, bebeğiniz için bir yaşam destek sistemi, yani plasenta, yani plasenta oluşumu hamilelikte yorgun hissetmeniz için büyük miktarda enerji harcıyor.
Hormonlar
Hamileliğin ilk aylarındaki hormon değişiklikleri, ki bu da ruh halinizin bozulmasına neden olabilir. Gebelikte fiziksel ve duygusal yorgunluğa neden olabilir.
Metabolizmada artış, kan şekeri ve kan basıncındaki düşüşle birleşir. Vücudunuzun metabolizması, kan şekeri ve kan basıncınızı düşürme eğilimindeyken önemli ölçüde artmıştır.
İlk trimesterin sonunda, vücudunuz plasenta oluşumunu tamamlamış ve biraz daha fazla gelişen hormonal ve duygusal değişikliklere alışmış olacak. Yani ikinci trimester genellikle yenilenen enerji ve hamilelikte yorgunluk açısından daha rahat olacağınız bir zamandır.
Üçüncü üç aylık dönemde, yorgunluk geri dönebilir. Daha sonraki dönem hamilelikte yorgunluk nedenleri arasında şunlar olabilir:
Bebeğin büyümesi
Hamilelikte daha önce olduğundan daha fazla ağırlık taşıyorsun. Tüm bu ağırlığı taşımak hamilelikte yorgunluk nedeni olabilir.
Hamilelik uykusuzluk ve diğer semptomlar, bebeğin büyümesiyle birlikte yeniden başlayabilir. Mide ekşimesi, sırt ağrısı ve huzursuzluk sendromu gibi hamilelik semptomlarıyla birlikte gelişen şişkinlik, uykuyu her zamankinden daha zor hale getirebilir.
Bebek sahibi olmanın stresi
Alışveriş listeleri, yapılacaklar listesi, bebek ismi listeleri ve alınacak diğer kararlar, hamilelikte yorgunluk nedeni olabilir.
Karışıma ev işleri ve diğer çocuklar gibi sorumluluklar ekleyin ve yorgunluk faktörünün ne kadar artabileceğini düşünün.
Bununla birlikte, hamilelik sırasında herhangi bir noktada yorgunluğunuz şiddetli ve kalıcıysa veya tüm hamileliğiniz boyunca sürerse, özellikle zayıflık, aşırı nefes darlığı veya hatta bayılma nöbetleri gibi ek semptomlar yaşarsanız, bunun anlamı demir eksikliği anemisi olabilir.
Kendinizi üzgün veya kayıtsız hissediyorsanız, panik veya endişe yaşıyorsanız veya iştahınız değişirse hamilelikte depresyon olabilirsiniz. Depresyon, doktorunuzun başa çıkmanıza ve tedavi olmanıza yardımcı olabileceği başka bir hamilelik problemidir ve her hamile kadında olabilen bir durumdur.
Hamilelikte Yorgunluk Bebeği Etkiler Mi?

Kadınların büyük çoğunluğu için hamilelikte yorgunluk biraz zor, fakat bebeği etkilemez. Sonuçta, vücudunuz bir bebeğin gelişimi sürecinde, bu yüzden daha yorgun hissetmek normaldir. Ama içinizde büyüyen bebeği etkilemeyecek.
Doktora ne zaman görünmeli?
Hamilelikte yorgunluk tamamen normal bir semptom olsa da hiç sürekli yorgun hissediyorsanız veya sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuzla görüşmekten çekinmeyin. Gebelikte doktor kontrolleri endişelerinize yol açabilecek tüm koşulları ortadan kaldırabilir.
Doktorunuz kansızlığı kontrol etmek için kanınızdan bir örnek alabilir (diğer bir deyişle demir eksikliği). Neyse ki, hamilelikte demir eksikliği tedavi edilebilir. Doktorunuz beslenme düzeninizi değiştirmeyi ve / veya demir takviyesi almanızı önerebilir.
Daha nadir durumlarda, aşırı yorgunluk, genellikle bebeğe zarar vermeyen, ancak hiperemezis gravidarum olarak bilinen daha ciddi bir sabah hastalığı veya bulantı haliyle bağlantılı olabilen kronik yorgunluk sendromunun bir işareti olabilir.
Her iki durumda da hamilelikte yorgunluk için doktora görünmek, daha iyi hissetmek için ihtiyaç duyduğunuz tedavileri almanıza yardımcı olabilir.