fbpx

Hamilelikte Namaz Kılmak Mümkün Mü?

12.01.2022
1.848

Hamilelikte namaz kılmak, dinin emirlerini yerine getirmek yönüyle düşünüldüğünde anne ve bebek sağlığı için herhangi bir zararı bulunmaz. Hamilelik sürecinde ağrılı ve sancılı bir dönem geçiriliyorsa yapılan uygulamalar daha hafif hareketler ile farklı pozisyonlar alınarak gerçekleştirilebilir.

Hamilelikte namaz kılmak mümkündür ve Hamile kadın namaz ibadetini gerçekleştirebilir. Namaz kılarken rükuya eğildiğinde ya da tamamen yere kapanarak secdeye vardığında vücudu rahatsız olacak ve bebek bundan olumsuz etkilenecekse, hamile kadın oturarak namaz kılabilir.

Hamile Kadın Namaz Kılabilir mi?

Hamile bayanlarda namaz ibadeti merak edilen bir konudur. Dinin emirlerinden olan ve imanın 5 şartı içerisinde bulunan namaz kılmak, hamilelik dönemi boyunca yapılabilecek bir ibadettir.

Hamileyken kadın farz namazları dışında olan nafile namazlarını oturarak kılmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır. Eğer hamile kadının başı dönüyor, midesi bulanıyor veya hamileliğin diğer rahatsızlıklarını yaşıyorsa, farz namazlarını da oturarak kılması caizdir ve dinen bir sakıncası bulunmamaktadır.

Hamile Kadın Nasıl Namaz Kılabilir?

Hamile bayanın namaz kılması için uygun ortamın sağlanmış olması gerekir. Hamileliğin başlangıcında göbeğin belirginlik durumu ve vücuda neden olduğu ağırlık daha fazladır. İlerleyen süreçte bu durum daha hassas hale gelir. Namazın şartlarından olan rükuya eğilmek ve secdeye varmak gerektiğinde anne adayı zorlanabilir.

İleri seviyede riski geçen hamileliklerde anne adayının sürekli yatarak süreci geçirmesi de gerekebilir. Bu şekilde, annenin sürekli yatarak geçirmesinin gerekli olduğu riskli gebelik durumunda kadın, namazlarını kazaya bırakabilir. Lohusalık döneminden sonra kadın, bu kaza namazlarını kılabilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamilelikte Şeker Kaç Olursa Tehlikelidir?

Hamile Kadın İma ile Namaz Nasıl Kılar?

Hamilenin imayla namaz kılması dinimizce kabul edilen ve diyanet tarafından fetvası verilmiş bir uygulamadır. Anne adayının hamilelik dönemi boyunca riskli bir gebelik süreci geçirmesi söz konusu olabilir. Hamilelikte namaz kılmak mümkün olsa da bazı durumlara riskli olabilir.

Düşük yapma riski bulunan anne adaylarının ayakta durmaları sakıncalıdır. Gün içerisinde 5 vakit uygulanan namaz kılma ibadeti sırasında bu risklerden kaynaklı olarak sürekli oturma ya da yatma pozisyonunda bulunan anne adayı zorlanabilir.

Hamile kadın yattığı yerden uzanır vaziyette yalnızca elleri ve gözleri baş hareketi ile namazını eda edebilir. Vücut baş ile birlikte bir miktar öne doğru eğildiğinde tamamen rükû etmiş ya da secdeye kapanmış hükmünde olunur. Onun için ölçü şudur; kişi gideceği zaman başını bir miktar eğer secdeye gideceği zaman geldiğinde ise başını biraz daha fazla eğer buna vücudun gövdesi de hafif eşlik edebilirse namazın şartları yerine getirilmiş olur. Farklı mezheplere göre kişi başını dahi oynatamıyorsa gözleri ile ya da kalbi ile kalabilir. Ancak Hanefi mezhebine göre bu durum geçerli değildir.

Hamile Kadın Oturarak Namaz Kılabilir mi?

hamilelikte oturarak namaz kilmak
Hamilelikte oturarak namaz kılmak

Hamilenin otururken namaz kılması dinimiz tarafından kabul edilen bir uygulamadır. Özellikle ayakta durmakta ve rukuya gitmekte zorlanan anne adayları otururken, bağdaş kurmuş vaziyette namazını kılabilir. Bazı anne adayları oturur vaziyette de namazını kılamayabilir. Böyle bir durumda tüm rekatları ayaktayken tamamlayabilir ya da bir destek yardımı ile sandalye ya da tabure üzerinde ibadet tamamlanabilir.

Hamilelikte Namaz Kılmak ile İlgili Diyanetin Fetvası Nedir?

Hamilelikte namaz kılmak ile ilgili Diyanetin açıklamaları mevcuttur. Hamile bayan için namaz fetvası oldukça açıktır. Eğer anne adayı yaptığı hareketler ile kendisine ve bebeğe zarar veriyorsa daha farklı şekilde bu ibadeti yerine getirebilir. Yapılan açıklamaya göre kişiyi bağdaş kurarak ya da ayaklarını öne doğru veya doğru uzatarak oturur vaziyette namaz ibadetini gerçekleştirebilir. Eğer yerde oturamıyorsa bir destek yardımı ile sandalye ya da bir koltuğa dayanarak takılabilir. Bu da mümkün değilse baş hareketleri ile ima yaparak namazını eda edebilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamilelikte Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yalnızca hamilelik süreci için geçerli olmayan dinin kolaylaştırıcı bu yönü ileri boyutlu hastalığı bulunan, yerinden kıpırdayamayan kişiler için de geçerlidir.

Peygamber efendimiz namaz kılma konusunda şöyle bir hadis rivayet etmiştir; “Durabilirsen ayakta, eğer buna gücü yetmezse oturduğun yerde, yine yapamıyorsan yan üstü uzanır vaziyette namazını kıl” buyurmuştur.

Hamilelikte Namaz Kılmak Faydaları Nedir?

Hamilelikte namaz kılmak hem anne hem de bebek için faydalıdır. Hamilelikte annenin ibadetinin çocuğa etkisi tıbbi olarak da bireysel deneyimlerle de olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar kan akışının dengede kalmasını ve daha rahat bir hamilelik geçirilmesini, doğum sürecine beyin hazır hale gelmesinin sağladığı fark edilmiştir.

Hamile kadın namaz kıldığı süreçte şu faydaları vücudunda fark eder:

  • Namazda yapılan her bir hareket sakin bir şekilde uygulandığı için kalbin daha ritimli çalışması sağlanır.
  • Baş bölgesinin rükuya eğildiği ve secdeye gidildiği süreçte daha çok kan akışı sağlanır. Bu da hafıza bozukluklarına ve zihinsel karmaşalara engel olur.
  • Gün içerisinde ara ara hareket ettirilmesini sağladığı için uzun süreli oturmadan kaynaklanan bel ve boyun ağrıları ile kireçlenme durumu daha az görülür.
  • Bacak bölgesindeki varis oluşumu azalır.
  • Rükû ve secde anında sürekli gün içerisinde tekrarlandığı için metabolik rahatsızlıklar giderilir.
  • Anne tarafından bebeğe sağlanan yemek akışı daha düzenli hale gelir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.