Hamilelikte İshal ve Karın Ağrısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte ishal ve karın ağrısının enfeksiyondan doğum sırasında ağrıya kadar birçok nedeni olabilir. Bu nedenle, ishal ve karın ağrısı ile ilişkili semptomları bilmek önemlidir. Stres, depresyon ve anksiyete gibi psikososyal faktörler de hamilelik sırasında ishal ve karın ağrısında rol oynayabilir.
Jinekolog, hamilelik sırasında ishal ve karın ağrısını hafifletmek için bazı ilaçlar, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve probiyotikler reçete edebilir. Reçete edilen ilaçlar ağrının nedenine bağlı olacaktır ve jinekoloğunuza danışmanız, testlerden geçmeniz ve bebeğinizin gelişimini etkilemeyecek uygun tedaviyi almanız önerilir.
Gebelikte Karın Ağrısı ve İshalin Nedenleri Nelerdir?
Karın ağrısı ve ishal hamileliğin yaygın belirtilerindendir. Bu belirtiler bir dizi faktörden kaynaklanabilir, ancak en yaygın nedeni hormonal değişikliklerdir. Hamilelik, vücudun önemli değişikliklere uğradığı bir dönemdir. Vücudun değişimlerini normale döndürmek için doğru beslenme ve dinlenme şarttır.
Hamilelik metabolizmanızı da etkileyebilir ve bu da karın ağrısı ve ishale yol açabilir. Hamilelik sırasında karın ağrısı ve ishal enfeksiyon, stres ve yetersiz beslenme gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Aslında hamilelik, karın ağrısı ve ishalin en yaygın nedenlerinden biridir.
Hamilelikte İshal ve Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte ishal ve karın ağrısını tedavi etmek kolay değildir, özellikle de aniden ortaya çıkarsa. Hamilelik sırasında ishalle başa çıkmanın basit yolları vardır, ancak önce bazı adımların atılması gerekir. Hamilelik sırasında ishalin ana nedeni bağırsak enfeksiyonudur. Bazı durumlarda neden bilinmez ve neyin neden olduğunu bilmek zor olabilir.
Hamilelikle ilişkili birçok semptom vardır. Bunlardan bazıları oldukça rahatsız edici veya tehlikeli olabilir. En yaygın olanı, genellikle karın ağrısının eşlik ettiği ishaldir. İshal, hamilelikle ilişkili en yaygın semptomlardan biridir. Başlıca nedenleri genellikle stres/gebelik, kötü beslenme ve obezitedir.
İshal ataklarına genellikle karın ağrısı ve kramplar eşlik eder. Hamilelik sırasında karın ağrısı ve ishal için iyi bir ev ilacı, anti-enflamatuar, antispazmodik ve yatıştırıcı özelliklere sahip olan papatya çayıdır.
Gerekli malzemeler
3 çay kaşığı kuru papatya çiçeği;
1 su bardağı kaynar su.
Hazırlama yöntemi
Kuru papatya çiçeklerini kaynayan su bardağına ekleyin, ağzını kapatın, yaklaşık 5 ila 10 dakika bekletin ve içmeden önce süzün.
Bu çay, vücudun nemli kalmasına yardımcı olduğu için günde 3 defa veya gün boyunca küçük miktarlarda ve ayrıca bir ishal döneminden sonra alınabilir.
Kullanılan papatya cinsinin kontrol edilmesi önemlidir, çünkü iki çeşidi vardır ve Matricaria recutita türleri ile hazırlanan papatya çayı hamilelikte güvenle kullanılabilir. Ancak Roma papatyası rahim kasılmasına neden olabileceğinden hamilelik sırasında alınmamalıdır.
Hamilelikte İshal ve Karın Ağrısı İçin İlaç Tedavisi
Hamilelikte ishal ve karın ağrısı için eczane ilaçları, nedene göre değişir. İshal, hamilelik sırasında karın ağrısının da en yaygın nedenlerinden biridir. Hamilelik sırasında gastrointestinal sorunlara neden olabilecek başka birçok faktör vardır, ancak ishal yaygın bir sorundur.
Doktor tarafından önerilen hamilelikte ishal ve karın ağrısı başlıca ilaçlar:
- Karın ağrısını veya rahatsızlığını gidermek için asetaminofen gibi ağrı kesiciler;
- Bağırsakta bakteriyel enfeksiyon durumunda amoksisilin, ampisilin veya eritromisin gibi antibiyotikler;
- Floratil gibi probiyotikler, bağırsak florasını yenilemeye yardımcı oldukları için ishali yavaş yavaş azaltır.
İlaçların dozları, tıbbi tanıya ve kadının herhangi bir alerjisi olup olmadığına bağlıdır. Bazı ilaçlar plasentayı geçip bebeğe ulaşabileceğinden, hamilelik sırasında ishal çok dikkatli ve her zaman doktor tavsiyesi ile tedavi edilmelidir.
Ayrıca tedaviyi tamamlamak için ishalde kaybedilen su yerine bol sıvı alınması önemlidir. Bunun için bileşiminde su ve mineral tuzları bulunan ve eczanelerde bulunabilen oral rehidrasyon solüsyonları da bulunmaktadır.
İshal önleyici ilaçları kendi başınıza almanız hamilelik sırasında önerilmez. Çünkü bebeği etkileyebilmelerine ek olarak, olası bir enfeksiyonu ağırlaştırarak dışkıda mikroorganizmaların salınmasını önleyebilirler.
Hamilelikte ishal ve karın ağrısı için önlemler

Hamilelikte ishal ve karın ağrısı durumunda, karın kramplarını daha hızlı tedavi etmeye ve rahatlatmaya yardımcı olacak bazı önlemler önemlidir, örneğin:
- Dehidrasyonu önlemek için bol su, hindistan cevizi suyu, ev yapımı peynir altı suyu, çay veya doğal meyve suları gibi sıvılar için;
- Soyulmuş meyveler veya püre haline getirilmiş sebzeler gibi kolayca sindirilebilir yiyecekleri tüketin;
- Pirinç, makarna veya pişmiş tavuk gibi pişmiş veya ızgara yiyecekleri tüketin ve kızarmış yiyeceklerden kaçının;
- Günde birkaç kez küçük miktarlarda yiyin;
- Tahıllar, kabuklu meyveler, buğday tohumu, bakliyat ve kuru meyveler gibi lif açısından zengin gıdalardan kaçının;
- Bağırsakları uyardığı ve sindirimi zor olduğu için süt ve türevleri, çikolata veya kek tüketmekten kaçının.
Hamilelikte ishal ve karın ağrısı genellikle bebeğe zarar vermez, sadece ciddi bir bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu durumlarda kadın hastanede kalarak tedavi edilmelidir.
Hamileliğin son ayında ishal ve karın ağrısı bebeğin büyüklüğü nedeniyle olur ve bazen doğumun başlayacağının da bir göstergesidir.
Hamileyken ishal ve karın ağrısı bebeği etkilemez, ancak dehidrasyondan kaçınmak için özen gösterilmelidir. Karın ağrısı veya çok şiddetli ve yoğun kramplarda doğum sancıları ile karıştırılabileceğinden doğum uzmanına danışmak veya hastaneye gitmek önemlidir.
Ayrıca, hamilelikte ishale ne iyi gelir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Hamilelikte ishal ve karın ağrısı ile birlikte kusma, 38 derecenin üzerinde ateş veya kanlı dışkı gibi belirtilerde tıbbi yardım alınmalıdır.