Hamilelikte İnsülin Direnci Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte insülin direnci doktor eşliğinde ve sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Gebelik döneminde yüksek şekerden kaynaklı olarak doğumsal yapı bozuklukları, yüksek oranda kalsiyum eksikliği ve solunum yolu hastalıkları meydana gelebilir. Ayrıca sezaryen doğum için de şeker hastalığı ciddi risklerin artmasına neden olabilir.
Gebelik döneminde görülen şeker hastalığı yani diyabet hem anne hem de bebeğin sağlığı için ciddi risklerin oluşmasını tetikleyebilir. Özellikle doğum sırasında meydana gelen en ciddi sağlık sorunları şeker hastalığı ve hastalığın meydana getirdiği komplikasyonlardan dolayı meydana gelebilir.
Gebelik Döneminde Şeker Hastalığı Neden Olur?
Hamilelikte insülin direnci ile ilgili çok sayıda faktör vardır. İnsülin bu dönemde yaklaşık %50-60 oranında daha az yanıt verebilir. Daha düşük insülin yanıtı, infüzyon sırasında glukoz üretiminin daha düşük olması ve iskelet kasında daha düşük insülin ile uyarılan glukoz alımı ile sonuçlanır.
Ek olarak plasental hormonlar, obezite, fiziksel hareketsizlik, yetersiz beslenme ve genetik ve epigenetik yönler, hamilelikte insülin direnci geliştirme riski ile ilişkilendirilebilir.
Hamilelik döneminden önce herhangi bir şeker hastalığı olmayan kişi gebelik döneminde bu hastalık ile karşı karşıya kalabilir. Ancak bu durum genelde gebeliğin ikinci yarısında daha fazla görülebilir. Plasentadan salgılanan hormonlar insülin direncini birebir etkilemektedir. Bu durum anne adayının direncinin düşmesine neden olur. Diyabetik olmayan hamilelik dönemlerinde insülin seviyesinde görülen artıştan kaynaklı olarak şeker hastalığı görülebilmektedir.
Gebelik döneminde meydana gelen şeker hastalığı iki farklı şekilde incelenebilmektedir. İlk grup içerisinde yer alan şeker hastaları gebelik öncesinde de diyabet sorunu yaşayan anne adaylarını kapsamaktadır. İkinci grup içerisindeki gebeler ise sadece hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkan şeker hastalığını yaşayan kişileri ele almaktadır.
Hamilelik Döneminde Şeker Hastalığında Hangi Sorunlar Görülür?

Hamilelik döneminde gebeliğe bağlı olarak meydana gelen diyabet hastalığı anne adayı için pek çok sağlık probleminin yaşanmasına neden olabilir. Özellikle anne adayında hipertansiyon sıklıkla görülmektedir. Açıklanamayan düşüklerin olması da yine diyabet hastalığından kaynaklı olabilmektedir. Anne adayının gebeliğin ikinci yarısında yaşadığı ve sık tekrarlayan idrar yolu ve vajina enfeksiyonları da diyabete bağlı olarak görülen sağlık sorunlarıdır.
Zor doğum ve doğum travması yanı sıra sezaryen oranlarındaki artış da yine gebeliğin ikinci döneminde görülen diyabet hastalığından kaynaklı olarak görülebilmektedir. Doğum sırasında sarılık görülme ihtimali artarken aynı zamanda erken doğum da yine şeker hastalığından kaynaklı olarak meydana gelebilecek sorunlardandır.
Hamilelikte İnsülin Direnci Bebeğe Zarar Verebilir Mi?
Hamilelik dönemi boyunca insülin kullanımı kesinlikle bebeğin sağlığı için olumsuz bir durum oluşturmamaktadır. Aksine anne adayının kontrollü bir şekilde şeker seviyesi korunacağı için bebeğin sağlığı da bu şekilde korunmaktadır. Gebelik döneminde diyabet tedavisi sırasında insülin kullanımı gün içerisinde 3 kez ve kısa olmalıdır. Ancak bir kez kullanılacak ise orta veya uzun şekilde de yapılabilir.
Kısa olan kullanımların üç öğünde yemeklerden hemen önce alınması uygundur. Orta veya uzun olanların ise sadece gece ve saat 23:00’ten önce uygulanması yararlı olacaktır.
Uzun etkili insülin uygulamalarında eğer anne adayı öğün atlarsa aniden şeker düşmesi yaşayabilir. Ya da şeker yükselmesine bağlı olarak hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için çok daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Anne adayının şeker hastalığı için gebelik döneminde düzenli ve dengeli beslenmesi kadar insülin direncini kontrol altında tutması da oldukça önemlidir.
Gebelik Sürecinde Diyabet Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Hamilelikte insülin direncinin ana nedeni esas olarak, annedeki glikoz enerjisinin çoğunun büyüyen fetüse yönlendirildiğiyle ilgilidir. Bu nedenle, annenin insülin direncinin derecesi, anne-fetüs glikoz akışıyla bağlantılıdır.
Böyle bir ilişkinin bilinmesiyle, maternal hipergliseminin, fetal hiperglisemi ve hiperinsülinemiye de yol açabileceği ve bunun ana sonucu olarak fetal makrozomiye yol açabileceği bilinmektedir.
Kilo Alımına Dikkat

Gebelik döneminde bebeğin de kilo alabilmesi ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için kilo alınması gerekir. Ancak kan şekerinin diyabet hastalığı içerisinde olması gereken daha farklı değerlere çıkması aşırı kilo almada kontrol edilemeyebilir. Anne adayının kan şekeri değeri yüksek çıkarsa bebeğin de şeker seviyesi yükselecektir. Bu durumda bebeklerde özellikle kalp, damar ve böbrek sorunlarının oluşmasını etkiler.
Sağlıklı Ve Düzenli Beslenme
Anne adayı gebelik döneminde şeker hastalığı ile mücadele ediyor ise doktor kontrolünde ve önerilen şekilde sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Kesinlikle 3 ana öğün atlanılmamalıdır. Ancak aşırı kilo alımının önüne geçmek için de ortalama olarak 4 saati aşmayan açlık dışında yemek yenilmemesi tavsiye edilir.
Bu dönemde doktor kontrolünde folik asit kullanımı da diyabet hastası hamileler için de oldukça yararlı olacaktır. Günde en az 4 kez kullanılması tavsiye edilen folik asit aynı zamanda bebeklerde gelişim sürecinde omurilik bozukluklarının oluşmasının da önüne geçmektedir.
Hamilelikte şeker hastalığı ile mücadele ederken egzersiz yapmak da insülin gibi kan şekerini düşüren bir etkiye sahip olduğu için tavsiye edilmektedir.