Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Hamilelikte diş eti şişmesi ciddi değildir ve kötü ağız hijyeninin göstergesi de değildir. Genellikle diş hekimi, kadının ağız hijyenini doğru bir şekilde gerçekleştirmeye devam etmesini önerir ve semptomlar ortaya çıkmaya devam ederse, hassas dişler için diş macunu kullanımını önerebilir.
Çocuk bekleyen kadınların hamilelikte diş eti şiştiğinde veya doğum sırasında diş etlerinde hassasiyet fark ettiklerinde ne yapmaları gerektiğini bilmeleri önemlidir.
Diş etlerinin iltihaplanması ve kanaması ile karakterize olan diş eti şişmesi, özellikle hamileliğin ikinci ayından sonra meydana gelen ve diş etlerini daha hassas hale getiren hormonal değişiklikler nedeniyle sık görülen bir durumdur.
Hamilelikte diş etindeki şişlik, onları kaplayan mukoza zarı değil, gerçek diş etleri olacaktır. Hamileyken kadınların diş etleri ağrır ve diş eti iltihabı (diş eti hastalığı) oluşabilir.
Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Nedir?
Diş eti şişmesi hamilelik sırasında yaygın bir sorundur ve annenin sağlığını ve görünümünü etkiler. Şişlik esas olarak diş etinde meydana gelir, ancak bu diş ağrısına da dönüşebilir.
Diş eti şişmesi hamilelikte, doğum sırasında ve doğum sonrası da ortaya çıkabilir. Şişmeye, preeklampsi veya gestasyonel diyabet gibi daha ciddi hastalıklar ve komplikasyonlar neden olabilir.
Dişeti şişmesi, dişeti kenarındaki aşırı büyüme sonucu oluşan dişetinin şişmesidir. Şişlik en sık diş eti çekilmesinin bir sonucu olarak görülür, ancak bazı vakalara periodontal hastalık ve periodontit gibi başka patolojiler neden olabilir.
Hamilelikte Dişeti Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte diş eti şişmesi genellikle kötü ağız hijyeninin bir işareti değildir. Diş etlerinde şişme bakteri seviyesi normal olduğunda ve hamile kadın dişlerini doğru fırçaladığında bile olabilir.
Hamilelikte diş eti şişmesinin ana semptomları şunlardır:
- Kırmızı ve kabarık diş etleri;
- Çiğnerken veya fırçalarken diş etlerinden kolay kanama;
- Dişlerde şiddetli veya sürekli ağrı;
- Ağız kokusu ve ağızda kötü tat.
Hamileyken diş eti şişmesi iltihaplanma nedeniyle olduysa, diş eti iltihabı bir an önce tedavi edilmelidir. Diş eti iltihabı erken doğum riskinde artış veya doğumda bebeğin düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Hamilelikte Dişeti Şişmesi Neden Olur?
Diş eti şişmesi hamilelikte birçok faktörden kaynaklanabilir ve tek bir neden yoktur. Hamilelikte diş eti şişmesi, büyüyen rahim nedeniyle dil ve ağız üzerindeki basıncın artmasının bir sonucudur. Artan basınç, hamilelik sırasında ağız çevresinde şişlik ve ağrıya, dolayısıyla diş eti şişmesine neden olabilir.
Gebeliğin ilk üç ayında diş eti şişmesi yaygın bir sorundur, ancak fazla bir zararı yoktur. Bununla birlikte, hamileliğin sonraki aşamalarında şişlik ve ağrı daha ciddi olabilir ve diş eti iltihabına neden olabilir.
Diş eti iltihabı diş etlerinin etrafında şişliktir ve ağızda ağrı ve kanamaya neden olabilir. Birkaç nedenden dolayı sorunlara neden olabilir:
• Şişmiş, kırmızılaşmış ve kanayan diş etleri
• Diş etlerinde ağrı veya kırmızı nokta veya ağrının eşlik ettiği şişlik (diş enfeksiyonu)
• Diş etlerinde iltihaplanma
Hamilelikte dişeti şişmesi, periodontitisin yaygın bir semptomudur ve genellikle diş etinde plak birikmesinden kaynaklanır. Diş eti çekilmesine, dişlerden kanamaya ve hatta diş kaybına yol açabileceğinden sıkıntı yaratabilir. Bu durum gebe kadınlarda ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
Hamilelikte Diş Eti Şişmesini Tedavi Etmenin Yolları Nelerdir?

Hamilelikte diş eti şişmesini tedavi etmenin en iyi yolu, florürlü diş macunları kullanmamak ve bunun yerine florür içeren gargara kullanmaktır.
Hamilelikte diş eti şişmesi için en çok önerilen şey, iyi ağız hijyeni alışkanlığını sürdürmek, dişlerinizi günde en az 2 kez ve yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra alkolsüz bir gargara kullanmaktır.
Bununla birlikte, diş eti şişliği kötüleşmeye devam ederse veya diş etlerinde ağrı ve kanama devam ederse, bakteri plağının profesyonel bir şekilde temizlenmesi gerekebileceğinden diş hekimine danışmanız önerilir.
Bazı durumlarda diş hekimi, Sensodyne gibi hassas dişler için bir diş macunu kullanılmasını ve tahrişi ve diş eti kanaması olasılığını azaltmak için son derece ince diş ipi kullanılmasını önerebilir.
Ayrıca hamile değilseniz diş eti şişmesi hamilelik belirtisi mi başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.
Bebek doğduktan sonra kadının, diş eti şişliğinin geri dönüp dönmediğini veya dolgu veya kanal tedavisi gerektiren boşluklar gibi başka diş sorunlarının olup olmadığını görebilmesi için tekrar diş hekimine gitmesi önerilir.