Hamilelikte Baş Dönerse Ne Yapmalı?

Hamilelikte baş dönerse kadının sakin kalması ve rahatsızlık geçene kadar derin bir nefes almaya çalışması önemlidir. Hamilelik baş dönmesi, hamileliğin ilk haftasından itibaren ortaya çıkabilen ve tüm hamilelik boyunca tekrarlayan veya yalnızca son birkaç ayda meydana gelen çok yaygın bir semptomdur. Genellikle rahmin kan damarları üzerindeki baskısı nedeniyle kan basıncının düşmesi ile ilişkilidir.
Ancak baş dönmesi tekrarlıyorsa veya başka semptomlar eşlik ediyorsa, hamile kadının doktora başvurması, baş dönmesine neden olabilecek başka bir neden olup olmadığını tespit etmesi ve uygun tedaviye başlaması önemlidir.
Gebelikte baş dönmesi, en sık görülen belirtiler ve şikayetler arasında yer alır. Çünkü hamilelik döneminde rahim normalden çok daha fazla büyüdüğü için vücuttaki kanın büyük bir miktarı bu bölgede toplanır. Dolayısıyla beyin de dahil olmak üzere gebelerin diğer organlarına yeterli miktarda kan akışı sağlanamayabilir.
Hamileyken başınız dönüyorsa panik yapmanıza gerek yoktur. Hamilelikte baş dönerse ne yapmalı ve hamileyken baş dönmesi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelikte Baş Dönmesi
Gebelikte baş dönmesi sorunu, hamileliğin belirli aşamasında başlayan ve sık görülen bir belirtidir. Bu durumun temel nedeni, hamile kadınlarda rahmin normalden çok daha fazla genişlemesi ve büyük boyutlara ulaşmasıdır. Dolayısıyla bu hacim artışını karşılamak adına vücuttaki kan akışının belirli miktarı gebelerde bu bölgelere yoğunlaşır. Bu yüzden beyin dahil olmak üzere hamile kadınlarda diğer organlara çoğu zaman ihtiyaç duyulan kan akışı sağlanamaz. Bu durumda ani kan ihtiyacının karşılanmaması sebebiyle hamilelikte baş dönmesi ve bayılma gibi rahatsızlıklar sık sık görülebilir.
Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Baş Döner?
Bazı kadınların hamileliğin ilk haftasında başı döner ve yaklaşık olarak 12. Haftaya kadar devam eder. Özellikle çok ayakta durulduğu zaman gün içinde birkaç defa baş dönmesi hissedilebilir.
Gebelikte baş dönmesi zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Çünkü yapılan araştırmalara göre bazı kişilerde hamileliğin ilk haftasında bile baş dönmesi şikayetleri görülmüştür. Baş dönmesi gebeliğin erken dönem belirtileri arasında yer alır.
Kadınlar hamilelik döneminde sadece rahmin büyümesinden değil aynı zamanda vücutlarındaki hormon değişimlerinden de etkilenir. Bu süreçte gebe kadınlarda hormonlar normal şartlardan çok farklı bir salgılanma süreci yaşar.
Hamileliğin ilk günlerinde baş döner mi?

Hamileliğin ilk günlerinde baş döner ve bu erken gebelik belirtisi arasında yer alır. Hamileliğin ilk günlerinde başlayan ve özellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde gebelerde sık sık görülen şikayetlerin başında baş dönmesi gelir.
Aynı zamanda hamileliğin ilk günlerinde gebelik belirtisi olan baş dönmesine ek olarak şu şikayetler de görülebilir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Göz kararması
- Baş dönmesine ek olarak bayılma
Bu belirtiler hamileliğin ilk 3 aylık döneminde yaygın bir şekilde görülebilir. Bu tür şikayetlere ilave olarak hamilelikte baş dönerse sakin olunmalı ve gerekli teşhis için doktora başvurulmalıdır. Ancak bu şekilde hamileliğin ilk günlerinde baş dönerse, bu durum sıkıntı yaşanmadan atlatılabilir.
Hamilelikte Baş Dönmesinin Nedenleri
Gebelikte baş dönmesinin sebepleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebildiği gibi bazı temel unsurlara dayanabilir. Kişinin yaşam standartları da baş dönmesi sorunlarını artırabilir.
Bu yüzden hamilelikte baş dönerse sebeplerini şu şekilde anlamak mümkündür:
- Çok hızlı bir şekilde hareket etmek
- Aniden ayağa kalkmak veya baş çevirmek
- Sırt üstü uzun süre hareketsiz yatmak
- Vasovagal bayılma
- Açlık ve susuzluk çekmek
- Aşırı sıcak ortamlar
- Kansızlık
- Hızlı soluk alıp vermek
- Kan şekerinin düşmesi
- Düşük tansiyon
- Yüksek tansiyon
Bu tür problemlerden kaynaklı olarak gebelerde baş dönmesi şikayetleri görülebilir. Dolayısıyla her hamile kadında baş dönmesinin sonuçları aynı olmayacağı için tedavi amacında da bu kriterlere göre hareket edilmesinde fayda vardır. Hamilelikte baş dönerse, sebep olan nedenler iyi belirlenmeli ve ona karşı önlem almak çok daha kolay hale gelecektir.
Zaman zaman hamilelikte baş dönerse genellikle doktora gitmek gerekmez. Ancak sık olduğunda veya bulanık görme, baş ağrısı veya çarpıntı gibi başka semptomlar ortaya çıktığında jinekoloğa, doğum uzmanına veya genel doktora gitmek gereklidir. Hamileyken baş dönmesine neden olan düşük ve yüksek tansiyon tehlikelidir ve erken tedavi çok önemlidir.
Hamilelikte Baş Dönerse Ne Yapılmalı?

Gebelikte baş dönmesi durumunda yapılması gerekenler oldukça basittir. Her kadın hamilelik döneminde baş dönmesi başta olmak üzere, göz kararması ve baygınlık hissini sık sık yaşayabilir. Bu şikayetler uzanıp dinlenince kendiliğinden geçen şikayetler olduğu için üzerinde fazla durulmaz.
Hamilelikte baş dönerse, tedavi amacıyla yapılabilecek en uygun hareket, bir süre uzanıp veya oturup dinlenmektir. Bu sayede gebelikte baş dönmesi durumunda vücudun yeniden kendi sağlıklı dengesini bulması sağlanabilir.
Öte yandan bir veya iki gün süreli peş peşe yaşanan baş dönmelerinde, hamile kadınlar için bazı sağlık riskleri gündeme gelebilir. Eğer her gün bu tür şikayetler görüyorsanız, hamilelikte şeker düşüklüğü gibi başka hastalıkların da belirtisi olabileceğini düşünmeniz gerekir. Bu tür durumlarda da yapılması gereken en önemli hareket, uzman hekime en kısa süre içinde muayene olmaktır.
Hamilelikte Baş Dönmesi Engellenebilir Mi?
Gebelikte baş dönmesi engelleme mümkün olmasa da bu şikayetleri azaltmak mümkündür. Hamile kadınlar uzun süre boyunca ayakta kalmazsa ve gün içinde kendilerini aşırı yormazlarsa baş dönmesi sorunlarını fazla yaşamazlar. Bununla birlikte hamilikte baş dönerse, sıvı dengesinin sağlanması da son derece önemlidir. Bu yüzden hamile kadınların günlük ideal miktarda su içtiğinden emin olmaları gerekir. Ayrıca hamilelikte baş dönmesi sorunu sık sık göz önünde bulundurulmalı ve anormal durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.