Hamileliğin İlk Haftalarında Adet Sancısı Gibi Sancı

Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısı hamile kadını rahatsız edebilir ve endişelenmesine neden olabilir. Menopoz dönemine kadar her ay düzenli olan döngü, hamilelik sürecinde durur. Hamileliğin başından doğuma kadar hatta doğumdan sonraki ilk aylarda da adet görülmez.
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısı gibi hissedilen ağrılara bebeğin rahimdeki gelişimi neden olur.
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısı ile karıştırılabilecek karın ağrısı ve rahatsızlık yaşanması oldukça yaygındır. Başlıca nedenleri ilk trimesterde hormonların etkisi ve ikinci trimesterde organları sıkıştıran rahim büyümesidir.
Bu rahatsızlıklar hamilelik boyunca ortaya çıkabilse de ikinci trimesterde daha sık görülür ve genellikle ciddi değildirler.
Hamileliğin İlk Haftalarında Yaşanan Değişim Süreci
Anne adayları için değişim sürecinin başladığı hamileliğin ilk günleri, birtakım sıkıntıları da beraberinde getirir. Hem bedensel hem de ruhsal anlamda yoğun değişimler adet sancısına benzer sancılarla kendini gösterir.
Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı anneler için son derece zorlayıcıdır. Hamilelik öncesinde her ay düzenli yaşanan ağrılar ilk üç ayda da devam eder. İkinci 3 aylık dönem anneler için çok daha konforludur. Doğumun yaklaştığı son 3 ay ise farklı problemleri beraberinde getirir.
Hamileliğin İlk Haftalarında Adet Sancısı Gibi Sancı Neden Olur?
Daha önce içi boş olan rahim, gebelikle beraber içi dolu bir yapı halini alır. Gebelik hormonlarının etkisiyle yumuşayarak hızlı bir büyümenin gerçekleştiği rahim, fetüsü barındıracak hale dönüşür. Bu aşamada Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısına benzeyen ağrılar bu nedenle olabilmektedir.
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısı ile beraberinde hafif lekelenmeler ve şiddetli olmayan ağrılı sancılar, üzerinde durulması gerekmeyen gebelik sıkıntıları arasında sayılabilir.
Gebeliğin ilk üç ayında, alt karın bölgesinde adet ağrısına benzer hafif bir kramp hissi olabilir. Yumurtlamadan sonraki bu tür yumurtalık ağrısı genellikle çok yoğun değildir ve daha çok karın gerginliği hissi şeklinde görülür.
Prensip olarak hamileliğin ilk haftalarında adet sancısına benzer ağrılar endişe nedeni olmamalıdır. Çünkü bu çok yaygın bir semptomdur. Bu, rahimin genişlemeye başlamasıyla ilgilidir ve genellikle hamilelik ilerledikçe daha az kramp görülür.
İkinci üç aylık dönemde, kısa süreli olsa da ağrıya neden olabilecek hafif kramplar veya küçük kasılmalar görülebilir. Bu belirtiler genellikle biraz fiziksel çaba sarf ettiğinizde ortaya çıkar ve dinlenince kaybolur. Ilık bir su banyosu kaslarınızı gevşetmeye ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu kasılmalara tıp dilinde Braxton Hicks kasılmaları denir.
Hamileliğin İlk Haftalarında Adet Sancısı Olursa Ne Yapmalıyım?
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısına benzer ağrılar genellikle hamileliğin ilk belirtilerindendir. Bu durum yaşanınca gebeliğin gerçekten varlığı kan testleriyle kesinleştirilmelidir. Vücuttaki Beta HCG seviyesinin ölçülmesiyle hamilelik anlaşılır.
Sağlık ocaklarında ücretsiz gebelik testi yaptırılabilir. Regl sancısı gebelik belirtisi olabileceği gibi farklı sağlık sorunların belirtisi olarak da düşünülebilir.
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısına benzer sancıya ilave olarak hamileliğin en yaygın belirtileri arasında;
- Adette gecikme
- Şişkinlik
- Aşerme
- Mide bulantısı
- Bel ve sırt ağrıları
- Göğüslerde şişkinlik
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- İştahsızlık ve
- Kasık ağrısı sayılabilir.
Rahmin genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan ve regl sancısı gibi ağrılar gebeliğin rutin sıkıntıları arasındadır.
Adet Sancısına Benzer Sancı Hamilelik Belirtisi Olabilir Mi?

Farklı konularda bilgi sahibi olmak hamilelik sürecinin rahat geçmesini sağlar. Hamileliğin ilk haftasında adet sancısı olur mu sorusu kadar kafaları kurcalayan bir başka soru da adet sancısına benzeyen ağrı hamilelik belirtisi olabilir mi sorusudur. Huzurlu ve sağlıklı bir hamilelik sonunda bebeğini kucağına alan genç anneler yaşadıkları zorlukları bir çırpıda unuturlar.
Adet sancısına benzeyen ağrı durumları her zaman gebelik belirtisi olmayabilir. Hamileyken meydana gelen sancılar genellikle üşütme kaynaklıdır. Adet döngüsü geciken ve kasık ağrıları olanlar kan testi yaptırarak gebelik konusundaki şüphelerini giderebilirler. Döllenme sürecinin tamamlanmasının ardından yapılacak testler pozitif çıkacaktır.
Ayrıca, Hamileliğin İlk Aylarında Kasık Ağrısı Normal Mi? başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Hamileliğin İlk Haftalarında Görülen Belirtiler
Bebeğin rahme yerleşmesi ve sağlıklı büyümesini devam ettirmesi birtakım belirtilerle desteklenir. “Yerleşme Kanaması” olarak tanımlanan durum sürecin doğal bir parçasıdır. Anne adayları bu dönemde kendilerini yorgun hissedebilirler. Göğüsler büyümeye başlar ve bunlar gebeliğin ilk sinyalleridir.
- Artan vücut sıcaklığı
- Vajinal akıntı
- Alt karın bölgesinde ağrı
- Halsizlik
- Yorgunluk ve
- Bulantı birçok anne adayının hamileliğin ilk haftalarında yakındıkları şikâyetler arasında görülebilir.
Her 4 kadından 1’i, hamilelikte alt karın bölgesinde acı, ağrı veya kramp hisseder. Döllenen ve rahim yolculuğuna başlayan yumurta, adet sancısına benzer bu ağrıların sebebidir.
Hamileliğin ilk aylarında nelere dikkat etmek gerekir?
Hamileliğin rahat geçmesini sağlayan en temel destek hareketli bir yaşamdır. Anne adayının kendini zorlamadan spor yapması, doğum sürecini de kolaylaştırır. Gebelikte beslenme düzeni hakkında uzman tavsiyesi almak isteyenler ilk haftalarda bir beslenme uzmanı veya diyetisyeni ziyaret edebilirler.
Hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
Hamilelik belirtileri regl öncesinde görülen ruhsal ve fiziksel değişimlerle benzerlik gösterir. Döllenmeden sonraki 10 günlük süreçte hamilelik belirtileri görülebilir.
- Göğüslerde hassasiyet
- Meme uçlarının koyulaşması
- Meme uçlarının çevresindeki halkanın büyümesi en belirgin gebelik belirtileri arasında sayılabilir.
Regl periyodunda yaşanan gecikme hamileliğin en vurucu belirtisi olsa da hormonlardaki değişiklik ve vajinal akıntı bu şüpheyi destekler. Adet ağrılarına benzeyen kasık bölgesindeki sancılar rahatsızlık hissi verir.
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancısına benzer ağrılara ilave olarak, hamileliğin ilk dönemlerine mide bulantısı, kusma, tuvalete sık gitme ihtiyacı, duygusal değişimler ve ağlama nöbetleri eşlik eder. Hamilelik boyunca bol su tüketen, kısa yürüyüşlere devam eden ve dengeli beslenen anne adayları sorunsuz bir hamilelik yaşamakla kalmaz bebeklerini de son derece sağlıklı bir şekilde kucaklarına alırlar.