Hamilelerin Yememesi Gereken Balıklar

Hamilelerin yememesi gereken balıklar da dahil hamileyken bazı şüpheler birçok hamile kadını rahatsız eder: Bu aşamada ne yiyebilir ve ne yiyemez? Herhangi bir yiyecek bebeğe zarar verir mi?
Balıklar, hamile kadınlarda kaygıya neden olan yiyeceklerden biridir.
Öncelikle sorunun cevabını verelim; hamilelerin yememesi gereken balıklar vardır, ancak çoğu balık hamile kadınlar tarafından yenebilir.
Genel olarak, balıklar hazırlamadan önce dondurulduğu sürece hamile kadınlar tarafından güvenle yenebilir.
Her gebeliğin farklı olduğunu ve bu nedenle bir anne için önerilenin bir diğer anne adayı için ideal olmayabileceğini hatırlamakta yarar var.
Şüphe durumunda, hamile kadının hamilelerin yememesi gereken balıklar da dahil olmak üzere, hangi yiyeceklere izin verildiğini öğrenmek için kadın doğum uzmanıyla konuşması önerilir.
İçerik Tablosu
Hamileler Hangi Balıkları Yiyebilir?
Köpek balığı ve kılıç balığı gibi bazı balıklardan, zararlı olabilecek toksinler (cıva gibi) içerebileceği için hamileler bunlardan kaçınmalıdır.
Bazı balıklar (örneğin ton balığı, somon) ölçülü olarak yenilmelidir. Bunun nedeni, çok fazla tüketildiğinde bebekte bazı sorunlara neden olabilecek çok fazla A vitamini içermeleridir.

Hamilelerin yememesi gereken balıklar konusunda tıbbi tavsiye yoksa, diğer balık türleri güvenlidir ve anne ve bebek için faydalar (protein sağlamak gibi) sağlayabilir.
Hamile Kadın Kaç Ay Balık Yiyebilir?
Hamile kadın, hamilelerin yememesi gereken balıklar dışındaki balıklardan, hamileliğinin her ayında tüketebilir.
Bununla birlikte, hamileyken balık tüketimi öğünlerde az miktarda, fakat haftada 3 gün ve daha sıklıkta olmalıdır.
Hamilelerin yememesi gereken balıklar konusunda yukarıda belirtilen kısıtlamalara ek olarak, başka önlemler de alınmalıdır:
- Balığın kökenini bilin;
- Balığın buzunu çözdükten sonra pişirin;
- Hijyene dikkat edin;
- Restoranlarda yemek yiyorsanız, uygun hijyen koşulları olup olmadığına bakın.
Balık, sarımsak ve zencefil gibi güçlü yiyeceklerle hazırlanabilir. Bu bileşenler bakteri ve virüslerin etkisini nötralize etmeye yardımcı olur.
Hamilelikte Neler Yenmez?
Genel olarak çiğ et, pastörize edilmemiş süt türevleri, sakatat, tarçın, alkollü veya kafeinli içecekler gibi yiyecekler hamileler tarafından yenmemelidir. Bu yiyecekler hamileliğe zarar verebilir veya tehlikeye atabilirler.
Hamilelikte neler yenmez, her birinden neden kaçınmanız gerektiği hakkında biraz daha bilgi edinin:
Çiğ et
Kötü hazırlanmış yiyecekler, uygun şekilde korunmadıysa bakteriler içerebilir. Bu nedenle hamilelikte çiğ veya az pişmiş etler yenmemelidir.
Sığır veya tavuk eti ile karşılaştırıldığında, daha az bakteri içerdiğinden bu kuralın tek istisnası balıktır.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
Pastörize edilmemiş süt, yani sanayiden geçmeden doğrudan çiftlikten gelen süt, bağırsak rahatsızlıklarına neden olan bazı bakterileri içerebilir.

Sütün türevlerinden de aynı nedenle kaçınılmalıdır. Küflü peynirlerinde hamilelikte önerilmediğini hatırlamakta fayda var.
Tarçın
Tarçın, rahimdeki kan damarlarının genişlemesine neden olan toksinler içerir. Bu, kanamaya ve hatta düşüklere neden olan kasılmaları tetikleyebilir.
Hamilelikte tarçın gibi bazı baharatlar da hamileliğe zarar verebilir. Bu nedenle şüphe durumunda mutlaka doktorunuza sormanız önerilir.
Alkollü içecekler
Hamilelikte alkol içmek, düşük, erken doğum veya bebek için fiziksel ve zihinsel komplikasyonlara neden olabilen fetal alkol sendromuna neden olabilir.
Kafein
Kafein bebeğin sinir sistemine etki edebilir ve annenin kalp atış hızını artırabilir. Kafein, kahve gibi günlük içeceklerde bolca bulunur.
Hamileyken kahve fazla tüketildiğinde, düşük veya erken doğum olasılığını artırır.
Kahveye ek olarak, gazlı içecekler, bazı çay türleri (mate veya siyah çay gibi) ve çikolatalar da kafein içerir ve bu nedenle hamilelik sırasında dikkatli tüketilmelidir.
Sonuç olarak, hamile kadınlar yedikleri konusunda dikkatli olmalıdır. Hamilelerin yememesi gereken balıklar genellikle derin su balıklarıdır ve yüksek oranda cıva içerebilir. Bu da hamileyken bebeğe ciddi zarar zararlar verebileceği için tüketilmemelidir.