Hamile Olduğunu Bilmeden Alkol Almak

Özellikle hamileliğin ilk haftalarında kadınlarda, hamile olduğunu bilmeden alkol almak yaygın karşılaşılan ve istenmeyen bir durumdur.
Şarap, bira, rakı, viski ve hatta hafif alkollü içecekler, hamile kadınlar içebilecekleri veya içemeyecekleri konusunda her zaman şüphe duyarlar.
Hamile olduğunu bilmeden alkol almak da dahil hamileyken bu maddeyi almanın ne kadar güvenli olduğunu kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur. Bu nedenle, güvenlik önlemleri için hamile kadınların hafif olanlar da dahil alkol tüketmemesi önerilir.
Hamileliğin İlk Haftalarında Alkol Almak
Hamile kadınlar hamileliğin hiçbir aşamasında alkollü içki içmemelidir. Bunun nedeni, bu maddenin tüketiminin hamileliğin tüm aylarında bebek için kötü sonuçları olabilmesidir.
Alkol tüketimi için güvenli miktarın veya gebelik yaşının ne olduğunu kanıtlayacak yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Özellikle hamile olduğunu bilmeden alkol almak söz konusu olduğunda ne kadar miktarın zarar vereceği ne kadarın vermeyeceği bilinmemektedir.
Bu yüzden önlem olarak hamileliğin ilk haftalarında da dahil alkol almak zararlı kabul ediliyor ve tüketimin sıfır olması gerektiği savunuluyor.
Hamile bira içebilir mi?
Tavsiye, hamilelik sırasında alkol içilmemesidir. Bu nedenle, bira az miktarda alkol içeriyor olsa da hamile kadınların tüketimi önerilmez. Bu, maltlı veya maltsız, fıçı, siyah, kırmızı veya beyaz endüstriyel biralar için geçerlidir.
Hamile olduğunu bilmeden alkol almak gibi hamile olduğunu bilmeden bira içmek de sıklıkla kadınların karşılaştığı bir durumdur. Eğer gebe olduğunuzu bilmeden bir miktar bira içtiyseniz endişelenmeyin. Çünkü hamileliği öğrenene kadar az miktarda alkol bebeğe zarar vermez. Zaten ilk haftalarda alkol bebeğe zarar verdiyse, muhtemelen embriyo bazı bozukluğa uğrar ve rahime yerleşemez.
Hamileler Neden Alkol İçemez?

Hamile kadınlar alkol içmemelidir, çünkü içtikleri her şey (az ya da çok) göbek bağı yoluyla bebeğe aktarılır. Madde plasenta bariyerlerini geçebilir ve bebeğe ulaşabilir. Bu da potansiyel olarak bebeğe zarar verebilir.
Ayrıca sarhoşluk bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek düşmelere neden olabilir.
Alkol tüketimi (özellikle aşırı) ayrıca migren, mide bulantısı, kusmaya neden olur. Bu hamile kadınlara özel değildir, ancak bu aşamada baş dönmesi ve mide bulantısı daha yaygın olduğu için koşullar daha da ağırlaşabilir.
Doğumdan sonra alkol anne sütü ile çocuğa geçebileceğinden, bebekte huzursuzluk, iştahsızlık ve bağırsak sorunlarına neden olabileceğinden, kadın emzirme döneminde yine alkol tüketiminden kaçınmalıdır.
Alkol Hamileliğe Ne Yapabilir?
Miktar veya sıklık arttıkça alkolün hamileliğe vereceği zarar da artar. Bu zararlar arasında, yüz değişikliklerinden, düşük yapma riskinde artışa neden olabilen Fetal Alkol Sendromu yer alır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl 12.000 bebeğin Fetal Alkol Sendromu ile doğduğunu tahmin ediyor.
Hamilelik döneminde alkol tüketiminin diğer riskleri şunlardır:
1. üç aylık dönem
Hamileliğin 1. ve 3. ayı arasında alkol kullanımı şunlara neden olabilir:
- Bebekte bozukluklara neden olur;
- Bebeğin ideal kiloda doğmasını engeller;
- Yüzdeki şekil bozukluklarının (göz kapakları, burun delikleri ve yarık dudak gibi) görünümünü kolaylaştırması;
- Düşük yapma riskini artırır.
2. Üç aylık dönem
Sağlıklı gelişme güçlükleri, beyinde (bir tarafta yeterli gelişme olmaması) ve kalpte (kardiyak aritmi gibi) problemler, hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında hamileyken alkol kullanımının başlıca sonuçlarıdır.
3. üç aylık dönem
Hamileliğin son üç ayında (6. ve 9. aylar arasında) alkol erken doğum veya bebeğin rahimde veya doğum sırasında ölme olasılığını artırabilir.
Doğumdan sonra
Hamilelik ve doğumdan sonra alkolün aşırı tüketimi, bebeğin hayatının geri kalanında aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı sakatlıklar bırakabilir:
- Zekâ geriliği;
- Öğrenme zorluğu,
- Davranış değişiklikleri (çocuk daha heyecanlı veya sosyal olarak ilişki kurmakta zorluk çekebilir);
- Alkol veya diğer bağımlılıklara eğilim.
Hamilelikte alkol almak bebek için güvenli değildir. Bu nedenle, kadının bu maddeden hamileliğin öğrenilmesinden, emzirmenin sonuna kadar kaçınması tavsiye edilir.
Hamile Olduğunu Bilmeden Alkol İçmek

Yukarıda bahsettiğimiz hamileyken alkol kullanmak ile ilgili bilgiler, hamileliğinin öğrenilmesinden sonraki süreci kapsıyor. Peki, hamile olduğunu bilmeden alkol almak ile ilgili riskler nelerdir?
Hamileliğin ilk haftalarında bilmeden alkol almak her kadının başına gelebilecek bir durumdur. Ancak çoğu zaman kadın hamile olduğunu öğrenemeden embriyo zaten rahime tutunamayarak düşmüş ve anne bunun farkında bile olamamıştır.
Hamileliğin ilk haftalarında alkol almak bebeğe ciddi zarar verebilir. Burada asıl önemli olan, hamile olduğunu bilmeden alkol almak ile ilgili.
Evet, hamile olduğunu bilmeden alkol almak bebeğe zarar verebilir. Ancak az miktarda alınan alkol çoğu durumda embriyonun yerleşmesine ve devamında bebeğe zarar vermez.
Kadında hamile olduğunu bilmeden alkol almak ile ilgili bir durum söz konusuysa endişelenmemeli ve hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren alkol almayı bırakmalıdır. Bilinmeden alınan alkol bebeğe zarar vermediği için hamilesinizdir ve sağlıklı olduğu için gelişimi devam edecek ve doğacaktır.
Ayrıca, hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanmak ile ilgili de detaylı bilgi edinmeniz size faydalı olacaktır.