fbpx

Hamile Kalmak İçin Yenilmesi Gerekenler

02.09.2021
1.816
Hamile Kalmak İçin Yenilmesi Gerekenler

Hamile kalmak için yenilmesi gerekenler, sizin ve eşinizin beslenmesine hangi yiyecekleri ekleyeceğinizi veya çıkaracağınızı bilmenizi içerir.

Hamile kalmak için yenilmesi gerekenler, çiftin doğurganlığı için çok alakalı bir husustur. Erkekler ve kadınlar birlikte bebek sahibi olmak istiyorlarsa, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelidirler. Birkaç çalışma bu ifadeyi doğrulamaktadır. Peki daha hızlı hamile kalmak için ne yemeli?

Hamile Kalmak İçin Yenmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hormonal dengesizlikler, stres ve sağlıksız beslenme polikistik over sendromu, miyom veya endometriozis gibi çok farklı hastalıkları tetikleyebilen bir durumdur. Bunlar bir şekilde bir kadının doğurganlığını bozabilir ve bebek sahibi olma yeteneğini etkileyebilir.

Öte yandan kötü beslenme de sperm sağlığını olumsuz etkileyerek, erkek doğurganlığını etkiler. Bu nedenle hamile kalmak için yenilmesi gerekenler, çiftin her iki üyesinin de doğurganlığına yardımcı olabilecek faktörlerden biridir.

Beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin etkisini göstermesi zaman aldığından, siz ve eşiniz hamile kalmaya çalışmadan en az dört ay boyunca alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Bu, vücudu arındırmak ve beslenme eksikliklerini gidermek için gereken zamandır.

Hamile kalmak icin yenilmesi gerekenler nelerdir
Hamile kalmak için yenilmesi gerekenler nelerdir?

Hamile kalmak için yenilmesi gerekenler ve kaçınmanız gereken gıdaları başlıklar halinde aşağıda açıklıyoruz:

Yağlar

Bazı yağlar vücut ve doğurganlık için özellikle hormonları dengelemek, kan basıncını düzenlemek, yorgunlukla mücadele etmek ve atardamarları esnek tutmak için gereklidir. Hamile kalmaya çalıştığınız dönemde sadece doymuş yağlardan kaçınılmalısınız.

Fındık, tohumlar, yağlı balıklar (omega 3 açısından zengin ringa balığı veya sardalye gibi), rafine edilmemiş aspir yağı, susam yağı, ayçiçek yağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, sızma zeytinyağı hamile kalmak için yenilmesi gerekenler arasındadır. Daima rafine edilmemiş, soğuk ekstrakte edilmiş yağları seçin.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Adet Sonrası Yumurtlama Dönemi Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik sırasında esansiyel yağ asitleri ile takviyenin faydaları, düşük doğum ağırlığını önlediğini ve ayrıca bebeğin beyin gelişimine fayda sağladığını iddia eden birkaç araştırmayla kanıtlanmıştır.

Lifler

Lif, bağırsak sağlığı için değil, aynı zamanda doğurganlık için de gereklidir. Yüksek lifli beslenme vücudun, doğurganlığı bozan toksinlerden ve eski hormonlardan kurtulmasına yardımcı olur.

Tam tahıllar, taze meyve, sebzeler (pişmiş ve çiğ), tam tahıllı gıdalar (tam pirinç, tam ekmek, yulaf ezmesi, kepekli kraker, kepekli makarna), fasulye, fındık, keten tohumu, tohumlar lif açısından oldukça zengin gıdalardır.

Kek, beyaz ekmek ve bisküvi gibi rafine karbonhidratlardan ve beyaz un ve şeker içeren tüm yiyeceklerden kaçının.

Kompleks karbonhidratlar

Karbonhidratlar şeker ve nişasta içerir. Önemli enerji kaynakları, vücut tarafından basit şeker (glikoz) parçalanır. İki tür karbonhidrat vardır: basit ve karmaşık. Basit karbonhidratlar (beyaz ve esmer şeker, bal, meyve, meyve suyu) vücut sağlığında rol oynasa da sağlık ve doğurganlık açısından kompleksler ön plana çıkmaktadır.

Kompleks karbonhidratlı yiyecekler; tahıllar (buğday, çavdar, yulaf, pirinç, arpa, mısır), fasulye, bakliyat (mercimek, nohut, fasulye), sebzeler, esmer ekmek, esmer pirinç, tam tahıllı makarna olarak sayılabilir.

Soya fasulyesi

Hamile kalmak için yenilmesi gerekenlerden soya, kolesterol seviyelerini düşürme ve kardiyovasküler hastalıkları önleme gibi sağlık yararlarını da kanıtlamıştır. Ayrıca soya, vücudu aşırı östrojenden koruyan hormonlar gibi davranan maddeler içerdiği anlamına gelen fitoöstrojen olarak sınıflandırılır.

Aşırı östrojen, meme ve prostat kanseri riskinin artmasıyla ve aynı zamanda endometriozis, miyomlar ve ağır ve/veya uzun dönemler gibi, tümü bir kadının doğurganlığını etkileyen sorunlarla ilişkilidir.

Bu tür gıdaları tüketmenin vücut üzerindeki sonuçları henüz tam olarak kanıtlanmadığından, genetiği değiştirilmiş soya ile üretilenlerden kaçınarak organik soya bazlı ürünleri seçin.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamile Kalmamak İçin Korunma Yöntemleri

Hamile Kalmak İçin Hangi Yiyeceklerden Kaçınılmalıdır?

Hamile kalmak için yenilmesi gerekenler olduğu gibi yenmemesi gerekenler de vardır. Bazı yiyecek ve maddeler kadının doğurganlığını azaltabilir ve sperm sağlığını etkileyebilir.

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, ortadan kaldırmanız ve yememeniz gereken bazı yiyecekler şunlardır:

  • Kafein (kahve, çay, alkolsüz içecekler, çikolata, baş ağrısı ilaçları);
  • Doymuş yağlar (kırmızı et ve kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri sınırlandırılmalıdır);
  • Alkol (bira, şarap, rakı, viski vb.);
  • Genetiği değiştirilmiş gıdalar;
  • Rafine karbonhidratlar (beyaz unlu tüm yiyeceklerden kaçının);
  • Şekerli yiyecekler (çikolata, tatlılar, bisküviler, kekler, alkolsüz içecekler, işlenmiş gıdalar, önceden hazırlanmış yemekler).

Obezite veya düşük kilo doğurganlığı ve sağlıklı bir hamilelik sağlayan hormonların üretimini bozabileceğinden, hamile kalma şansını artırmak için öncelikle anne adayının kilosunun normal olduğundan emin olmak önemlidir.

Hamile kalmak için yenilmesi gerekenlerden bazılarını günlük tüketime dahil etmek, çiftin doğurganlığı korumak için gereken besinleri tamamlamasına yardımcı olabilir. Yenmesi gerekenlerle birlikte, hamile kalmak için yenmemesi gerekenler konusuna da dikkat etmek hamile kalma şansını artırır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.