Fallop Tüplerinin Tıkalı Olması Nasıl Anlaşılır?

Fallop tüplerinin tıkalı olması hamile kalınmasını engelleyen durumlardan birisidir. Fallop tüpleri, yumurtanın döllenmesinin gerçekleştiği yer olduğu için erken gebelikte önemli bir rol oynar. Ayrıca, döllenmiş yumurtanın rahme götürülmesi de bu tüpler aracılığıyla gerçekleşir.
Tıkalı tüpler kadınlarda hamileliği engelleyen en önemli problemlerdendir. Bu nedenle tüplerin tıkalı olduğunun anlaşılması büyük önem arz eder.
Fallop Tüpü Nedir?
Fallop tüpleri, kadın üreme sistemini oluşturan ve rahime bağlı iki kanaldır.
Fallop tüplerinin tıkalı olması veya yapışık olması, üreme sisteminin işlevini tam anlamıyla yapmasını engeller ve kadın kısırlığına neden olur.
Fallop tüpleri üreme sürecinde önemli işleve sahiptir ve başlıca görevleri şunlardır:
- Yumurtlama sırasında yumurtalıktan salınan yumurtayı tutma;
- Spermi yumurtaya taşır, böylece döllenme fallop tüplerinden birinde gerçekleşir;
- Yumurta ve spermin birleştiği yer burasıdır;
- Embriyoyu rahme taşır, böylece implantasyon rahmin iç duvarında gerçekleşir.
Fallop tüplerinin her birinin uzunluğu yaklaşık 10 cm’dir. İç yapısı spermin yumurtaya hareketini kolaylaştıran yapıyla kaplıdır.
1561’de fallop tüplerine “uterus tubas” adını veren İtalyan anatomist Gabriele Falloppio’nun adı verilmiştir.
1997 yılında uluslararası doktorların tavsiyesi üzerine, organın isimlendirmesi fallop tüpleri olarak değiştirilmiştir.
Fallop Tüplerinin Tıkalı Olması Yumurtlamayı Engeller Mi?
Hayır, fallop tüplerinin tıkalı olması yumurtlamaya engel değildir. Ancak döllenme fallop tüplerinde gerçekleştiği için yumurtanın döllenmesiyle ilgili problemler olması muhtemeldir.
Fallop tüplerinin tıkalı olması, kadın kısırlığının %25’inin nedenidir. Bu tıkanıklık çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Tüplerdeki yapışıklık veya tıkanıklık spermin yumurta geçişini engelleyebilir. Tüplerin kapalı olması nedeniyle spermler yumurtaya ulaşamaz ve döllenme gerçekleşmez.
Fallop tüplerinin tıkalı olmasının ana nedenleri, tüpleri içten dolduran ve kapanmasına neden olan klamidya gibi enfeksiyonlar ve bazı hastalıklardır.
Endometriozis adı verilen, kanın rahimden fallop tüplerine sızması da tüpün kapanmasına neden olması nedeniyle tıkanıklık nedeni olabilir.
Son olarak, tüp yapışıklığı, ameliyat, doğum veya dış gebeliğin alınması (fallop tüpüne embriyo implantasyonu) sonrası oluşan tüplerde iç kalınlaşma, tıkanıklığa ve sonuçta gebe kalmada güçlüğe neden olabilir.
Yumurtalık Tüplerinin Tıkalı Olmasının Belirtileri Nelerdir?

Fallop tüplerinin tıkalı olmasının belirtileri çoğu kadında kasık ağrısı olarak kendini gösterse de farklı belirtilerin görülmesi de mümkündür. Bu belirtilerin erken farkına varılması, tedavinin zamanında yapılması ve tüplerin daha fazla zarar görmemesi için önemlidir.
Fallop tüplerinin tıkalı olduğunun anlaşılması bazı durumlarda adet sancılarıyla karıştırıldığı için zor olabilir. Bu nedenle yapılacak en doğru şey, hamile kalmakta zorluk yaşıyorsanız ve aşağıdaki belirtiler de varsa bir doktora görünmektir.
Fallop tüplerinin tıkalı olması durumunda kadında adet döneminden sonra bazı belirtiler görülebilir:
- İdrar yaparken kasık ağrısı;
- Vajinal akıntının renginde veya kokusunda değişiklikler;
- Cinsel ilişki sırasında ağrı;
- Adet dönemi dışında kanama;
- 38º C’nin üzerinde ateş;
- Bel ağrısı;
- Sık idrara çıkma ihtiyacı;
- Mide bulantısı ve kusma.
Fallop tüpü tıkanıklığının doğru teşhisi konabilmesi için tıbbi yardım alınması önemlidir. Bu semptomlar enfeksiyon veya pelvik anormallik, iltihaplanma ve dış gebeliğe neden olabilir.
Tıkalı Tüple Hamile Kalınır Mı?
Tüplerden ikisinin tamamen tıkalı olduğu durumda normal hamile kalmak mümkün değildir. Ancak, tüplerden birisinin tıkalı olup diğerinin açık olması durumunda, eğer yumurtlama o yumurtalıkta gerçekleşiyorsa normal yolla hamile kalınabilir. Ancak bu durumda bile kamile kalma şansı yarı yarıya düşer. Çünkü her ay açık olan tüpün yumurtalığında yumurta oluşmayabilir.
Yardımcı üreme teknolojisi sayesinde tıkalı tüple hamile kalınır. Ancak tıkanmış tüp teşhisi durumunda, doktor tarafından cerrahi bir temizleme prosedürü önerilebilir. Öncelikli olarak tıkalı tüplerin açılmasına gidilir.
Ancak ameliyatla tıkanıklık giderilemiyorsa tüp bebek, laboratuvarda spermin yumurtayı döllenmesi ve gebelik için rahme transfer edilmesi gibi başka alternatifler de vardır. Burada fallop tüplerinin görevi olan döllenmiş yumurtayı rahime taşıma görevi devreden çıkarılmış ve doğrudan döllenen yumurta rahime taşınmış olur.
Hamile Kalmak İçin Tüpler Nasıl Açılır?
Fallop tüplerinin açılması, laparoskopi ile cerrahi olarak yapılabilir. Karın bölgesinde küçük kesiler yapılır ve doktoru yönlendiren mikro kamera ile temizleme işlemi yapılır. Tüplerdeki tıkanıklığın açılması sonrasında, ilk 3 ay içinde birçok kadın normal hamile kalabilir.
Laparoskopi tüpteki küçük tıkanıklıklar için önerilir. Ancak buna rağmen, tüpteki yara izi miktarı ve açılmanın başarılı olup olmamasına göre hamilelik oranları büyük ölçüde değişebilir.
Fallop tüplerindeki tıkanıklıkların açılmasına rağmen, hamilelik olmadıysa tüp bebek tedavisi tavsiye edilecektir.
Fallop tüpü, yumurtlama döngüsünde ve hamilelik sırasında özel bir rolü olan önemli bir organdır. Bu nedenle kasık bölgesinde tekrarlayan ağrı ve rahatsızlıktan haberdar olun ve semptomlar olursa tıbbi yardım alın.
Fallop tüplerinin tıkalı olması hamileliği engellese de tıkanıklık açıldıktan sonra çoğu kadın doğal yolla hamile kalabilir. Ameliyat sonrası tüplerin zarar görmesi veya tam olarak açılamaması durumunda bile tüp bebek tedavisiyle hamile kalınması mümkündür.