Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

01.02.2022
628
Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Erken doğum, yani 38 haftadan önce doğmak, bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından riskler getirmesinin yanı sıra, bebeğin bazı özel bakıma ihtiyaç duymasına neden olabilir.

Doğum, annenin uzun zamandır beklediği bir andır. Bebeğin yüzünü tanıması birkaç ay sürer ve bu süreç keşifler ve yeni deneyimlerle doludur. Genel olarak normal ve yeterli gebelik süresinin 40 hafta yani 9 ay olması gerektiği söylenir.

Kesin olmamakla ve az çok değişebilmekle birlikte bu süre, çocuğun sağlıklı doğması için oldukça önemlidir. Bu nedenle, 38 ila 42 hafta arasındaki hamilelik tam zamanlı doğum olarak kabul edilir.

Erken doğum belirtileri de dahil, bu durum hakkında daha fazla bilgi için yazımızı sonuna kadar okuyun ve sonunda yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Erken Doğum Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bebek 37 haftadan önce doğduğunda doğumun erken gerçekleşir. Çocuk henüz tüm gelişimini tamamlamadığı ve daha savunmasız olabileceği için bebek özel bakıma ihtiyaç duyabilir.

Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasında (ICD), 37 haftadan önce başlayan doğum, 60.0 erken doğum koduyla sınıflandırılır. Ancak bu durumda doğum gerçekleşmez.

Çocuk erken doğmuşsa, kullanılan kod 60.1 – ile doğum gerçekleşir.

Erken Doğumun Nedenleri Nelerdir?

Erken doğumla ilişkilendirilebilecek ve bebeğin doğumun erken olmasına neden olabilecek bazı faktörler vardır.

Anne hamilelik sırasında enfeksiyondan (üriner veya solunum yolu enfeksiyonu gibi), plasental abruption, hamilelikte yüksek tansiyon veya gestasyonel diyabet gibi bazı sorunlar yaşayabilir.

Ayrıca sigara içmek gibi davranış ve alışkanlıklar doğumun erken olmasına neden olabilir. Daha önce erken doğum yapmış anneler, çoğul gebelik ve doğumsal düzensizlikler de erken doğum ile ilişkili olabilir.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

erken dogum belirtileri nelerdir
Erken doğum belirtileri nelerdir

Hamileliğin son dönemiyle birlikte, rahim daha birkaç hafta olmasına rağmen kendini doğum için hazırlar. Üçüncü üç aylık dönemin başlamasıyla birlikte, birçok kadın gerçek kasılmalar için eğitim veren Braxton Hicks kasılmaları yaşamaya başlar.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Hamileliğin İlk Aylarında Yorgunluk Olur Mu?

Braxton Hicks kasılmaları bu haftalarda normal olduğu için annede korku ve endişe yaratmamalıdır. Ancak doğumun erken olması durumlarında da kasılmalar da meydana gelir, ancak bunlar yoğun ve genellikle daha ağrılıdır.

Her şeyden önce bu ağrıların sıklığı ve yoğunluğu erken doğum belirtileridir. Daha yoğundurlar ve her 5 ila 8 dakikada bir tekrar ederler.

Ayrıca, doğumun erken olması belirtileri olarak şunlar olabilir:

  • Kasık bölgesinde ağrılar;
  • Bel ağrısı veya basıncı;
  • Kasık veya uyluk yakınında ağrılar;
  • Mide bulantısı, kusma veya baş dönmesi;
  • Artan vajinal akıntı (beyaz akıntı).

Yukarıdaki semptomlarla birlikte kan, yoğun pembe veya kahverengi akıntı veya sıvı geliyorsa, acil yardım alınmalıdır.

Erken Doğum Kasılmaları Nasıldır?

Anneler üçüncü trimesterin başından itibaren doğuma hazırlık kasılmaları yaşayabilirler. Onları gerçek kasılmalardan ayırt etmek, normal doğum için belirleyici olabilir.

Bu kasılmaları doğru şekilde tanımlamak için kasılmaların yoğunluğunu ve süresini not etmek önemlidir. Genel olarak Braxton Hicks kasılmaları 5-8 dakika aralıklarla olması gerekir. En az 20 saniye sürer ve en az 30 dakika sürmelidir.

Doğum erken başlarsa, annenin doğumu önlemek veya geciktirmek için önlemleri alacak olan doktor tarafından derhal görülmesi gerekir.

Genel olarak, annenin uygun şekilde izlenmesi için hastaneye yatış gereklidir.

Doğumu geciktiren ilaçlar

Duruma göre doğumu geciktiren ilaçlar verilebilir. Bununla birlikte, bazı ilaçların yan etkileri olabileceğinden, ihtiyaçları yalnızca doktor değerlendirebilecektir.

Kadınlara erken doğumda uygulanabilecek ilaçlar arasında şunlar bulunmaktadır:

Magnezyum sülfat: Hamilelik 32 haftadan az olduğunda kullanılabilir ve doğumu durdurmaya yardımcı olur;

Kalsiyum kanal blokerleri: Hipertansiyon tedavisinde de kullanılır, doğumun erken olmasını geciktirmek amacıyla uygulanabilir;

Prostalgin İnhibitörleri: İlaç, amniyotik sıvı miktarını geçici olarak azaltabilir. Ancak 32. gebelik haftasından sonra kullanılması gebelik için risk oluşturabilir.

Erken Doğum Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

erken dogum olmamasi icin neler yapilmali
Erken doğum olmaması için neler yapılmalı

Erken doğum genellikle kadının genetik veya patolojik faktörleriyle ilişkilidir. Ancak, yeterli doğum öncesi bakımı sağlamanın yanı sıra sağlıklı alışkanlıkları ve bakımı sürdürmek, özellikle doğumun erken olmasına yatkın anneler için riskleri azaltabilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Maydanoz Hamilelikte Zararlı Mı?

Bu nedenle, tıbbi takibin sağlanmasına ve yönergelere uyulmasına ek olarak, kadın erken doğum olmaması için aşağıdakilere dikkat etmelidir:

Hidrasyon

Su ve doğal meyve suları tüketimi ile vücudu sulu tutmak, doğumun erken olması riskini azaltmak için çok önemlidir.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme yaşamın her aşamasında önemlidir. Doğru beslenen, besleyici ve doğal besinler tüketen kadınlar hem kendilerinin hem de bebeğin sağlığının iyi olmasına katkıda bulunur.

İşlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak ve sağlıklı beslenmek, hamileyken yeterli kilo alımını teşvik etmenin iyi bir yoludur. Hamilelikte fazla veya düşük kilonun bebeğin erken doğuma neden olan faktörler olabileceğini hatırlamakta da fayda var.

Bağışıklığın güçlendirilmesi

Uygun hijyen ve dikkatli beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi bağışıklığı destekler ve hamilelikte enfeksiyon riskini önlemek veya azaltmak için önemlidir.

Hasta insanlara, hastanelere veya virüs ve bakteri bulaşması kolay olan yerlere yakın olmaktan kaçınmak da idealdir. Bunun nedeni, enfeksiyonların doğumun erken olma riskini desteklemesidir.

Özellikle bazı enfeksiyonların (örneğin solunum yolu, idrar yolu) erken doğum riski ile ilişkili olduğunu hatırlamakta fayda var.

Stresi azaltmak

Sakin kalmak, stresi azaltmak ve zihinsel sağlığı korumak hamilelikteki riskleri azaltmanın en iyi yollarındadır. Ayrıca stresi azaltmak, hamileliğin güzel yanlarından en iyi şekilde yararlanmanın, vücudunuzda meydana gelen değişikliklerin tadını çıkarmanın ve çocuğunuzla olan bağınızı güçlendirmenin iyi bir yoludur.

Fiziksel aktiviteler

Fiziksel aktivite, genel sağlığınıza dikkat etmenin iyi bir yoludur. Doktorunuzun talimatlarına göre hamileyken egzersiz yapmak, özellikle bu yoğun değişim aylarında vücudunuzu sağlıklı ve güçlü tutmanın iyi bir yoludur.

Erken doğum herhangi bir nedenle, çocuk 37. gebelik haftasından önce doğduğunda meydana gelir.

Zamanından önce doğum risklerini önlemek veya azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle hamilelik boyunca doktor kontrollerinin sürdürülmesi önemlidir. Herhangi bir şüphe varsa veya erken doğum belirtileri ortaya çıkarsa, her zaman tıbbi yardım almak gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
    Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.