Düşükten Sonra Parça Kalması Belirtileri

30.04.2022
906
Düşükten Sonra Parça Kalması Belirtileri

Düşükten sonra parça kalması belirtilerini bilmek kadın için oldukça önemlidir. Her ne kadar belirli belirtiler olsa da düşük olduktan sonra parça kalıp kalmadığını öğrenmenin en kesin yolu doktora giderek ultrason muayenesi yaptırmaktır. Ultrason muayenesi yapılarak gebeliğin sona ermiş olduğundan ve kürtaj işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığından emin olunmalıdır.

Kürtaj işleminden sonra bazı durumlarda rahim içerisinin tam temizlenmemesinden kaynaklı olarak parça kalma durumu meydana gelebilir. Bunlar plesenta, gebelik kesesi veya bebeğin ufak kısmı olabilir.

Düşükten Sonra Parça Kalması Belirtileri Nelerdir?

Düşükten sonra gebeliğin tamamen sona erip ermediğini netleştirmek için yaklaşık olarak 3 hafta sonra tekrar bir gebelik testi yapılması önerilmektedir. Eğer yapılan test sonucunda yanlış pozitif sonuç ile karşılaşırsanız gebelik hormonun vücudunuzda kalmış olabileceğini belirtebiliriz. Bu hormonun vücuttan atılması ise zaman alacaktır.

Düşükten sonra parça kalması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Devamlı hissedilen yüksek ateş
  • Karın bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar
  • Aşırı kanama olması
  • Vajinada meydana gelen ve kötü kokan vajinal akıntı
  • Kasık ve karın bölgesine giren şiddetli kramplar

Yukarıda bahsedilen belirtiler düşükten sonra parça veya doku kalmasına bağlı olarak meydana gelen belirtilerdendir. Ancak bu belirtileri düşükten sonra hissetmiyor iseniz herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Genellikle rahim bölgesinde kalan ufak parçalar doğal süreç içerisinde vücuttan kendiliğinden atılmaktadır.

Dusukten sonra parca kalmasi belirtileri nelerdir
Düşükten sonra parça kalması belirtileri nelerdir

Ancak embriyo parçaları uzun bir süre rahimde kalır ise ciddi sorunları da beraberinde getirecektir. Bunun için ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Genellikle düşükten sonra parça kalması durumunda kürtaj veya vakum tekniği ile kalan parçaların alınması sağlanır.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Bebekle Birlikte Uyumak Riskleri ve Faydaları

 Vücutta parça kalmasına bağlı olarak enfeksiyon, aşırı kanama veya rahmin ciddi oranda hasar görmesi gibi sonuçlar ile de karşılaşılabilir.

Kürtaj Ve Düşük Sonrası Parça Kalmasının Zararları

Sadece düşük sonrasında değil kürtaj işlemi sonrasında da parça kalması sorunu ile karşılaşılabilir. Ancak hem düşük hem de kürtaj sonrasında parça kalması da kadının vücudu için ciddi tehlikeleri beraberinde getirebilir. Özellikle aşırı kanama ve enfeksiyon riski bulunmaktadır.

Rahim içinde meydana gelen enfeksiyon genellikle düşük ya da kürtaj sonrasında rahim içerisinde doku veya parça kalmasından dolayı meydana gelebilir. Ayrıca kürtaj işlemi sırasında ya da düşükten sonra parçalar alınırken kullanılan ekipmanların steril olmaması da enfeksiyon oluşmasını tetikleyebilir.

Düşük olduktan sonra aşırı kanama da en sık görülen düşükten sonra parça kalması belirtilerinden biridir. Eğer düşükten sonra rahimde parça ya da embriyoya ait dokular kalmış ise aşırı kanama sorunu görülebilmektedir.

Rahmin iç bölgesinin enfeksiyon kapması da kanamayı oluşturan en önemli nedenlerden biridir. Hem enfeksiyon hem de kanama sorunu yaşanıyor ise ölüme varabilecek ciddi bir tehlike ile karşı karşıya da kalınabilmektedir.

Rahim içinde parça kalması hem enfeksiyonu oluşmasının hem de kanamanın en belirgin nedenlerinden biridir. Bu parçalar rahim içerisinden tamamen temizlenene kadar ise kanama kesinlikle durmayacaktır.

Rahim içerisinde kalan parçalar manuel vakum yöntemi ile alınabilir. İlaç veya ek tedavi yöntemleri ile de rahim içinin temizlenmesi sağlanabilmektedir.

Düşükten Sonra Enfeksiyon Kapmak

Rahim içerisinde oluşan enfeksiyon sorunu oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Oluşan bu enfeksiyon rahmin hasar görmesine ve ayrıca yara oluşmasına da neden olabilmektedir. Bu enfeksiyon kana sıçradığı zaman ise şok ölüm gibi sonuçların meydana gelmesi de olasıdır.

Genellikle düşük oluştuktan sonra uygun sterilde olmayan aletler ile rahim içerisindeki parçaların ve dokuların alınması kadınlarda enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Doğal Doğum Avantajları ve Dezavantajları

Ayrıca düşükten ya da kürtajdan hemen sonra cinsel ilişkiye girmek de yine enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bunun için hem düşük hem de kürtajdan en az 2 hafta sonra ilişkiye girilmesi önerilir.

  • Düşükten sonra enfeksiyon kapıldığına işaret eden belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Yüksek ateş ve buna bağlı olarak meydana gelen titreme,
  • Karın bölgesinde meydana gelen şişlik ve ağrı,
  • Vajinadan meydana gelen akıntı ve kötü koku,
  • Kişinin kendisini zayıf ve hasta hissetmesi belirtileri sıklıkla görülebilmektedir.

Düşükten Sonra Aşırı Kanama

Dusukten sonra parca kalmasi ve kanama
Düşükten sonra parça kalması ve kanama

Düşükten sonra ilk kanama genellikle ilk 2 veya 3 güç içerisinde normal karşılanmaktadır. Ancak bazı kadınlarda düşükten sonra 2 haftalık süreç içerisinde de ara ara kanamalar görülebilmektedir. Ancak kanamanın giderek azalması beklenir. Eğer ilk üç günden sonra giderek artan bir kanama var ise doktorunuza danışmalısınız.

Ayrıca düşükte gelen parçalar nasıl olur başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı öneririz.

Düşükten sonra parça kalması belirtilerini fark ederseniz mutlaka bir doktora görünmeniz ve durumu takip etmeniz çok önemlidir. Çünkü bu durum ciddi enfeksiyonlara neden olabilir ve ileriki gebelikler de de sorunlar yaşanmasına yol açabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.