fbpx

Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

03.12.2021
1.370
Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

Düşükte gelen parçaların kendiliğinden ya da müdahale ile vücudun dışına atılması gerekir. Her ne kadar düşükler istenmeyen durumlar olsa da gebeliğin doğası gereği olmaktadır. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında düşükler sıklıkla görülür.

Düşük sırasında parça gelmesi yaygın olarak görülen bir durumdur. Gebelikte rahimden atılan her türlü kan ve parça doğrudan doktor kontrolü gerektirmesi gereken bir durumdur. Rahmin içerisinde yer alan ve rahme tutunan bebek, çeşitli sebepler dolayısı ile burada büyümeye ve beslenmeye devam etmezse rahimden kan ve parça yolu ile atılır.

Gebelikte düşükte gelen parçalar, açık pembe renkli olarak görülebilir. Gebelik şüphesi altında olan kadınlar, adet dönemlerini çoğu zaman düşük ile karıştırdıklarından ötürü düşük sırasında parça aslında adet dönemine dair bir bulgu olarak karşımıza çıkabilir.

Gebelikte Neden Düşük Olur?

Gebelikte düşük nedenleri pek çok sayıda olarak verilebilir. Aşağıda bulunan nedenler gebelikte düşüğün başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.

  • Karın bölgesine alınan darbe sonucu fetüsün rahme tutunamaması,
  • Hamileliğin ilk haftalarında genetik bozukluk,
  • Anatomik sebepler ile fetüsün rahme tutunmaya elverişli olmaması,
  • Rahim içinde görülen miyomlar sebebi ile gelişen enfeksiyonlar
  • Hamilelikte alkol kullanımı,
  • Hamilelikte sigara kullanımı ya da yıllara bağlı olarak gelişen sigara kullanımı sonrasında yumurtanın rahme tutunmasının zorlaşması,
  • Uyuşturucu maddeler,
  • Gebelik sırasında kullanılan yanlış ilaç kullanımı,
  • Gebelik sırasında anne adayının yaşının 35 ve üzeri olması
  • Aşırı stres ve üzüntü.

Düşük durumuna sebebiyet verebilir.

Gebelikte Düşük Yapıldığı Nasıl Anlaşılır?

dusukte gelen parcalar
düşükte gelen parçalar

Gebelikte düşük yapıldığının anlaşılması genellikle karnın alt kısmında başlayan bir ağrı hissi ile kendini belli etmektedir. Gebelik sırasında kısmen de olsa yaşanabilen alt karın ağrısı, sürecin kanama ya da parça gelmesi şeklinde ilerlemesi ile kendini belli eder. Düşük yapan kadın genellikle düşük yaptığını lavaboda yapılan basit bir muayene ile anlayabilir. Gebelik sırasında yaşanan her türlü kanama risklidir ve bir an önce doktor kontrolünde önlem alınması gerekir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

Gebelikte düşük yapılması durumunda rahimden gelen kan, gebeliğin ilk dönemlerinde döl yatağının kısa sürede boşalması ile sonuçlanırken, ilerleyen dönemlerde düşük yapılması, anne hayatını da riske atmaktadır. Bu sebepten ötürü böyle bir sorunun varlığı halinde, gebenin derhal doktorunu arayarak bilgi vermesi ve en kısa sürede hastaneye gidiyor olması gerekir. Nadir de olsa, düşüğün çok basit bir kanama halinde gerçekleştiği ve kadının bulunu anlayamadığı durumlar da bulunmaktadır. Düşük sırasında parça, birçok vakada aktif bir şekilde görüldüğünden, bu detay oldukça önemlidir.

Düşük Sonrası Hasta Nasıl Tedavi Edilir?

Düşük sonrasında tedavi hastanın durumuna göre yapılmaktadır. Birçok vakada düşük gebeliğin ilk dönemlerinde meydana geldiğinden ötürü, hasta doktora kontrole vardığında, düşük gerçekleşmiş, rahim içerisinde bulunan fetüs kan yolu ile atılmış olur. Bu durumda genellikle hastaya verilen ağrı kesiciler sürecin atlatılması için yeterli olacaktır. Rahim kendi kendini yenileyebilen bir yapıya sahiptir.

Düşüğün tam olarak gerçekleşmediği, yani fetüsün rahimden henüz tam anlamı ile atılmadığı durumlarda annenin hayatı riske girebileceğinden, olası bir zehirlenme durumunun yaşanmaması adına rahmin uygun teknikler ile parçaların alınması gerekir. Bu sebepten bir düşük durumu söz konusu ise annenin her ihtimale hazırlıklı ve soğukkanlı olarak en kısa sürede doktora gitmesi gerekmektedir.

Düşük Sonrası Kürtaj Yapılması Gerekir Mi?

Düşük sonrası kürtaj, gebeliğin başındaki kendiliğinden sonlanmalar için genellikle gerekli değildir. Fetüs 8. haftaya kadar henüz büyüyemediğinden ötürü, tek parça halinde ve kan yolu ile rahimden atılır. Bu tür düşükler doğaldır ve rahimde herhangi bir parça kalmadan gebeliğin sonlandığı kabul edilir. Ancak 8 haftadan büyük gebeliklerde fetüsün parçaları oluştuğu için rahimden atılma sırasında parçalı olarak düşük gerçekleşebilir. Bu durumda mutlaka doktor muayenesi yapılması ve gerekli görülmesi halinde vakumlama gibi yöntemler ile kürtaj işleminin gerçekleşmesi gerekir. Bu annenin sağlığının tehlikeye girmemesi adına önemlidir. Bu süreçte annede enfeksiyon ve zehirlenme meydana gelebilir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Doğumda Kaç Kilo Gider?

Düşük Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Dusuk yaptiktan sonra hamile kalmak
Düşük yaptıktan sonra hamile kalmak

Düşükten sonra hamile kalmak için herhangi bir süre şartı bulunmamaktadır. Doğal yollarla gebeliği sonlanan kadın, doktorun aksi yönde bir tavsiyesi olmadıkça bir sonraki ovulasyon döneminde yeniden hamile kalabilir. Rahim kendini oldukça kısa süre zarfı içerisinde yenilemektedir, iyileşmek çoğunlukla birkaç günü bulur. Düşükte gelen parçalar gelmediği ve rahme doğrudan müdahale edilmediği durumlarda (kürtaj işlemi sonrasında 20 gün kadar cinsellik önerilmez) kadın rahmi tekrar gebe kalmak için uygundur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.