Doğum Sonrası Yenmemesi Gerekenler

Bebek doğduktan sonra aile yaşantısında birtakım değişiklikler olur. Doğum sonrası yenmemesi gerekenler, neler yenmeli, bebeğe gaz yapan yiyeceklerin yenilmesi gerekip gerekmediği gibi birçok soru da kadının kafasının karışmasına neden olabilir.
Lohusalık ve emzirme döneminde anne ve bebeğin sağlığı için gerekli besinleri sağlamak için doğum sonrası beslenme çok önemlidir.
Bildiğiniz gibi lohusalık dönemi iyileşme ve korunma dönemidir. Bu nedenle annenin kalori ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayan bir beslenme programı oluşturmak gerekir.
Doğum Sonrası Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?
Doğumdan sonra beslenmeye biraz dikkat etmek gerekir. Anne sütü annenin yediklerinden etkilenir. Bu nedenle bazı yiyeceklerden kaçınılmalı ve bazılarına öncelik verilmelidir.
İster normal doğum ister sezaryen olsun, bu dönemi daha sağlıklı geçirmek için bazı kısıtlamalar ve yeni alışkanlıklar edinilebilir.
Doğum sonrası yenmemesi gerekenler konusunda şüpheleri gidermek için yardım almak her zaman önemlidir. Ancak aşağıdaki bazı ipuçları şüpheleri gidermeye yardımcı olabilir:
Sezaryen Sonrası Yenmemesi Gerekenler
Sezaryen ameliyatından sonra yenmemesi gerekenler de dahil bazı önlemler alınmalıdır. İlk 24 saat hastanede serum ve su ile besleme yapılacaktır. Bundan sonra katı gıdalar yavaş yavaş doğum sonrası beslenmeye dahil edilir.
Sezaryen doğum sonrası dönemin daha sağlıklı olması için bazı gıda kısıtlamaları gereklidir:
- Doğum sonrası bu hassas dönemde annenin alerjisi olan yiyecekleri yemeyin;
- Ayrıca siz ve bebekte mide rahatsızlığına neden olabilecek işlenmiş gıdaları tüketmeyin veya mümkün olduğunca bunlardan kaçının;
- İyileşme sürecinde zorluklara neden olabileceğinden, yağlı et veya az pişmiş etlerden kaçının;
- Alkol ve aşırı kafeinli içeceklerden kaçının. Bunun nedeni, alkolün anne sütü üretimini azaltabilmesi ve anne sütü yoluyla bebeğe geçebilmesidir. Öte yandan, çok fazla kafein bebeğin ve annenin uykusunu etkileyebilir;
- Kek, şekerleme ve tatlılar gibi çok şekerli yiyecekleri aşırı tüketmeyin. Fazla tatlı yenmesi annede obezite riskini artırabilir ve bebekte huzursuzluğa neden olabilir;
- Alkolsüz içecekler, meyve suları ve hazır çaylar gibi işlenmiş içeceklerin tüketiminden kaçının. İçeriğinde fazla şekere ek olarak kafein bulunması, anne ve bebeğin uyku döngüsünü olumsuz yönde etkilemesi olasıdır.
Sezaryen doğum sonrası günde 6 küçük öğün, çeşitli ve sağlıklı beslenme sürdürmek önemlidir. Emzirme yaklaşık 750 kcal kalori harcamasına neden olabileceğinden, günde 400 kcal’a kadar ilave yemeniz gerekir. Bu değerler bebeğin ihtiyaç duyduğu süt miktarına, annenin ihtiyacına göre değişebilir.
Normal Doğumdan Sonra Yenmemesi Gerekenler
Normal doğumda genel olarak daha erken taburcu ve daha hızlı iyileşme olur.
Normal doğum sonrası yenmemesi gerekenler alkol, kafein ve şeker gibi gıdaların yenmemesi konusunda sezaryen doğumuna benzer.
Annenin Yedikleri Bebeğe Gaz Yapar Mı?

Evet, annenin yedikleri bebekte gaz olmasını etkileyebilir. Ancak aynı zamanda yaygın bir semptomdur. Bebeğin mide ve bağırsağının olgunlaşma sürecinde olması ve dolayısıyla bazı gıdalara duyarlı olması nedeniyle yaşamın ilk aylarında gaz olur.
Anne, emzirmeden sonra bebeğinde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını da gözlemlemelidir.
Çocuk emdikten sonra sürekli ağlıyorsa ve bu birkaç kez tekrarlanıyorsa, son öğünde yenen yiyecekler azaltabilir. Böylece hangi yiyeceklerin gaza neden olduğunu belirlemeye çalışabilirsiniz.
Başka bir deyişle, bebek sabahları emdikten sonra ağrı hissediyorsa, bunun nedeni bu öğünde içtiğiniz süt, kahve veya başka bir gıda olabilir.
Bebeğe Kolik Yapan Yiyecekler
Belirli yiyeceklerin kolik oluşturduğunu veya artırdığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur. Ancak bazı yiyecekleri tüketen ve emzirdikten sonra bebeği kolik olan annelerin söylediği yaygın yiyecekler vardır.
Doğum sonrası yenmemesi gerekenler olarak da kabul edebileceğiniz ve bebeklerde gaza neden olan yiyecekler şunlardır:
- Fasulye;
- Soya;
- Bezelye;
- Mercimek;
- Kırmızı et;
- Brokoli;
- Karnabahar;
- Lahana;
- Mor lahana;
- Kuşkonmaz;
- İnek sütü;
- Çikolata;
- Kahve.
Bu gıdaların alım miktarını kontrol etmek, fazla yememek gerekir. Böylece koliğe neden olan bazı maddeler anne sütü ile bebeğe geçmez.
Anne tarafından tüketilen inek sütündeki protein, bebeğin midesi henüz onu almaya hazır olmadığı için olumsuz reaksiyonlara neden olabilir.
Öte yandan fazla tüketilen kafein, anne ve bebeğin uyku döngüsünü olumsuz etkilemesinin yanı sıra, yenidoğanlarda koliklerin kötüleşmesine neden olabilir.
Lohusalıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Lohusalıkta beslenmeye dikkat etmek, doğal gıdalara ve çeşitli öğünlere odaklanmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir.
Doğum sonrası beslenme, anneye ilk ayda yardımcı olmak ve bebeğin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için özel dikkat gereken bir konudur. Menü, annenin tercihine göre oluşturulabilir, ancak besleyici gıdaları mutlaka içermelidir.
Lohusalıkta beslenme ile ilgili şüphelerinizi gidermek veya yeme alışkanlıklarını danışmak için bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz.
Kalsiyum, demir ve mineraller açısından zengin yumurta, meyve ve sebze gibi doğal gıdalara beslenmede her zaman yer vermek önemlidir. Bu besinler doğum sonrası iyileşmede önemlidir ve emzirme yoluyla bebeğe besin sağlayacaktır.
Özetle, su alımının eşlik ettiği ve 3 saatte bir çeşitli ve aşırı olmayan beslenme, gerekli besin maddelerini sağlar. Süt üretimini etkilediği için suyun önemli olması dikkat çekicidir.
Sağlıklı beslenme yaşam boyu önemli ve gereklidir. Ancak doğum sonrası beslenmeye özel özen gösterilmesi anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir.