Bebeklerde Kabızlık Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde kabızlık, bebeğin kaka yapmada zorluk çekmesi ve kuru dışkı oluşumu anlamına gelir. Kabızlık bebeklerde çok yaygın bir sorundur. Genellikle endişe nedeni değildir. Emzirme ve egzersiz alışkanlıkları bunu önlemeye yardımcı olabilir.
Yeni doğan bebekte kabızlık ve kolik sorunları birbirine bağlantılı problemlerdir. Ve birçok ebeveyni, özellikle de ilk kez anne olanları endişelendirebilirler. Bebeklerde kabızlık yeni doğan çocuklar arasında nispeten yaygındır ve bir süre devam edebilir. Bununla birlikte, yaygın olmalarına rağmen, neden ortaya çıktıklarını, nasıl tespit edileceğini ve ne yapılacağını anlamak önemlidir. İşte bu yazıda size tam olarak bunu göstereceğiz.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri
Her bebeğin kaka yapma konusunda farklı alışkanlıkları vardır. Eğer bir bebek her gün kaka yapıyorsa, mutlaka kabız değildir.
Genel olarak, bebeklerde kabızlık belirtileri şunlardır:
Normalden daha az kaka yapar, kaka yaparken zorluk ya da acı çeker, kaka yaparken kırmızı yüzü olur ve acı çektiği için ağlar.
Kabızlık, çocuklarda yeterli lif ve su içermeyen bir beslenme nedeniyle olabilir. Bebeklerde kabızlık anne sütü emmeyen bebeklerde mamaya bağlı olabilir.
Bazen, anne tarafından kullanılan antidepresanlar ve demir eksikliğini tedavi etmek için verilen ilaçlar bebeklerde kabızlığa neden olabilir. Kabızlık, bebeklerde anne sütünden mamaya geçtiklerinde veya bebek maması yemekten katı yiyecek yemeye başladıklarında ortaya çıkabilir. Tuvalete gitmeyi öğrenen küçük çocuklar, özellikle henüz hazır değilse, bazen kabızlık olabilir.
Görünüşte bebek kaka yapmakta zorlanıyorsa, bebeğin kabız olma ihtimali yüksektir. Yüzü kırmızıya döner ve bazen inler ya da çok az ses çıkarır.

Bebeklerin kaka yaparken zorlanması normaldir. Bebekler için kaka yapmak zordur, çünkü yatar pozisyondalar. Bu nedenle yerçekimi kuvveti dışkının rektum boyunca ilerlemesine yardımcı olamaz.
Emzirilen bebekler başlangıçta mamayla beslenen bebeklerden daha sık dışkılama eğilimindedir. Çünkü anne sütü sindirimi daha kolaydır. 3 ila 6 haftalık olduklarında, bazen haftada sadece iki veya üç kaka yaparlar. Mamayla sütle beslenen bebekler her gün kaka yapmaya devam eder.
Bebeğin kakası yumuşaksa, bağırsak hareketi veya dışkılama için zorlanma olsa da bebeğin kabız olduğu anlamına gelmez.
Kaka yaparken ağlayan veya sert kaka topları olan bebekler kabız olabilir. Bu bebeğinize olursa, dışkıyı yumuşatmak için ona biraz daha fazla su veya meyve suyu vermenizi önerebilecek doktorunuzla konuşun. Doktorunuz size söylemediği sürece bebeğinize asla müshil, fitil vermeyin.
Bebeklerde kabızlık belirtileri düzelmezse doktora başvurun.
Bebeğinizde aşağıdaki durumlar varsa hemen doktorunuzu arayın:
- Kusma
- Ateş
- Çok yorgun görünüyor
- Çok az iştahı var
- Karnı şiş
- Dışkıda kan var
Çocuklarda kabızlık nedenleri
Stres ayrıca çocuklarda kabızlık nedeni olabilir. Çocuklar, yeni bir okula başlamak veya evde sorun yaşamak gibi bir şey hakkında endişeli olduklarında kabız olabilirler. Araştırmalar, duygusal sorunların bağırsakların çalışma şeklini etkileyebileceğini ve kabızlığa ve ishal gibi diğer sorunlara neden olabileceğini göstermektedir.
Bazı çocuklar, stresli olduklarında veya buna neden olan, genellikle yağlı veya çok baharatlı olan belirli yiyecekleri yediklerinde ortaya çıkabilecek irritabl bağırsak sendromu nedeniyle kabızlığa maruz kalırlar. İrritabl bağırsak sendromu olan bir kişi hem kabızlık hem de ishal ile mide ağrısı ve gaz problemine sahip olabilir.
Nadir durumlarda bebeklerde kabızlık diğer hastalıkların bir işaretidir. Bu nedenle, çocuğunuz sorun yaşamaya devam ederse veya kabızlık 2-3 haftadan fazla sürerse doktora götürmenizde fayda var.
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde kabızlık problemini tedavi etmek için:
Çocuğunuza daha fazla sıvı verin. Yeterli su ve diğer sıvıları, dışkının bağırsaklarda daha kolay hareket etmesine yardımcı olur. Çocukların ihtiyaç duydukları miktar ağırlıklarına ve yaşlarına göre değişir. Ancak çoğu okul çağındaki çocuğun günde en az 3 veya 4 bardak suya ihtiyacı vardır.
Bebeğiniz anne sütünden katı yiyecekler yemeye geçince kabız olursa, sadece birkaç elma, armut veya kuru erik suyu yedirmeyi deneyin. Bebeklerde kabızlık devam ederse veya rahatsız ediciyse, nedeni bir sağlık sorunu olabilir; bu nedenle doktora başvurun.
Çocuklarda kabızlık tedavisi
Meyve, sebze ve kepekli ekmek gibi lif bakımından zengin yiyecekler yemek kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Lifler sindirilemez, bu nedenle dışkıyı hareket ettirerek bağırsakları temizlemeye yardımcı olurlar. Yağlı, tatlı veya nişastalı gıdalar bağırsak hareketini yavaşlatabilir. Çocuğunuzun beslenmesine daha fazla lif eklerken, birkaç hafta boyunca yavaşça yapın ve çocuğunuzun da bol miktarda sıvı aldığından emin olun.
Çocuklarınızın yeterli fiziksel egzersiz yaptıklarından emin olun. Fiziksel aktivite bağırsakları harekete geçirir; bu nedenle çocuğunuzu yeterli fiziksel egzersiz yapmaya teşvik edin. Top oynamak, bisiklete binmek veya birkaç çember atmak kadar basit olabilir.
Yemekler için düzenli bir program geliştirin. Yemek, bağırsakların doğal bir uyarıcısıdır. Bu nedenle, düzenli bir programda yemek çocukların bağırsaklarını hareket ettirmek için iyi alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olabilir. Gerekirse, çocuğunuzun okula gitmeden önce tuvalete gitmesi için kahvaltı süresini biraz uzatın.