Bebekle Birlikte Uyumak Riskleri ve Faydaları

Bebekle birlikte uyumak riskleri ve faydaları ebeveynler arasında tartışmalı bir konudur. Bazı ebeveynler bebeğin yatakta olması gereken yer olduğunu düşünmektedir. Ancak bu uygulamanın güvenli olmadığından endişe duyanlar da vardır.
Birlikte uyumak, ebeveynlerin ve çocukların bir yatağı paylaştığı bir uygulamadır. Birlikte uyumanın bazı faydaları, ABÖS riskini azaltmaya, bağlanma süresini artırmaya ve ayrılık kaygısını azaltmaya yardımcı olabilmesidir.
Birçok kişi bebekle birlikte uyumak için “yatağı paylaş” ve “birlikte uyu” ifadelerini kullanır, ancak tam olarak aynı değildir.
Bebekle birlikte uyumak boğulma gibi bazı riskleri de beraberinde getirir. Ebeveynler, çocuklarıyla yatıp yatmamaya karar verirken bu risklerin farkında olmalıdır.
Bebekle Birlikte Uyumak
Bebekle birlikte uyumak; fiziksel ve sosyal bir bakış açısıyla yakın uyuduğu anlamına gelir, yani her biri diğerinin yanında olduğunu bilir.
Bir odayı paylaşmak ve bebekle birlikte uyumak iki farklı yöntemdir:
Odayı paylaşmak; ebeveynlerin odasında bebek yatağı vardır. Ebeveyn yatağının yanına yerleştirilmiş portatif bir beşik veya bebeğin uyuduğu bir yan beşik, ebeveyn yatağının kenarına konulması şeklinde oda paylaşılır.
Bebekle birlikte uyumak; ebeveynlerin ve bebeğin aynı yatakta birlikte yattığı durumdur. Bu konu, bir yatağı bir bebekle paylaşmanın, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski de dahil olmak üzere uyku davranışıyla ilgili ölüm riskini artırdığı endişelerini gündeme getirmiştir.
Neden Bebekle Birlikte Uyumak İsteyen Ebeveynler Var?
Bebekle yatak paylaşımının destekçileri inanıyor ve bu inançları destekleyen bazı olumlu düşünceler de mevcut.
Bebekle birlikte uyumak, emzirmeyi teşvik eder, gece emzirmeyi daha rahat hale getirir. Bebekle aynı yatağı kullanmak, annenin uyku döngüsünü bebeğininkiyle senkronize etmesini kolaylaştırır. Bebeklerin özellikle ilk aylarda ve gecenin ortasında uyandıklarında daha kolay uykuya dalmalarına yardımcı olur. Bebeklerin geceleri daha fazla uyumalarına yardımcı olur.
Bebekle birlikte uyumak, gün boyunca bebeklerinden ayrılan ebeveynlerin geceleri bebekleriyle yakınlaşmasına yardımcı olur.
Bebekle Birlikte Uyumak Güvenli Mi?

Birçok kültürde, bebekle birlikte uyumak yaygındır ve bebek ölümlerinin sayısı daha azdır. Şilteler, yatak takımları ve diğer kültürel uygulamalardaki farklılıklar, bu riskin az olmasının nedeni olabilir.
Bebek güvenliğiyle ilgili potansiyel risklerin yanı sıra, bebekle beraber uyumak, geceleri dinlenmenizi ve uyumanızı önleyebilir. Buna ek olarak, ebeveynleri ile uyuyan bebekler, uyku zamanını ebeveynlerinden birine ve ebeveynlerinin yatağına yakın olmakla ilişkilendirmeyi öğrenir. Bu, uyuma zamanında bir sorun haline gelebilir.
Ani bebek ölümü sendromu
Olası avantajlarına rağmen, bebeğinizin güvenliği için bebekle birlikte uyumanın güvenli olmadığını düşünüyoruz. Yatak paylaşımı bebekleri boğulma ve SIDS riskine maruz bırakır. Araştırmalar, yatak paylaşımının bebeklerde, özellikle üç aydan küçük olanlarda en yaygın ölüm nedeni olduğunu bulmuştur.
Bebekle beraber uyuma sonucu ölen büyük bebeklerin (4 ila 12 ay arası), yastık veya battaniye gibi fazla eşyaların bulunması nedeniyle olduğu bilinmektedir.
Ebeveynleriyle beraber uyuyan bebeğin ölüm riski, özellikle iki kişi arasında uyuduğunda ve ebeveynlerin çok yorgun olduğunu zamanlarda oldukça yüksektir.
Odayı Bebekle Güvenle Paylaşmak
Odayı bebekle paylaşırken, paylaşma risklerinden kaçınmak için ebeveynlerin birçok seçeneği vardır. Bebeğinizi geceleri size yakın tutmak, ancak aynı yatakta tutmamak için:
Yatağınızın yanına bir beşik veya portatif bir beşik yerleştirin. Bu, arzu ettiğiniz yakınlığı korumanıza izin verir. Bu da bebeğinizi emziriyorsanız özellikle önemli olabilir. Bebeği annesiyle aynı odada kendi alanına uyutmak SIDS riskini azaltır.
Bebekle Birlikte Uyumak Güvenli Şekilde Nasıl Olur?

Risklere rağmen, bazı ebeveynler bebekle birlikte uyuma biçiminin aileleri için en iyisi olduğuna karar veriyor.
Amerikan Pediatri Akademisi, yaklaşık 6 aylık olan yeni doğan bebekler için yatak paylaşımından kaçınılmasını önermektedir.
Bir bebeğin güvenliği için her zaman ayrı bir beşikte veya beşiğinde olması gerekir, ancak bu ayrı uyumak anlamına gelmez. Bebeğinizi uyuttuğunuzda, onu odanızda tutun, ancak bir şeye ihtiyaçları olduğunda ağlamasını duyabilmeniz için kapınızı kapatın.
Bebekle birlikte uyumak konusunda ısrarcıysanız aşağıdaki önlemleri alın:
- Yatağı dört aydan daha küçük bir bebekle paylaşmayın.
- SIDS riskini azaltmak için bebeğinizi daima sırtında uyutun.
- Aşırı ısınmayı önlemek için bebeği mümkün olan en az miktarda giydirin.
- Yalnızken bebeği yetişkin yatağına yatırmayın.
- Bebeğinizi yumuşak yatak, kanepe gibi yumuşak bir yüzeyde uyumaya bırakmayın.
- Yatağın başının ve ayağının, bebeğin kafasının girebileceği açıklıklara veya boşluklara sahip olmadığından emin olun.
- Yatak çerçevesinin yatak tabanına iyice oturduğundan emin olun, böylece bebek aralarına sıkışamaz.
- Uyurken bebeğin başını örtmeyin.
- Yatakta yastık, battaniye, nevresim, yatak örtüsü veya diğer yumuşak, minderli veya kabarık eşyaları kullanmayın.
- Bebeğinizi battaniye yerine iyi giydirin.
- Emzirirken bebekle uykuya dalmayın.
- Bebeğinizi gece emzirirken, tam uyanık olduğunuzdan emin olun, yatarak, yarı uykulu halde bebeğinizi kesinlikle emzirmeyin.
- Gece emzirmeden önce mutlaka kalkın ve hareket edin ve daha sonra oturur vaziyette emzirmeye geçin.
- Bebeğinizle kanepe, sallanan sandalye veya yatar koltukta uyumayın.
Bebeğin Kendi Odasında Uyuması
Uzmanlar bebeklerin ilk günlerinde ebeveynlerinin odasında uyumasını önermektedir. Ebeveynler bebeğin kendi odasında uyumasını tercih ederse, en az altı aylık olana kadar beklemek en iyisidir
Uzmanlar, ebeveynlerin bebeklerini en azından ilk gece odasında tutmalarını tavsiye ediyor. Bu, mümkün olduğunca çabuk güvenli ve tanıdık bir ortamda uyumaya alışmalarını sağlar.
Uzmanlar, ayrılık kaygısını yaşamamak ve bebeklerinin güvenli bir ortamda uyumaya alışabilmeleri için anne babaların bebeklerini ilk gece onlarla aynı odada tutmalarını tavsiye ediyor. Ayrıca annenin bebekle duygusal bağ kurmasını sağlar, böylece sağlıksız bağlanma davranışları geliştirmeleri daha az olasıdır.
Bu konu hakkında bilgi vermeniz çok güzel. Genellikle türkçe içerikler az oluyor fakat böyle güzel içerikler görmek ve okumak çok zevkli.