fbpx

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

03.05.2022
1.427
Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

Anne karnındaki bebek, plasenta aracılığıyla annenin yedikleriyle beslenir. Plasenta, gebelik ve gelişim süreci için çok önemli bir fetal organdır.

Anne karnındaki bebek annenin yedikleri ile beslenir. Anne karnındaki bir bebeğin günde yaklaşık 600 kaloriye ihtiyacı vardır, bu da annenin aldığı kalorinin yaklaşık üçte biri kadardır. Bebek tüm besinlerini annenin yediği ve içtiğinden alır.

Bebek ilk trimesterde tüm ihtiyaçlarını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine fazladan bir yiyecek eklemesine gerek yoktur. Ancak bu, annenin düzensiz yemeye devam edebileceği anlamına gelmez.

Bebeğin anne karnındaki iken ilk olarak tatma duyusu gelişmektedir. Özellikle uzmanlar bebeğin tat alma duyusunun gelişiminin 12. haftadan itibaren başladığını belirtmektedir. Ayrıca anne karnındaki bebeklerin tat alma duyuları 28. haftada ise tam olarak gelişimini tamamlar.

Anne Karnındaki Bebek Tatları Nasıl Alır?

Uzmanlara göre, bebeğin tat alma duyusu 12. haftadan itibaren gelişmeye başlar ve 28. haftaya kadar tamamen gelişir. Bebeğin koku alma duyusu ise doğumda gelişmeye başlar ve 2 yaşında tamamen gelişir.

Anne karnındaki bebeği koruyan ve yaşamını sürdürmesi için hayati önem taşıyan amniyon sıvısı içerisinde pek çok tat da bulunmaktadır. Bu sıvı içerisinde üre, tuz, protein, sitrik asit ve laktik asit bulunmaktadır.

Anne Karnindaki Bebek Tatlari Nasil Alir
Anne Karnındaki Bebek Tatları Nasıl Alır

Annenin yediği tüm besinler amniyon sıvısını da yakından etkilemektedir. Yenen besinlerin tatları amniyon sıvısının da tadını değiştirecektir. Bunun için de anne karnındaki bebeğin de vereceği tepkiler amniyon sıvısının tadına göre farklılık gösterebilmektedir.

Özellikle anne karnındaki bebek üzerinde yapılan araştırmalarda bebeklerin sıvının tadını alabildikleri bilinmektedir. Amniyon sıvısının tadındaki değişiklikleri fark edebildikleri için buna göre bazen tepki verdikleri de bilinir.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Gebelikte Memelerde Hassasiyet Ne Zaman Azalır?

Anne adayının yediği tatlı şeylerin bebeğin de yutkunma alışkanlığını geliştirdiği gözlemlenmiştir. Aynı şekilde ekşi, acı ve asitli şeylerin de anne karnındaki bebeğin yutkunma alışkanlığını azalttığı görülmektedir.

Genellikle hamileliğin 13. ve 15. haftalarından sonra anne karnındaki bebeklerin tat alma tomurcukları da tıpkı yetişkinlerinki gibi olmaktadır.

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yedikleriyle Beslenir?

Anne karnındaki bebeğin ortalama olarak ilk 3 ayından sonra annenin yediklerinden beslendiği bilinir. Gebeliğin 3. ayından sonra artık anne adayının hormonları da belirli bir düzene gireceği için beslenme konusunda anne karnındaki bebek de önemli bir konu haline gelmektedir.

Anne karnındaki bebeğin ilk üç aylık dönem içerisinde tüm ihtiyacını anneden karşılamaktadır. Ancak bu ihtiyaçlar ilk üç aylık dönem için annenin günlük beslenme düzeni içerisinde yeterli olacaktır. Bu süreçte annenin bebeği beslemek için ekstra bir beslenme programına uymasına gerek yoktur.

 Ancak yine de bebeğin ilk üç ayı riskli bir dönem olduğu için düzensiz beslenilmemeye de dikkat edilmesinde yarar olacaktır.

Uzmanlar özelikle anne karnındaki bebeklerin 28. haftadan sonra tat duyularının tam olarak gelişmesinden kaynaklı olarak annenin yediklerinin de tadını alabildiğini belirtmektedirler.

Anne karnında bebek acıkır mı?

Anne karnında bulunan bebek büyümeye devam ettikçe ihtiyaçları da artacaktır. Bunun için de ek bir beslenme ihtiyacının olacağı bilinmektedir. Ortalama olarak her gebeliğin ilk üç ayından sonra bebekler daha orantılı ve hızlı bir şekilde gelişmeye ve büyümeye başlarlar. Bu süreçte ise annenin daha düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gerekir. Annenin ilk üç aydan sonra fazladan besin alması bebeğin de sorunsuz bir şekilde beslenebilmesine yardımcı olur.

Bebek anne karnında iken acıkacağı için anne de sık aralıklar ile açlık hissini yaşayacaktır. Anne adaylarının sürekli olarak kendilerini aç hissetmelerinin nedeni aslında anne karnındaki bebeğin de acıkmasıdır.

Ayrıca faydalı bilgiler bulacağınız bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz:  Amniyotik Kesenin Erken Yırtılması Riskleri Nelerdir?

Anne karnındaki bebek acıkınca ne yapar?

Anne karnindaki bebek acikinca
Anne karnındaki bebek acıkınca

Gebelik süresi boyunca bebek gelişimini annenin beslenmesine göre düzenlemektedir. Anne nasıl beslenirse bebek da aynı şekilde beslenecektir. Eğer anne adayı sık sık acıkıyor ise aslında bebeğinin de acıktığını anlayabilir.

Anne karnındaki bebek acıkınca anne adayı da aynı anda açlık hissi yaşayacaktır. Anne karnındaki bebeğin acıkması bu şekilde kendini belli etmektedir.

Anne karnındaki bebek nasıl kilo alır?

29. hafta ile birlikte anne karnındaki bebek hızlı bir şekilde kilo almaya başlayacaktır. Bu haftalardan sonra bebeğin vücudunda aynı zamanda yağ da depolanacağı için en hızlı kilo artışı bu dönemde görülebilmektedir.

Hamileliğin 33. haftasına gelindiği zaman ise bebek artık gelişimini tamamen tamamlamış sayılmaktadır. Bu süreçte ise kilo alımı yavaşlayacaktır.

Anne karnında bebek neden gelişmez?

Anne karnındaki bebeğin ortalama olarak gelişim süreci uzmanlar tarafından bilindiği için buna göre bir kontrol rutini uygulanmaktadır. Ancak bazı durumlarda annenin alışkanlıkları, çeşitli sağlık sorunları ve beslenmeden kaynaklı olarak anne karnındaki bebekte gelişim bozukluğu görülebilmektedir.

Rahim içi gelişme geriliği yaşanabileceği gibi bebeğin yeteri kadar oksijen almaması veya bebeğe yeteri kadar besin gitmemesi de yine bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Hamilelikte yüksek tansiyon, şeker hastalığı veya annenin çok az kiloda olması ve yetersiz beslenmesi çocuğun gelişimini yavaşlatabilir.

Anne Karnındaki Bebek Kaçıncı Hafta Besin Almaya Başlar?

Anne karnındaki bebek, üçüncü haftanın sonunda anneden besin almaya başlar. Bu, gelecekteki beyin gelişimi için gerekli olacak proteinleri ve şekerleri içeren amniyotik sıvının ilk tatlarını deneyimledikleri zamandır.

Doğmamış bir bebeğin tat alma duyusunun 12. haftada gelişmeye başladığı ve 28. haftada tam olarak geliştiği bildirilmiştir. Tat tomurcukları ilk haftalarda tam olarak gelişmez ve dil yoluyla tat gelişimi, genellikle 18-24 haftaya kadar tamamen oluşur.

Plasentanın görevinin bebeğinizin sağlıklı gelişimini sağlamak olduğunu unutmamak önemlidir. Bu organ hamileliğin üç haftasından sonra çalışmaya başlar ve kan damarlarıyla anneye bağlanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
    Yazı içeriği tüm hakları saklıdır ve izinsiz olarak kullanılamaz.