Amniyotik Kesenin Erken Yırtılması Riskleri Nelerdir?

Filmlerde ve dizilerde amniyotik kesenin yırtıldığı an, her zaman bol sıvı içeren büyük bir olay ve hamile kadının hastaneye ani koşuşturması (mutlu, çaresiz ve hatta bazen komik) olsa da her zaman göründüğü gibi değildir.
İlgili birçok faktör vardır ve bu uzun zamandır beklenen anın hayal kırıklığıyla sonuçlanmasından kaçınmanın yanı sıra hem annenin hem de bebeğin sağlığı için yapılacak en iyi şeyin ne olduğunu bilmek için amniyotik keseyi tanımak önemlidir.
Bebeğinizin hayatını riske atabilecek amniyotik kesenin erken yırtılmasını daha iyi anlamanız için kesenin ne zaman erken yırtıldığını sizler için araştırdık.
Amniyotik Kese Nedir?
Hamilelik sırasında bebek, sıvıyla dolu bir kese türü olan amniyotik kese içinde gelişir. Bu kese darbeleri azaltarak bebeği korur ve hamileliğin düzgün ilerlemesine destek sağlar. Bu sıvı sürekli yenilenir ve haftalar geçtikçe hacmi artar. Doğuma yaklaşılan 34. haftaya kadar artmaya devam eder.
Doğal olarak doğum sırasında veya yaklaşık 39. haftada kese yırtılır. Bu durumlarda herhangi bir problem olmaz. Bu yırtılma, hamile kadın doğum başlamadan önce veya en azından hamileliğin son aşamasına yakınsa, kese kırılması veya amnioreksis olarak adlandırılır.
Gebelik dönemi ne olursa olsun, kesenin patladığını fark ettiğiniz anda kadın doğum uzmanına başvurmanız çok önemlidir. Esas olarak doğum kasılmaları eşlik ediyorsa, doğumun başladığının işaretidir.
Hamile kadın henüz 34 haftalık değilse, herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını değerlendirmek için kadının, hastaneye yatırılması ve ilaç tedavisi veya bebek rahim dışında hayatta kalana kadar hamileliği uzatmaya çalışılması daha olasıdır. Bu her zaman mümkün olmayabilir ve erken doğum gerekli olabilir. Bu durumlarda yırtılma, erken amnioreksis veya membranların erken yırtılması olarak sınıflandırılır.
34 ila 39 hafta arasında bebek gelişimini tamamlamamıştır. Bu nedenle doktor, anne ve çocuğun sağlığı için en iyi seçeneği değerlendirecektir. Hastanede yatış ve ilaç tedavisi, hamileliği uzatmak veya sunu sancılı doğum yapmak da mümkün.
Genel olarak doğumun gerçekleşmesi gerektiğinde, genellikle kesenin erken yırtılmasından sonraki 24 saat içinde tam doğum gerçekleşir.
Kesenin Erken Yırtılmasına Ne Sebep Olur?
Bazı koşullar hamile kadınları kesenin erken yırtılmasına karşı daha savunmasız hale getirir.
Kesenin erken yırtılmasının nedenleri arasında şunları sayabiliriz:
- Önceki gebelikte kesenin erken yırtılma öyküsü;
- Sigara içen hamilelik;
- Vajinal kanama;
- Bakteriyel vajinoz;
- İkiz gebeliğin neden olduğu şişmiş rahim;
- Rahim içinde invaziv prosedürler gerçekleştirilmesi;
- C vitamini ve bakır gibi vitamin eksiklikleri;
- Alfa-1-antitripsin eksikliği, orak hücreli anemisi ve Ehlers-Danlos sendromu gibi hastalıklar.
Bazı durumlar bebeği rahimde koruyan zarın zarar görmesine neden olarak, kesenin erken yırtılmasına ve erken doğum ihtiyacına neden olabilir.
Kesenin erken yırtılmasına ve erken doğuma neden olan bu durumlar şunlardır:
Vajinal enfeksiyon
Hamile kadın bir tür vajinal enfeksiyon geçirdiğinde, bu durum kesenin erken yırtılmasına neden olabilir. Bunun nedeni, bakterilerin zarlar üzerinde etkili olan ve zarın zayıflamasına ve dolayısıyla zarın yırtılmasına yol açan enzimler üretmesidir.
Vajinal enfeksiyonu tanımlamak için, annenin kötü kokulu veya daha koyu renkli akıntılardan haberdar olması önemlidir. Herhangi bir değişiklik durumunda kadın doğum uzmanına bildirilmeli ve izlenmelidir.
Kısa serviks
Bazı kadınların serviksi ortalamadan daha kısadır. Bu nedenle, kesenin erken yırtılmasını yaşayabilirler. Bu durumlarda hamile kadınlar doktor tarafından daha sık izlenir.
Erken doğum
Doğum kasılmaları kesenin kırılmasını teşvik eder, çünkü rahim içinde gerginlik vardır ve bu da yırtılma olasılığını artırır.
Diğer koşullar
Üriner enfeksiyonlar, diş eti enfeksiyonu, çoğul gebelik (ikiz veya daha fazla), amniyotik sıvı artışı ve tedavi edilmeyen vajinal akıntı nedeniyle de kese erken yırtılabilir.
Amniyotik Kesenin Yırtıldığı Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak yırtık kese semptomunun tanımlanması kolaydır. Kısacası vajinadan çok miktarda sıvının ani bir kaybı olur. Bu sıvı kadının elbisesinden geçerek yeri ıslatır. Ancak bazı durumlarda iç çamaşırını ıslatan ve hamile kadının kafasını karıştırabilen az miktarda sızıntılar olabilir.
Üçüncü trimesterde idrar kaçırma yaygın olduğundan, bazı kadınlar sıvının idrar mı yoksa kesenin patladığının bir işareti mi olduğundan emin olmayabilir. Ancak idrar genellikle sarımsıdır ve zaten bildiğimiz bir kokusu vardır.
Öte yandan, amniyotik sıvı genellikle berraktır, hindistancevizi suyuna benzer ve ağartıcıya benzer bir kokuya sahiptir. Bazı durumlarda, sıvıda küçük kan izleri vardır. Bu mukus salgısı doğumun yakın olduğunun bir işaretidir.
Mukus tıkacı kaybının kesenin yırtılmasıyla karıştırılması da yaygındır. Ancak tıkaç daha koyu olduğundan ve balgam gibi göründüğünden bunlar oldukça farklı görünürler.
Ayrıca bazı kadınlar kese yırtıldığında basıncı algılar ve diğerleri bir patlama sesi ve ardından bir sızıntı hisseder.
Amniyotik Kesenin Erken Yırtılmasının Riskleri Nelerdir?
Amniyotik kesenin erken yırtılması, erken doğuma (37 haftadan önce) yol açan başlıca durumlardan biridir. Bu yüzden ciddiye alınmalı ve sakin kalmak son derece önemlidir. Sıvı kaybı fark ettiğinizde sizi hamilelik boyunca takip eden kadın doğum uzmanına başvurun ve hastaneye gidin.
Hastaneye veya doğumhaneye vardığında hamile kadın, amniyotik kesenin yırtıldığını, anne ve bebeğin sağlığını korumak için sonraki adımların neler olduğunun belirlenmesi için birkaç testten geçer. Burada doktor, gebelik yaşını, bebeğin kese içinde nasıl olduğunu, kadının doğumda olup olmadığını ve anne ve bebek için enfeksiyon olasılığının olup olmadığını değerlendirecektir.
Bu noktada en önemli şey, bebeğin rahimde kalması için yeterli sıvı olup olmadığı, risk oluşturan herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı veya acil doğumun en iyi seçenek olup olmadığının belirlenmesidir.
Kesenin yırtılması acil doğuma neden olabilir mi?
Amniyotik kesenin erken yırtılması durumunda hamile kadının (özellikle 34 haftanın altında) hastaneye yatırılarak hamileliğinin uzatılmamaya çalışılması veya gerekirse suni doğum sancısı veya sezaryen yapılması mümkündür. Tüm bunların çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü kese yırtıldıktan sonra doğumun 24 saat içinde gerçekleşmesi gerekir.
Ayrıca sıvının azalmasıyla birlikte bebek hareket etmede, nefes almada ve hatta göbek kordonunun boynuna dolanması nedeniyle çok tehlikeli ve çoğu zaman ölümcül olan durumları yaşayabilir. Böyle bir doğumdan sonra bebeğin ölümüne yol açabilecek olası şekil bozuklukları, kanamalar veya diğer gelişimsel problemlerin tespiti gerekir.
Son olarak amniyotik kesenin yırtılması annede için de rahimde iltihaplanma ve sepsis gibi tüm vücuda yayılabilen ciddi enfeksiyon gibi riskler oluşturur.
Amniyotik Kesenin Bakımı ve Erken Yırtılmanın Önlenmesi
Araba kazası veya düşme gibi bazı öngörülemeyen olaylar ve durumlar kontrolümüz dışındadır. Bu durumlarda, bunun etkilerini önlemenin bir yolu yoktur ve anne ile bebeğin sağlığının değerlendirilmesi için tıbbi takip şarttır.
Bununla birlikte risk faktörlerine bakmak ve amniyotik kesenin erken yırtılmasından kaçınmak için vitamin ve mineral alımını artırmak gibi olası adımlar da vardır. Bu nedenle, devamlı ve düzenli doktor kontrolleri önemlidir.
Amniyotik kesenin erken yırtılmaması için bir diğer önemli nokta ise, hamilelikte ağırlık kaldırmak gibi çok efor gerektiren aktivitelerden kaçınmaktır. Ayrıca, doğru beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi iyi sağlık alışkanlıklarını sürdürmek de önerilen eylemlerdir.
Çok özel bir an olduğu için hamilelik, çoğu durumda hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için bir dizi özen gerektirir. Bu nedenle, doktorunuzun talimatlarına uyun. Sadece doktorunuz onların geçmişini, risklerini ve ihtiyaçlarını bilir.