Adet Kanının Koyu Gelmesi Neden Olur?

Adet kanının koyu gelmesi birçok şüpheye neden olabilir. Kahverengi veya siyahımsı kanama karşısında ilk tepki genellikle korku ve endişedir.
Adet kanının çok koyu gelmesi her zaman bir şeylerin yanlış olduğuna dair bir işaret değildir. Ancak olası nedenlerini bilmek önemlidir.
Koyu adet görme genellikle normal bir durumdur ve hastalık veya hamileliğin göstergesi değildir. Bu nedenle, döngüsünde herhangi bir değişiklik olmayan sağlıklı kadınlar, koyu adet kanaması olan dönem geçirebilir.
Koyu Adet Görme Nedir?
Adet kanaması, parlak kırmızıdan çok kahverengi veya siyah (kahve telvesi) olduğunda koyu adet olduğu değerlendirilir. Herhangi bir hastalık veya durum belirtisi olmaksızın sağlıklı kadınlarda görülen normal adet kanının renk değişimidir.
Daha kahverengi veya daha siyah kanın hastalıklar ve hormonal değişiklikler, ilaçlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, doğum sonrası ve hamilelikten kaynaklandığı durumlar vardır.
Bazen kanın koyulaşması oksijenle temas nedeniyle de olabilir. Adet kanının oksijenle teması renk değişikliğine neden olur.
Genellikle döngünün başında veya sonunda kanın renginde değişiklik olur. Bu durumlarda, başka semptomlar olmazsa durum normal kabul edilir.
Bununla birlikte, adet kanının koyu gelmesinin sıklığı ve genital bölgede ağrı, kaşıntı, döngüde gecikme vb. gibi durumlara dikkat edilmelidir. Adet kanının çok koyu gelmesiyle birlikte bu semptomlar varsa bir problem olduğunun işareti olabilir.
Adet Kanının Koyu Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Normalden çok daha koyu veya kahverengi adet kanaması doğal bir durumdur. Adet kanının çok koyu gelmesi birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve her zaman hastalıklarla ilgili değildir. Ancak bazı nedenler rahimde pıhtılaşmış kan, ilaçlar, hamilelik, endometriozis, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz ve doğum sonrasıdır.
Adet kanının koyu gelmesinin ana nedenleri başlıklar halinde şu şekildedir:
Pıhtılaşmış kan
Kadının organizması ayda bir döllenmeye hazırlanır. Olmadığı zaman rahmin iç duvarları soyulur. Böylece endometrium yüzeyindeki kan adet olarak dışarı çıkar.
Rahimde biriken bu kanın dışarı atılması genellikle bazı hormonal değişikliklerden dolayı uzun sürer ve bu durumda adet kanaması koyulaşır.
Ayrıca adet kanaması çok fazla olan kadınlarda pıhtılaşma nedeniyle adet kanının koyu gelmesi yaygındır.
Bu durumda olan kadınlarda kan rengindeki değişikliğe ek olarak pıhtılar da olabilir. Bu pıhtılar genellikle kan veya endometrium parçaları olarak tanımlanır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, adet kanının koyulaşmasına neden olabilir. Adet kanının koyu gelmesi cinsel yolla bulaşan hastalığa bağlı olduğunda, renk değişimi tek semptom değildir.
Kanamaya eşlik eden koku genellikle çok daha güçlü ve rahatsız edicidir. Enfeksiyona veya hastalığa bağlı olarak akıntı, kaşıntı, ağrı ve ateş olabilir.
Endometriozis
Adet kanının koyu gelmesi, endometriozis ve pelvik inflamasyon gibi hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıkları olan kişilerde olduğu gibi bu vakalarda da tek belirti koyu adet görme değildir.
Bu koşullar altında kadınların ayrıca şiddetli kolik, cinsel ilişki sırasında ağrı ve hamile kalmada zorluklar yaşaması muhtemeldir.
Menopoz ve diğer hormonal değişiklikler
Kadının hormon seviyelerindeki bazı değişiklikler, adet kanının koyu gelmesine neden olabilir.
Menopoz öncesi dönemde (son adet kanaması) kadınlarda üreme hormonlarında doğal bir düşüş olur. Genellikle 40-50 yaş arası kişilerde görülür.
Bu süre zarfında adet kanının koyu gelmesinin yanı sıra hacim olarak da düşük olabilir.
Doğum sonrası
Doğumdan sonraki dönemde (lohusalık), kadının vücudunun iyileşmesi ve rahmin normal boyutuna dönmesi biraz zaman alır. Genellikle yaklaşık 45 gün sürer.
Bu süre zarfında kanama olabilir, ancak bu tam olarak adet kanı değildir.
Bununla birlikte yeni bebek sahibi olan kadınların, kanamanın yaygın olduğunu ve genellikle daha koyu renkli olduğunu bilmeleri önemlidir.
Gebelik
Döllenme gerçekleştiğinde az miktarda kanama olabilir. Bu kanama pembe renkli olur, ancak koyu kırmızı veya kahverengi de olabilir.
Bu yerleşme kanaması olarak bilinir, embriyonun kendisini rahmin duvarlarına yapıştığının bir işaretidir.
Bu kanama gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Ancak gebeliğin ilk ayında olduğu gibi göğüslerde hassasiyet ve bulantı gibi başka belirtiler de eşlik edebilir.
Yerleşme kanaması ile ilgili olarak endişelenmenize gerek yoktur. Ancak daha ileri bir gebelikte herhangi bir kanama olup olmadığı araştırılmalıdır.
Karın ağrısı, baş dönmesi, aşırı halsizlik gibi belirtiler de varsa düşük ve dış gebelik gibi daha ciddi durumların göstergesi olabilir.
Doğum kontrol hapı ve ertesi gün hapı kullanımı
Doğum kontrol hapları kadının vücudunun hormon dozuna müdahale ilaçlardır. Bu nedenle adet kanının rengini değiştirebilir ve adet kanının koyu gelmesine neden olabilir.
Doğum kontrol hapının değiştirilmesi veya ertesi gün hapı kullanımı da adet kanının koyu gelmesine neden olabilmektedir.
Duygusal durum
Kadının adet döngüsüne müdahale edebilecek diğer bir faktörde duygusal durumudur. Kadının içinde bulunduğu duygusal durum adet kanının koyu gelmesi ile sonuçlanabilmektedir.
Yüksek düzeyde stres, kaygı ve depresyon, rahim duvarının incelmesi gibi yapısını etkileme olasılığı ile adet kanamasını etkileyebilir.
Bölgedeki herhangi bir değişiklik, hücrelerin soyulması ve adet kanının koyu gelmesi ile sonuçlanabilir.
Adet Kanının Koyu Gelmesi Hamilelik Belirtisi Olabilir Mi?

Adet kanının koyu gelmesi hamilelik belirtisi olabilir. Ancak hamilelik olasılığı değerlendirilmeden önce diğer konuların dikkate alınması gerekir.
Döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştiğinde hafif pembemsi akıntı meydana gelebileceğini bilmek önemlidir, buna yerleşme kanaması denir.
Birçok kadın yerleşme kanamasını adet kanamasıyla karıştırır. Ancak bunlar tamamen farklı şeylerdir ve farklı görünümü vardır.
Adet kanının koyu gelmesi olarak da algılanabilen yerleşme kanamasının hamilelik belirtisi olup olmadığından emin olmak için yapılması gereken en doğru şey bir hamilelik testi yapmaktır.
Hamilelik testi negatifse ve başka semptomlar varsa, adetin koyu olması nedenini anlamak için bir jinekoloğa görünmek gereklidir. Çoğu durumda bu normal bir durumdur, ancak emin olmak şarttır.
Adet Kanının Koyu Gelmesi Önlenebilir Mi?
Birçok neden olduğundan ve bunların çoğu kadının sağlığında herhangi bir sorun olduğunu göstermediğinden, adet kanının koyu gelmesi için bir önlem almak zordur. Ancak teşhis edilen neden varsa tedavisi edilmesi ve önlenmesi mümkündür.
Vücudunuzun iyi olup olmadığını anlamak için adet döngüsüne dikkat etmek önemlidir. Adet döneminin her zaman aynı gün olmadığını, birkaç gün gecikebileceğini bilin ve bu hamilelik belirtisi olmasa da normaldir.
Adet kanamasının rengi büyük ölçüde değişebilen bir faktördür. Bu nedenle de adet kanının koyu gelmesi de çoğu durumda normaldir.
Bazı durumlarda adet kanının çok koyu gelmesi hastalıklar ve hamilelikle ilgili olabilir. Bu nedenle tıbbi yardım almanın ne zaman gerekli olduğunu bilmek gerekir.