31 Haftalık Gebelik Evresinde Ne Olur?

31 haftalık gebelikte kadın, hamileliğin son üç ayında, yani son aşamasına doğru ilerliyor. Bebek dış uyaranlara karşı daha hassastır ve annenin çıkardığı hareketlere ve seslere daha kolay tepki verir.
Ancak bazı durumlarda 31 haftalık gebelikte kadın bebeğin hareketlerini fazla hissetmeyebilir. Bunun nedeni, rahimde azalan alan nedeniyle fetüsün hareketlerinin giderek daha sınırlı hale gelmesidir.
Erken doğum olasılığı nedeniyle semptomlara daha fazla dikkat edilen ve genellikle karın büyüklüğünden dolayı kadın için çok fazla rahatsızlık duyulan bir dönemdir.
Daralan alan nedeniyle 31 haftalık gebelikte bebek zamanının çoğunu rahimde kollarını kavuşturmuş, dizlerini bükük ve çenesini göğsüne yakın tutarak geçirir.
Eller ağza yakın olduğunda, bebek başparmak emme hareketlerini yapar. Bu doğumdan sonra emme refleksinin güçlenmesini sağlar.
31 haftalık gebelik te annedeki değişiklikler ve bebek gelişimi hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edin.
31 Haftalık Gebelik Kaç Aydır?
Gebe kadın 31. gebelik haftasında ise yedinci ayın sonundadır. Bu süre zarfında bebeğin doğması mümkündür, ancak yine de erken doğum olarak kabul edilir.
Bu tür doğum riski nedeniyle, kadınların doğum belirtileri ile Braxton Hicks kasılmaları arasındaki farkı bilmeleri önemlidir.
Erken doğum belirtileri
Braxton Hicks kasılmaları üçüncü trimesterde düzensiz ve geçici bir şekilde ortaya çıkar.
Kadın rahimde genel bir sıkışma hissedebilir veya bebeğin ani hareketler yaptığı hissine kapılabilir.
Doğum öncesi kasılmalar kadar acı verici değildirler ve endişe nedeni olmamalıdır.

Birkaç saat arayla ortaya çıkabilir ve kaybolabilir. Ancak özellikle ilk hamilelik söz konusu olduğunda, tüm kadınlar bunları hissetmez.
Kadının erken doğum yaptığını gösteren belirtiler şunlardır:
- Kasık kemiğinin üzerinde yer alan bölgede adet benzeri kramplar;
- Belde ağrı veya basınç;
- İshal;
- Artan vajinal akıntı;
- Pembemsi veya kahverengi akıntı;
- Kanama;
- Bağırsak krampları.
31 Haftalık Gebelikte Bebek Boyu ve Kilosu
31. gebelik haftasındaki bebek ortalama olarak 1300g ile 1500g arasındadır. 31 haftalık gebelikte fetüsün boyu yaklaşık 38 cm’dir.
Bu haftada bebek daha hızlı kilo almaya başlar, haftada yaklaşık 200 gr.
Bebeğin başı, beynin boyutunda bir artış olduğu için en hızlı büyüyenlerden biridir. Sinir hücreleri de daha fazla büyüme gösterir.
Bebeğin görme duyusu iyi gelişmiştir ve doğuma kadar gelişmeye devam eder. Doğumda yeni doğan bebekler daha çok yakındaki nesnelere odaklanır. Doğduktan sonra bebekler yavaş yavaş renklere alışır ve uzaktaki nesnelere odaklanır.
31 haftalık hamilelik
31 haftalık hamilelik özetle şu şekildedir:
- Hamilelik yaşı: 31 hafta (8. ay, 3. trimester)
- Embriyonik yaş: 29 hafta
- Embriyo Boyu: 41 cm (tepeden topuğa)
- Embriyo ağırlığı: 1500 gr (yaklaşık)
- Boyut: Hindistan cevizi
- 31 haftalık hamilelik 217 günlük hamileliktir.
31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

31. gebelik haftasında kadın pelvis bölgesinde ağrı, kabızlık, kaburgalarda ağrı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösterebilir.
Hamilelikte derin nefes alma ihtiyacı 31 haftalık gebelikte görülmeye başlar. Bu durum, bebeğin diyaframı akciğerlere doğru itmesi nedeniyle olur. Bu nedenle de kadın daha fazla yorgunluk, nefes darlığı ve nefes almada ritim kaybı gösterir.
37. ve 38. haftalar arasında, bebek pelvise inerken nefes darlığı azalır. Çünkü bebek hamileliğin sonlarında aşağı doğru indiği için diyaframa daha fazla yer bırakır.
Ayrıca bebeğin kilosu ve karnın büyüklüğünden dolayı rahat bir pozisyon bulmakta zorlandığı için kadın kendini daha yorgun hissedebilir.
31 haftalık gebelikte bebek anne rahminde daha sıkıdır, dış uyaranların daha fazla farkındadır ve hamileliğin bu son döneminde daha fazla kilo almaya devam eder.
Kadın ayrıca, karnın sertleşmesi hissi veren Braxton Hicks kasılmaları gibi bazı spesifik semptomları yaşayabilir. Olağandışı herhangi bir semptomla karşılaşıldığında hamile kadın, öncelikle sakin kalmalı ve doktoruna bilgi vermelidir.
Midenin sıkışması nedeniyle bu aşamada mide ekşimesi yaşanması yaygındır. Özellikle geceleri mide ekşimesini önlemek için akşam yemeğinde hafif yemekler yiyin, hemen yatmayın ve mümkünse yürüyüşe çıkın.
Daha uzun kollar ve bacaklar ile fetüsün gövdesi ve başı ile daha orantılıdır. Bu aşamada ultrason yapılırsa, bebeği uyurken görmeniz oldukça olasıdır.
Bu aşamada bebek daha “akıllı”dır ve babanın sesini ve karnın okşanması gibi dış uyaranlara tepki verir. Bebekler bu aşamada genellikle çok uyurlar ve esnerler.
Bacaklarda şişlik sık görülen bir durumdur, ancak doktor tarafından takip edilmesi ve ayrıca tansiyonun da çok yakından izlenmesi gerekir.